ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה בצהריים (שני) דיון מיוחד על מתווה הסכם הגז שהוצג בשבוע שעבר ואושר בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני. במהלך הדיון יוכלו נציגי הציבור להציג טענות והסתייגויות על המתווה המתגבש בטרם יובא לאישור בישיבת הממשלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדיון התקיים ביוזמת יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), שאמר כי "אם ראש הממשלה ושר הכלכלה חושבים שהם יכולים להעביר את הסכם הגז הרחק מעיני הציבור, בישיבת קבינט, טעות בידם". במידה והממשלה תבחר להפעיל את סעיף 52 בחוק ההגבלים, שמטרתו לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים, היא תהיה מחויבת להגיע לדיון נוסף ולהתייעץ עם הוועדה.
סגן ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מוריס דורפמן, אמר במהלך הדיון כי "המטרה שלנו היא פיתוח מהיר ככל הניתן של מאגר לווייתן. צריכים שיהיו לנו כמה מאגרים וכמה צינורות". חברי כנסת מהמחנה הציוני וממרצ תקפו את דורפמן ואמרו: "עם עובדי ממשלה כמוכם טייקוני הגז לא צריכים לוביסטים".
הממונה על ההגבלים העסקיים המתפטר, דיויד גילה, שהשתתף אף הוא בדיון, אמר כי הבעיה המרכזית במתווה הגז היא העובדה שנובל אנרג'י תמשיך להחזיק גם בתמר וגם בלוויתן. "הבעיה העיקרית היא הבעלות הצולבת של נובל שתמשיך להחזיק 25% בתמר ו-40% בלוויתן", ציין גילה. "זה יחסום את התחרות, ואין סיכוי לתחרות. תמר לא תרצה להתחרות בלוויתן, ולוויתן לא תרצה להתחרות בתמר. ואם כך, לא תהיה תחרות כי כריש ותנין שיש להם עלויות גבוהות, לא יוכלו להתחרות במאגרים הגדולים".
אלכס ורשבסקי, מנהל רשות הגז במשרד התשתיות, טען כי "החברות הבינלאומיות לא התעניינו בישראל, ואלו שכן התעניינו לא היו מתאימות. פיתוח מאגר תמר הוא מורכב מאוד טכנולוגית והנדסית, ולא כל חברה יכולה לעשות זאת. לכן לא דרשנו מנובל לצאת. הקושי שלנו למצוא מפעיל אחר הוא אמיתי".