בג"צ דחה היום (שלישי) את עתירתו של עורך הדין שחר בן מאיר והתנועה לטוהר המידות שדרשו שלא לאפשר לנשיא ריבלין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אין חולק כי הנשיא קיים אחר הוראות החוק, מימש כהלכה את הסמכות שניתנה לו ולא ראינו לא טעם ולא סיבה כי נתערב בה", נכתב בהחלטת השופטים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השופטים טענו כי ההחלטה של הנשיא ריבלין אינה מגלה פגם המצדיק את התערבות בית המשפט בשיקול דעתו של הנשיא. לטענתם, חוק יסוד הממשלה לא מגדיר מהם הקריטריונים לפיהם יחליט הנשיא מיהו המועמד שירכיב את הממשלה, אך עצם ההתייעצות עם נציגי הסיעות מלמדת כי השיקול המרכזי שצריך להנחות את הנשיא הוא סיכוייו של אותו חבר כנסת להקים ממשלה.
"לא ניתן לקבל את עמדת העותרים כי ההחלטה אינה תואמת את אופי מוסד הנשיאות ותפקידו של נשיא המדינה", קבעו השופטים והוסיפו: "אין זהו מקרה חריג שבחירים בו ייתכן כי ניתן לשקול התערבות שיפוטית בהחלטה של נשיא המדינה".
עורך הדין שחר בן מאיר מרמת גן פנה לנשיא המדינה והפציר בפניו שלא ייאפשר לרה"מ בנימין נתניהו להיות זה שיקים את הממשלה הבאה. לדבריו, הטלת המשימה על יו"ר הליכוד "תחטא לתכלית מוסד הנשיאות ותהיה בלתי סבירה באופן קיצוני". במכתבו הוא מסביר - העבירות המיוחסות לנתניהו מעידות על פגמים בטוהר המידות ופגיעתן בציבור קשה וחמורה".
בן מאיר פירט במכתבו את הנימוקים לבקשתו, והתייחס למצבו המשפטי של נתניהו ולחשדות הכבדים האופפים אותו במסגרת פרשות 1000, 2000 ו-4000. "היועמ"ש בכבודו ובעצמו הודיע לנתניהו שהוא שוקל להעמידו לדין בגין שוחד מרמה והפרת אמונים", כתב. "מעולם לא יוחסו חשדות חמורים כאלה לאדם בגין מעשים שביצע בעת שכיהן כראש הממשלה".
לפי בן מאיר, הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו הייתה שגויה גם בשל העובדה כי החשדות נגדו "נוגעות לעבירות שיש להן זיקה ישירה לתפקידיו המיניסטריאליים, ונעשו תוך ניצול מעמדו וסמכויותיו כראש ממשלה". בנוסף, חלק מהותי מהחשדות נוגעות לעבירות שנועדו לפגוע בחופש העיתונות בישראל.
בנוגע לחיצי הביקורת שצפויים להגיע כלפי הנשיא אם יחליט שלא להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו, התייחס בן מאיר וסיפק תשובות לעת הצורך. כך, על הטענה האפשרית כי מדובר בהתערבות פוליטית מופרזת של הנשיא הוא טוען כי מדובר דווקא בשיקול מנהלי-ערכי ולא פוליטי, ומדגיש כי שחיתות ציבורית אינה נוגעת להשתייכות מפלגתית.
על הטענה כי טרם הוגש כתב אישום ונכון לעכשיו מדובר בחשדות בלבד, עונה בן מאיר: "אין משמעה של חזקת החפות שחשוד או נאשם רשאי להתמנות למשרה שלטונית בכירה המצויה בזיקה ישירה לחשדות נגדו". באופן זה לאורך המכתב ממשיך בן מאיר ועונה על ביקורות נוספות שעלולות לצוף כלפי הנשיא.
את מכתבו סיכם בן מאיר בקריאה: "זוהי שעת חירום משפטית ומוסרית. אני מקווה כי הנשיא יפעל על פי אמות המידה המושרשות בדין ויימנע מהטלת הרכבת הממשלה על מר נתניהו".