בליכוד מברכים על בחירתו של מתניהו אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה החדש וטוענים כי מדובר ב"ניצחון ענק" לראש הממשלה בנימין נתניהו. לדברי גורם בליכוד, אנגלמן, שנבחר למבקר הראשון זה שלושה עשורים ללא רקע משפטי, שותף למחאה נגד גורמי ביקורת "שמנסים להחליף" את נבחרי הציבור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"זהו ניצחון ענק לנתניהו בהצבעה על מבקר המדינה", מסר גורם בליכוד. "התמיכה במתניהו היא הצבעת מחאה נגד הניסיון להחליף את הרשות המבצעת בגורמי ביקורת שלא נבחרו. זאת התפיסה של המבקר הנכנס כפי שהביע אותה בפגישות עם הח"כים".
לפי הגורם, נתניהו עצמו נרתם אישית לקידום בחירתו של אנגלמן באמצעות טלפונים ולחץ על הח"כים, יחד עם השר זאב אלקין וראשי הסיעות. "ח"כים רבים ציינו כי הם התרשמו מאוד מניסיונו של אנגלמן ומכוונתו לבצע שינויים במערכת כך שהיא תבצע ביקורת ותיקון ולא ניהול בפועל שמחליף את גורמי הממשלה", מסר הגורם.
מאחורי הקלעים, מי שפעל לקדם את מינויו של אנגלמן הוא עו״ד עדן ביזמן, יועצו הבכיר ומקורבו של שר החינוך היוצא נפתלי בנט. הוא שהציע את הרעיון לבצלאל סמוטריץ', שפעל מול ראש הממשלה.
דקות לאחר בחירתו, מבקר המדינה החדש אנגלמן נפגש עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לפגישת היכרות. לאחר מכן, השניים יצאו ומסרו להצהרה משותפת לתקשורת.
"זהו כבוד גדול עבורי", אמר אנגלמן. "אני נכנס בענווה וחדור בשליחות לאומית, רואה לנגד עיניי את טובת המדינה ואזרחיה. אני מודה לראש הממשלה על האמון והתמיכה ומודה לחברי הכנסת שתמכו במועמדותי".
"אני בטוח שתפעל לטובת המדינה"
ראש הממשלה נתניהו התקשר לאנגלמן ובירך אותו על היבחרו לתפקיד. "אנשים התרשמו מהיושרה והמקצועיות שלך", אמרו לו נתניהו. "אתה תעשה עבודה נהדרת ואני בטוח שתפעל לטובת המדינה ולטובת אזרחי ישראל - בלי שום שיקול אחר".
ברוב של 67 קולות מול 48 מתנגדים בחרו חברי הכנסת באנגלמן לתפקיד מבקר המדינה החדש. חמישה ח"כים נמנעו בהצבעה. אנגלמן, מועמד הליכוד והקואליציה, יכהן בתפקיד עד 2026 למשך קדנציה אחת בלבד ויחליף את השופט בדימוס יוסף (חיים) שפירא החל מ-4 ביולי בהצבעה שנחשבת לניצחון מהדהד עבור נתניהו.
אנגלמן הוצע לתפקיד על-ידי חברי כנסת מהליכוד, ש"ס, איחוד מפלגות הימין, כולנו וישראל ביתנו. למרות המתיחות עם נתניהו, ליברמן אמר כי סיעתו תתמוך באנגלמן - שגבר בהצבעה חשאית על האלוף במיל' גיורא רום, מועמד האופוזיציה. משמעות התוצאה שבה נבחר אנגלמן היא שלפחות שני חברי אופוזיציה, מלבד אנשי ישראל ביתנו, בחרו במועמד הקואליציה.
בכנסת חשבו לדחות את מינוי המבקר, בשל ההחלטה על הליכה לבחירות, אך היועץ המשפטי לכנסת הודיע שאין לדחות את קבלת ההחלטה ויש לקיים את ההצבעה במועדה - על אף הפיזור. זו הייתה הפעם הראשונה מאז 1987 שאין שופט מועמד לתפקיד המבקר.