הקואליציה של נתניהו וכחלון צלחה מבחן ראשון: הכנסת אישרה הערב (רביעי) את הצעת חוק התקציב לשנים 2015 ו-2016 בקריאה ראשונה, ברוב של 57 ח"כים לעומת 53. דקות לפני ההצבעה נרשמה דרמה נוספת, כאשר חברי מפלגת ש"ס יצאו מהמליאה ל"דיון דחוף" בלשכתו של השר דרעי. חברי ש"ס זעמו התנגדות האוצר למע"מ אפס על מוצרי יסוד, למרות שככל הנראה נמצא הכסף להפחתת המע"מ באחוז אחד, והשר דרעי אף נעדר מההצבעה. גם חוק ההסדרים אושר ברוב של 57 מול 53, וכך גם ההחוק להגדלת הגירעון. ההצבעה הועברה בשידור ישיר באתרי חדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בכיר בש"ס הסביר הערב כי חברי הכנסת של ש"ס פנו הערב ליו"ר אריה דרעי והביעו זעם על כך שנושא מע"מ אפס לא סוכם עם שר האוצר כחלון, למרות שסוכם על כך בישיבת הממשלה על התקציב. בעקבות הדברים זימן השר דרעי ישיבת סיעה במשרד הכלכלה. השר דרעי הורה לחברי הסיעה להצביע הערב בעד התקציב בקריאה ראשונה ואם ביטול מע"מ אפס לשכבות החלשות לא יסוכם עד קריאה שניה ושלישית, סיעת ש"ס לא תתמוך בתקציב.
השר אריה דרעי לא נכח בהצבעה, ככל הנראה בשל סירוב האוצר למע"מ אפס על מוצרי יסוד. גם השרים ארדן ושלום לא נכחו בהצבעה, כמו גם שרון גל שהודיע על התפטרותו. מנגד, גם באופוזיציה נרשמו מספר היעדרויות: יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, פונה לבית חולים הדסה עין כרם בעקבות כאבים בחזה ולא השתתף בהצבעה.
שר החינוך בירך על ההישג של הממשלה וכתב בעמוד הטוויטר שלו: "העברנו עכשיו תקציב של חינוך. ישראל שמה את החינוך בראש: תקציב חינוך: 51 מיליארד, תקציב ביטחון: 44 מיליארד לא כולל פנסיות/שיקום. כך צריך!"
ליברמן נגד נתניהו: "נתניהו בורח מאחריות, שיתפטר"
בסיעת המחנה הציוני זעמו על היעדרות נתניהו וכחלון מהדיניום: "הם מכרו את כולנו לטובת סחטנות של סיעות הקואליציה. סחטנות שמסייעת למגזרים מסויימים, ומתעלמת מהזוגות הצעירים, מהפרפריה, מיצירת מקומות עבודה, והגדלת השכר למי שמנסה להתפרנס בכבוד".
התקציב עתיד להשתנות עד לקריאות הבאות, משום שתכניות שתוקצבו כבר בשווי מיליארדי דולרים כלל לא מופיעות בו. רק היום הודיע שר האוצר כחלון על שינוי צפוי נוסף בתקציב: הורדת המע"מ באחוז אחד ל-17% - תכנית שטרם אושרה סופית ועלותה מוערכת ב-4.5 מיליארד שקלים.
רגעים ספורים לפני ההצבעה יצא יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, במתקפה חריפה נגד ראש הממשלה - וניסה להדוף בכך את השמועות על הצטרפותו לממשלת נתניהו. "מי מינה את ועדת לוקר? ראש הממשלה! חבורת אנשים מקצוענים שהכינו מסמך על תקציב הבטחון. מה קרה עם המסמך הזה? ראש הממשלה בורח מאחריות ומקבלת החלטות"
"למה צריך אותך נתניהו? שרק תשב במשרד ותזגזג? ככה אתה מטפל בחמאס? מבטיח בטחון לתושבי הדרום? לא מקבל הכרעות? זה ראש ממשלה? תתפטר", הוסיף ליברמן. "ומה עם מתווה הגז? אם אין לך יכולת לקבל החלטות ולהעביר הכרעות, תגיע למסקנות ותתפטר!". באוצר קיוו לזכות באצבעותיהם של חברי ישראל ביתנו בתקציב אולם המגעים עם נציגי הסיעה נכשלו וישראל ביתנו תתנגד לתקציב. גם ח"כ אורן חזן ניצל את הדיון במליאה לנושא אחר, וקרא לראש הממשלה לפטר את שר הביטחון משה יעלון.
כחלון: "תקציב שמביא בשורות"
"אחרי 100 ימים של עבודה אינטנסיבית אני שמח שהגענו לישורת האחרונה", אמר קודם לכן שר האוצר משה כחלון. "בתקציב שמוגש היום, יש שינויים מהתקציב שהוגש בממשלה הקודמת. בעיניי, התקציב הוא לא רק חשבונאות אלא ערכים ותפיסת עולם. הוא מבט תפיסת עולם חברתית. מאחורי המספרים והסעיפים יש אנשים, הדאגה לחינוך ולבריאות שלהם ולשיפור החיים שלהם. זה תקציב שמביא בשורות עם סדר עדיפויות חדש".
השר כחלון המשיך ואמר: "אני לא תמים, חברי האופוזיציה יתקפו את התקציב כי זו העבודה שלהם אבל כמה שנים לא ראיתם תקציב חברתי כזה, ללא גזרות, ללא הכבדות. זה תקציב שמראה גישה שהתקציב משרת את החברה ולא החברה משרתת את התקציב".
"לעם הזה מגיע שינוי. אנחנו מתחילים מהלך של תיקון עוולות חברתיות. הגיע הזמן שתהיה לנו הזדמנות שווה במדינת ישראל. האיום הגדול הוא הפערים החברתיים שרק הולכים וגדלים. אנחנו רוצים להביא שינוי ואין ספק שעם ממשלה של 61 זה קשה ופה צריכה לבוא לידי ביטוי האחריות שלכם".
"תקציב של פאניקה וללא שום בשורה"
בתום ישיבת סיעת המחנה הציוני שעסקה בדיון התקציב אמר ראש האופוזיציה יו"ר המחנה הציוני ח"כ הרצוג כי "התקציב חסר בשורה. זה תקציב של פאניקה וחוסר חזון, שלא דואג לצעירים בכרמיאל שסיימו ללמוד במכללה ומחפשים עבודה. תקציב ששכח את המשפחה העובדת בקרית גת שלא מצליחה לגמור את החודש. תקציב שאין בו עידוד לתעסוקה ולצמיחה, אין בו שום כוח שיכול לקדם את התעשייה, אין בו שום בשורה למי שעובד ואין בו כיוונים של תקווה".
המשוכה האמיתית צפויה לשר האוצר משה כחלון בחודשיים שנותרו עד לאישור התקציב בקריאה שניה ושלישית ב-19 בנובמבר. עוד הלילה צפויה להתכנס ועדת הכנסת כדי לדון בחלוקת סעיפי חוק ההסדרים לוועדות הכנסת השונות. בכנסת מעריכים שחלק ניכר מהחוקים יעבור שינויים מהותיים במהלך הכנתם לקריאה שניה ושלישית.