על רקע חילופי האשמות בין שרים בכירים, הנחתה היום (רביעי) הוועדה לביקורת המדינה את מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, לחקור את התנהלות הקבינט במהלך מבצע "צוק איתן". "הממשלה ידעה היטב על איום המנהרות, רק בעקבות המבצע הטיפול זורז", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הנחיית הוועדה, המבקר יבדוק בעיקר את הטענות שעלו לגבי המוכנות של מערכת הביטחון לאיום המנהרות. בדיון שהתקיים בכנסת בהשתתפות שר הביטחון משה יעלון, הדגיש כהן כי למרות הביקורת, ניכר שמערכת הביטחון עברה "כברת דרך רצינית" בהתנהלות מול האיום התת-קרקעי.
השופט בדימוס שפירא שהשתתף גם הוא בישיבה הסגורה, הודיע כי הוא מכין דוח מיוחד בנושא שיתפרסם בעוד חודשים ספורים. בכוונת הוועדה שהמבקר יחקור את התנהלות מערכת הביטחון, צה"ל גורמי המודיעין והתעשיות הצבאית וכן לבדוק את פעילות הקבינט, וגם הדלפות מהדיונים, אם היו כאלה כפי שנטען.
במשרד מבקר המדינה מדגישים כי הבדיקה של שפירא תעסוק בתהליכי קבלת ההחלטות בדרג הצבאי והמדיני במהלך המבצע, ואת מנגנוני הבדיקה והחקירה של צה"ל והממשלה. כמו כן, החליט מבקר המדינה כי בנוסף לביקורת שעורכת עתה החטיבה לביקורת מע' הביטחון בנושא המנהרות בגזרות השונות, תורחב הביקורת לתחומים נוספים, תוך מתן דגש לבחינת סוגיית מתן הביטחון לתושבי המדינה.
הדברים מגיעים פחות מיממה לאחר העימות המתוקשר בין שר הביטחון יעלון לבין השר וחבר הקבינט נפתלי בנט. בשיחה שערך אתמול עם כתבים צבאיים, טען יעלון כי שר בכיר, שאת שמו לא חשף, קיבל מידע מקצין ואף תודרך ללא אישור מגורמים בשטח. השר בנט מיהר להכחיש את הטענות, וטען כי יעלון משתמש בצבא על מנת לפגוע בו פוליטית.
לקלחת הצטרף היום גם ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, שהתייצב לצד בנט וטען כי "העובדה שבנט החליט לא לסמוך על מנגנוני העדכון והעברת המידע הקיימים, ירד לשטח, הגיע מוכן לישיבה ואף אתגר את ראש הממשלה ושר הביטחון - ראויה בעיניי לשבח".
בפוסט שהעלה לעמוד הפייסבוק שלו, התייחס דיסקין לדרך הפעולה של הקבינט, שלא זוכה להערכה מספקת מראש הממשלה ושר הביטחון. "חברי הקבינט הפכו להיות סטטיסטים בחלק גדול מהדיונים ואינם 'נספרים' בדרך כלל", אמר. הוא הוסיף כי בעבר נתקל במקרים שבהם עד לכניסתם לחדר הדיונים, לא ידעו חברי הקבינט מהו נושא הדיון.