ממשבר בהרכבת הממשלה - לבחירות? היום (רביעי) עשוי להיות יומה האחרון של הכנסת ה-21. הצעת החוק של ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, שקוראת לפזר את הכנסת שנבחרה לפני פחות מחודשיים וללכת לבחירות חדשות, תעלה היום לדיון בכנסת - והוא צפוי להיות ממושך וסוער. הדיון וההצבעה על החוק בקריאה שנייה ושלישית התחיל מהשעה 12:00 והוא עשוי להימשך עמוק אל תוך הלילה, אם נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלה עד חצות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדיון צפוי להימשך שעות ארוכות ובסיומו תיערך הצבעה, שבה זקוקים מגישי הצעת החוק לתמיכה של 61 חברי כנסת בקריאה השלישית. אם הכנסת תחליט סופית על התפזרות והקדמת הבחירות, הדבר יעצור את הרכבת הממשלה - וייתן את האות לתחילת מערכת הבחירות השנייה של שנת 2019.
חברים בקואליציה בכל זאת שוקלים להתנגד לפיזור הכנסת, מתוך מחשבה שגם גנץ לא יצליח להרכיב ממשלה אם כל השותפות יעמדו בהתחייבות שלהן לשבת רק עם נתניהו. בתרחיש זה, הכדור יכול לחזור שוב לנתניהו. אם חברים בקואליציה יתנגדו, חברי הכנסת הערבים מרע"ם בל"ד צפויים "להציל" את נתניהו ויתמכו בפיזור הכנסת. שאיפתם היא לרוץ שוב ברשימה המשותפת ולהתחזק פוליטית.
חבר הכנסת מיקי זוהר, שהגיש את החוק לפיזור הכנסת, עלה לבמה והציג את החוק לקראת ההצבעה: "למה אנחנו לא נותנים לגנץ הזדמנות להרכיב ממשלה? היו 2.5 מיליון איש שהצביעו בבחירות - פתק אחד הם נתנו למפלגה שהם מאמינים בה, ואת הפתק השני הם נתנו לבנימין נתניהו למרות שהם ידעו על ההאשמות של נתניהו. הם לא רצו את גנץ, ולא את לפיד, לא את אשכנזי ולא את בוגי יעלון".
מיקי זוהר הביע תקווה שיחול שינוי במדיניות אצל ישראל ביתנו, והצדדים יוכלו להקים קואליציה. "מאוד מקווה שברגעים האחרונים שנותרו אנשים יתעשתו ונוכל להקים ממשלה כפי שהציבור מצפה", אמר. "אנחנו לא חוששים מבחירות, הציבור הביע בנו אמון בעבר, בתקווה שיביע כעת אמון חזק יותר".
ח"כ יועז הנדל (כחול לבן) כינה את תומכי הקדמת הבחירות "סמרטוטים" וטען כי הם אינם רוצים בחירות. ח"כ יואב סגלוביץ' (כחול לבן) תקף בחשבון הטוויטר וכתב: מדינה שלמה מסתובבת כמו סביבון סביב איש אחד הכפוף לשימוע. הליכוד איננו כפוף לשימוע ובוודאי אזרחי מדינת ישראל אינם כפופים לשימוע . אסור לפזר את הכנסת, שתיקת חברי הכנסת מהקואליציה העתידית שמה סימן שאלה על היותם מנהיגי ציבור".
ריבלין: הכנסת תישא בהשלכות ההחלטה
במקביל, מספר מתווכים מנסים לגשר בין נתניהו, ליברמן והמפלגות החרדיות בניסיון לגבש פריצת דרך בנושא חוק הגיוס - שתוקע את המשא ומתן הקואליציוני. לליכוד אין בשלב זה הסכם חתום ורשמי עם אף מפלגה: ראשי איחוד מפלגות הימין, ח"כ רפי פרץ וח"כ בצלאל סמוטריץ', ייפגשו עם נתניהו בסמוך לתחילת הדיון בכנסת. אתמול סיכמו נתניהו וכחלון על ריצה משותפת לבחירות, כאשר יו"ר כולנו ישובץ במקום ה-5 ושלושה חברי הכנסת של מפלגתו ישובצו עד למקום ה-35.
ב"ישראל ביתנו" מקשיחים עמדות - וממשיכים להתעקש על העברת חוק הגיוס כלשונו, כאשר חברי הכנסת החרדים ייצאו מהמליאה. ח"כ יוליה מלינובסקי הבהירה: "אנחנו לא ניכנע למכירת החיסול שהליכוד מתכוונים לעשות עבור המפלגות החרדיות ואם זה לא היה ברור לכולם עד עכשיו, אנחנו במפלגת ישראל ביתנו נעמוד על העקרונות שלנו עד הסוף". ח"כ עודד פורר, ראש צוות המו"מ של המפלגה, הבהיר כי המפלגה לא תתפשר בנושא - ואם לא תושג הסכמה על חוק הגיוס, המפלגה תתמוך בבחירות חדשות.
