אישור חוק פיזור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית הלילה (בין רביעי לחמישי) מסמל את פתיחת מערכת הבחירות החדשה, אך מאחורי הקלעים השטח רוחש וגועש כבר ימים. מכל פינה במשכן מהדהדת שמועה על פיצולים ואיחודים כאלו ואחרים. אנחנו עושים סדר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בלגן כחול לבן
בשיחה עם דפנה ליאל אמר לפיד כי אם יוכרזו הלילה בחירות, גנץ יוביל שוב את כחול לבן והם ירוצו יחד באותם תנאים. גורמים בכחול לבן הבהירו לחדשות online כי סוכם כבר בשלב מוקדם על ריצה משותפת בבחירות.
עם זאת, לגבי זהות העומד בראש הרשימה והרכבה – הגורמים עמם שוחחנו היו פחות נחרצים ביממה האחרונה. לגבי מיקום המועמדים ברשימה וזהות העומד בראשה אמרו שם כי יהיה עליהם לבחון את העניין בהמשך ולקבל החלטות, היה והחוק לפיזור הכנסת יאושר.
מספר שתיים ברשימה, ח"כ יאיר לפיד, צוטט ביום שלישי אומר: "לא מתחייב להמשיך להיות שני ברשימה". עם זאת, גורמים אחרים במפלגה הכחישו אתמול את הדיווחים על ריצה בהרכב שונה, ביניהם בוגי יעלון וגורם בכיר אחר במפלגה.
הנהגת המפלגה תתכנס הלילה על מנת לקבל את ההחלטות האופרטיביות. גורמים במפלגה מקווים שזה יהיה עניין של ימים ספורים, ואז ייקבע האם רצים לבחירות באותה מתכונת או עם התאמות מסוימות.
הזיגזג של כולנו – ירוצו עם הליכוד
מזכירות הליכוד אישרה ברוב גדול את הצעת ראש הממשלה נתניהו למיזוג עם כולנו. יושב ראש כולנו, משה כחלון, ישובץ במקום החמישי, אלי כהן במקום ה־11, יפעת שאשא ביטון במקום ה־29. רועי פולקמן היה אמור להיות משבץ במקום ה־35, אך הוא הודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים.
במהלך הישיבה אמר נתניהו על המיזוג: "אני אמרתי לכם אז '40 מנדטים', אנחנו נהיה אפילו יותר עכשיו". ח"כ גדעון סער, שיידחק כתוצאה מאיחוד הרשימות למקום השישי, החרים את הישיבה, ושני חברי כנסת נוספים התנגדו והגישו עתירה נגד לגיטימיות ההחלטה לבית הדין של המפלגה.
כחלון ספג ביקורת על זיגזג פוליטי שכן בישיבת הסיעה לפי כחודש הציג עמדה הפוכה, באומרו: "כולנו מפלגה עצמאית ותמשיך להיות כזו, הגענו להיות שותפים ולא שכירים". היום הוא אמר: "החלטנו שבמידה ויוקדמו הבחירות לכנסת ה-22, מפלגת כולנו תרוץ ברשימה משותפת עם הליכוד". לדברי כחלון, "כולנו תמשיך להוות מפלגה חברתית, ימנית, לאומית וממלכתית ותשמור על הערכים שלשמם קמנו".
חשבון הנפש של העבודה – ילכו מיד לפריימריז
מבחינת מפלגת העבודה הצעד הראשון לאחר ההחלטה על בחירות הוא הליכה לפריימריז על רשות המפלגה. בימים שלאחר ההחלטה תתכנס הנהלת המפלגה על מנת לקבוע תאריך לקיום הבחירות המקדימות, ולאחר מכן הוא יאושר בוועידת המפלגה.
חרף הדיבורים על איחוד אפשרי עם מרצ, אתמול אמר יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איציק שמולי, לחדשות online: "ככל שאני יודע לא הייתה פניה כזאת. אנחנו שואפים לקיים את הפריימריז כמה שיותר מהר, כדי לאפשר למפלגה להתארגן כהלכה ולקיים קמפיין בחירות מוצלח. שוקל התמודדות על רשות המפלגה".
חמוצי הליכוד
במקביל להחלטה על האיחוד עם כולנו, קבעה מזכירות הליכוד כי במידה והכנסת תפוזר ויתקיימו בחירות נוספות, נתניהו יהיה מועמד המפלגה לראשות הממשלה. כמו כן, לא יתקיימו פריימריז חדשים והרשימה לא תשתנה, זאת כמובן מלבד דחיקתם של חלק מחברי הכנסת מטה ברשימה בעקבות השריונים.
"נעביר חוק נורווגי מרובע", אמר ראש הממשלה נתניהו בישיבת המזכירות. "ארבעה חברי כנסת שירצו להיות שרים יצטרכו לוותר על המקומות שלהם בכנסת".
החרדים עם נתניהו
סיעת ׳יהדות התורה׳ אישרה שוב בשלישי את מחויבותה להמליץ לנשיא המדינה על בנימין נתניהו, לתפקיד ראש הממשלה, גם לאחר הבחירות החוזרות. עובדה זו מעמידה בסימן שאלה גדול את האפשרות של כחול לבן להרכיב קואליציה בקונסטלציה כזו או אחרת. עוד הבהירו שם כי יימשך ההסכם בין הסיעות המרכיבות את יהדות התורה, 'אגודת ישראל' ו'דגל התורה' במתכונת הקיימת, בסדר הנציגים וחלוקת התפקידים כאחד.
עומדת על שלה - ישראל ביתנו
גורמים בישראל ביתנו הבהירו לחדשות online כי המפלגה תתמודד כמפלגה עצמאית אם יהיו בחירות. אתמול בבוקר אישר יו"ר המפלגה, אביגדור ליברמן, בחשבון הפייסבוק שלו כי "אין שום כוונה להצטרף לליכוד, לא כחטיבה, לא כבודדים, ולא להיטמע במפלגת השלטון".
"יחד עם זאת, אין לנו שום כוונה לוותר על העקרונות ועל ההתחייבויות שלנו בפני בוחרינו", כתב עוד ליברמן הבוקר. "לכן, חוק הגיוס הוא לא קפריזה, לא אגו ולא נקמה, אלא מאבני היסוד של המשנה הסדורה שלנו. ההצעה להעביר את כל נושאי היעדים ופקיעת החוק להחלטת ממשלה זו באמת כמו קוסמטיקה לפוחלצים".
אולי הזדמנות שנייה
גם במפלגות שלא נכנסו לכנסת הנוכחית מתחילים להיערך לבחירות חוזרות. גורמים בימין החדש הצהירו כי המפלגה תתמודד בבחירות ו"תבצע חבירות" עם גורמים נוספים במערכת הפוליטית - גם אם שקד לא תרוץ במפלגה. לאורך היום הועלתה האפשרות ששקד תשוריין ברשימת הליכוד.
אורלי לוי אבקסיס, שרשימתה "גשר" לא עברה את אחוז החסימה בבחירות האחרונות, טרם הגיבה פומבית לאפשרות של הליכה לבחירות, והיא תשקול את צעדיה הפוליטיים ככל שהעניין יתברר כסופי.