עד חצות הלילה צריך נתניהו להודיע לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אם הצליח להרכיב ממשלה - וייתכן כי יודיע שלא עמד במשימה עוד לפני שהכנסת תפוזר. נשיא המדינה ריבלין הבהיר אתמול כי עד תום הארכה "נתון המנדט להרכבת הממשלה בידיו של ראש הממשלה, ח"כ בנימין נתניהו. הנשיא יאפשר לו למצות את הזמן שניתן לו בחוק כשהוא מקווה שלא ניקלע, חלילה, למערכת בחירות נוספת. בסמכותה של הכנסת, על פי לשון אותו החוק ממש, להחליט על פיזורה. לאור זאת, הכנסת על חבריה, כנציגת הריבון, הוא העם, תישא בהשלכות ההחלטה בהמשך דרכה".
מס' 2 בכחול לבן, יאיר לפיד, תקף: "הליכה לבחירות רק כי ביבי נכשל בהקמת ממשלה זאת גניבה דמוקרטית. יש רוב לחוק הגיוס אם נתניהו לא היה קשור בשלשלאות לאדמו"ר מגור. הדבר ההגון והנכון לעשות זה להטיל על בני גנץ את האפשרות להקים ממשלה. כל דבר אחר זה מעשה רמייה פוליטי ודמוקרטי חסר תקדים". לפיד העלה תמונה עם גנץ וכתב: "מתכוננים ללילה ארוך".
הדיון וההצבעה יתארכו?
אמש אושרה ההצעה לקראת קריאה שנייה ושלישית: בדיון של הוועדה המסדרת לכנסת, בראשות יוזם פיזור הכנסת ח"כ מיקי זוהר, הגיעו נציגי הסיעות להסכם על אופי הדיון. לפי הסיכום בין נציגי הסיעות, הדיון אמור להסתיים בחצות - וסיעות האופוזיציה יוכלו לבקש לקצר את הדיון ולסיימו מוקדם יותר. כמו כן סוכם שיהיו עד שלוש הצבעות שמיות, שבהן יודיעו הח"כים אם הם תומכים בפיזור הכנסת או מתנגדים לכך. לבקשת ח"כ אבי ניסנקורן, יו"ר סיעת כחול לבן, הקואליציה תאפשר לאופוזיציה להאריך את הדיון אף מעבר לחצות לכמה שעות נוספות.
יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, הצהירה בפוסט שפרסמה בפייסבוק: "האופוזיציה תנהל היום פיליבסטר עד חצות, לפחות. אנחנו ערוכים גם לפיליבסטר של שלושה ימים, שהוא הזמן המקסימלי בתוכו הנשיא יכול להטיל הרכבת הממשלה על ח"כ אחר. אם ינסו להגביל את זמן הדיבור כדי למנוע זאת, לא נהסס לפנות לבג"ץ".
הוועדה המסדרת גם אישרה פטור מחובת הנחה להצעת חוק התפזרות הכנסת - ובכך זירזה את ההליך. עשרות הסתייגויות להצעת החוק נדחו על ידי הוועדה, שאישרה ברוב של 8 מול 4 את ההצבעה על החוק - שמציע כי הכנסת ה-21 תפוזר והבחירות לכנסת ה-22 ייערכו ביום שלישי, י"ז אלול תשע"ט, 17 לספטמבר 2019.
הח"כים דאגו להקלות במימון הבחירות
היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון אמר כי תום המועד להרכבת הממשלה - הלילה בחצות - רלוונטי לעניין פקיעת המנדט שקיבל ראש הממשלה מנשיא המדינה להקמת ממשלה. לדבריו, מחצות ואילך נתניהו לא יוכל יותר להקים ממשלה. ינון הדגיש כי הדיון בהצעת החוק לפיזור הכנסת לא רלוונטי למנדט שהעניק נשיא המדינה לרה"מ. הכנסת יכולה להמשיך את פעולתה ולחוקק חוקים. לרבות החוק לפיזור הכנסת וציין כי אם החוק יאושר, "הבחירות לא יוכלו יותר להידחות. זה אל חזור".
במקביל לאישור ההצעה, הח"כים דנו במשך זמן רב במימון המפלגות לקראת הבחירות הבאות - והכניסו תיקוני חקיקה. הוועדה המסדרת הודיעה כי ייערכו תיקונים מקילים בתנאי ההלוואות שנטלו המפלגות לצורך מימון הבחירות לכנסת ה-21 שהסתיימו ב-9 באפריל.
ההקלות בתנאים יהיו בדחיית החזרי הלוואות, היקף אחוזי הלוואות, מתן אפשרות נטילת הלוואה למפלגות חדשות כנגד ערבות בנקאית - וגם מתן אפשרות נטילת הלוואה למפלגה שלא נטלה הלוואה בבחירות האחרונות. מפלגה זו תוכל לקחת הלוואה ב-10 הימים הקרובים, כאילו ההלוואה ניטלה לפני הבחירות: לפי הודעת הוועדה, מדובר בסעיף שרלוונטי למפלגת "כחול לבן" שלא נטלה הלוואה. היועץ המשפטי של הוועדה העלה חשש ממצב בו מפלגה שמיוצגת בכנסת הנוכחית תיטול הלוואה ולא תעבור את אחוז החסימה - ולפי כך ייתכן שלא יהיה מהיכן לפרוע את ההלוואה.