"צריך להציל את המדינה". שרון (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"צריך להציל את המדינה". שרון | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

שורה של אישים נבחרי ציבור הגיבו הבוקר (חמישי) לפרסום אמש במהדורה המרכזית לפיו נתניהו קיבל החלטה סופית לקדם חוק שיעניק לו חסינות מפני העמדה לדין ואף החל לתדרך את אנשי הליכוד כיצד "לשווק" את המהלך לציבור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גלעד שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר שמועמדותו לפריימריז בליכוד נפסלה בבחירות האחרונות, קרא שלא לתת חסינות לנתניהו - ולדבריו אנשי מפלגת השלטון תומכים במהלך החקיקה כדי לקבל תפקיד בממשלה הבאה. "גם אני הצבעתי ליכוד, אין שום מניעה חוקית שיהיה ראש ממשלה והוא צריך להיות ראש ממשלה", הבהיר בריאיון ל"דקלסגל" בכאן רשת ב'. "עד שיהיה משהו יכולה לעבור שנה, שנתיים - זה נצח במובנים שלנו. צריך להציל את המדינה. יכול להיות שהוא יהיה ראש ממשלה עד הסוף, הלוואי, מי יודע".

"החסינות - צריך להפריד אותה", תיאר שרון ואמר כי "עניינים משפטיים לא צריכים להתברר בכיכר העיר, לא מעל דפי העיתון ולא בין הפוליטיקאים בכנסת. עניינים משפטיים מוכרעים בבית המשפט". הוא הסביר כי "החסינות מיועדת להעניק חסינות לחבר כנסת בעת מילוי תפקידו - לא על זה מדובר, זה לא המקרה כאן. אני מאחל לו (לנתניהו) שייצא נקי לגמרי. זה לא טוב למדינה שעוד ראש ממשלה ייכנס לכלא, זה לא טוב - לא באופן אישי וזה רע למדינה. הלוואי שייצא זך ונקי".

סמוטריץ': "בנט ושקד לא למדו את הלקח" (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
סמוטריץ': החסינות לא גורפת | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

"בכנסת הקודמת הוא היה זה שביקש שחוק ההמלצות לא יחול עליו - בחוק הצרפתי יש היגיון שלא יטרידו את ראש הממשלה בעבירות הפעוטות, אבל זה כמובן לא יכול ללכת לאחור ולא יכול להיות אישי", סיכם שרון. "מרגע שאתה עושה משהו פרסונלי אז כל השינויים שאתה רוצה לעשות במערכת המשפט - וייתכן שחלקם חשובים - כל זה פתאום נחשד במניע אחר ואני לא מאמין שאנשי ליכוד יצביעו בעד זה, קשה לי להאמין... נתניהו אמר בקולו שהוא נגד. בוא ניתן לו את הקרדיט שדבר כזה הוא לא יעשה. לא עושים חוק אישי".

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ', שדורש לעצמו את תיק המשפטים, טען הבוקר כי החסינות איננה מהלך גורף שיעניק הגנה לראש הממשלה אלא תיקון של עיקרון הפרדת הרשויות: "יכול להיות שיש אנשים שחשים לא טוב עם עניין 'בניית המקלטים', אני מדבר כבר הרבה זמן על להחזיר את המציאות לאחור שתאפשר את המשילות של חברי כנסת ושרים ותחזיר את האיזון".

סמוטריץ' טען כי החסינות לא נועדה למלט את נתניהו מאימת הדין. לדבריו, "החסינות הזאת קיימת בחלק גדול ממדינות מתוקנות בעולם וברוב המקרים בצורה הרבה יותר גורפת והרציונל שלה מבוסס אך ורק על הפרדת רשויות, הפרדת הרשויות בנויה על מתח מתמיד בין שלוש הרשויות. הכוח מחולק בין 3 רשויות והן נלחמות ביניהן על הכוח, זה הרציונל. אפשר להזכיר המון דוגמות שהתרחשו כאן במדינת ישראל, לכן הצורך לתת חסינות הוא לאפשר לנבחרי הציבור לפעול ללא מורא".

"לעצור את ההספדים". (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"מדובר בהפיכה". יחימוביץ' | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

בשלב זה אמר יו"ר תקומה ומספר 2 במפלגת איחוד מפלגות הימין כי "החסינות אינה מוחלטת, הכנסת יכולה להסיר החסינות. ברוב המקרים נבחר הציבור בא ומבקש - 'הסירו את חסינותי'. אדם שעשה עבירה שבכלל לא קשורה לתפקידו. החסינות היא לא גורפת ואפשר להסיר אותה בכל עת".

"לא עסוק בראש הממשלה ובמניעיו"

"אני לא עסוק בראש הממשלה ובמניעיו, אני עסוק באיך אני מקדם את הדברים שאני מאמין בהם, בשורה של פסיקות מהתקופה האחרונה שקוממו את הרוב השפוי והבריא", הוסיף סמוטריץ'. "נוצרה בשלות ציבורית והיא משתקפת גם בדמוקרטיה - יש היום קונצנזוס כמעט מקצה לקצה שהגיע הזמן לתקן את הקלקולים של אהרון ברק. אנחנו לא מחדשים כלום אלא רק מחזירים את הדברים לאחור".

יחבור לשקד? (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
בן גביר: רק אצל ביבי זאת רדיפה | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

עוד טען סמוטריץ' כי "נתניהו מעולם לא שוחח איתי בעניין - אני עושה את זה כי אני מאמין שזה נדבך מרכזי בפאזל שאני מאמין בו כדי לתקן את היחס בין מערכת המשפט לממשלה... אנחנו מדברים על שורה של רפורמות - גם ביחס להסדרת הביקורת השיפוטית. אני רוצה 3 רשויות ושיהיה ביניהן דיאלוג, אבל תהיה בהחלט הסדרה".

לבסוף אמר כי הכנסת לא תשמור על חסינות של נבחר ציבור שחשוד בפלילים שאינם קשורים לתפקידו: "גם היום על פי החוק הכנסת יכולה להעניק חסינות והיא צריכה לשקול האם האינטרס של העמדה לדין גובר על האינטרסים האחרים. אני אדם דמוקרט, אני מכבד את העם, את רצונו ואת בחירותיו - נתניהו זכה באמון מאוד גדול לפני קצת פחות מחודש. ואני אמור לכבד את רצונם".

דבריו של נתניהו בתדרוכים לח"כים בליכוד (צילום: החדשות)
בלעדי: תדרוך נתניהו לאנשי הליכוד | צילום: החדשות

יחימוביץ' על נתניהו: אשם שעושה כל מה שהוא רוצה, שבירת כל הכללים והקודים

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (העבודה) הצהירה בשיחה עם קרן מרציאנו ואודי סגל בגלי צה"ל שהאופוזיציה הבאה תילחם בחסינות לנתניהו: "לא מדובר בעוד חקיקה רגילה, קשה וגזענית ככל שתהיה, מדובר בהפיכה בשלטון החוק במדינת ישראל ולהפיכתה של מדינת ישראל לרפובליקת בננות של העולם השלישי, האיש הזה יהיה נעלה מעל החוק ויש כאן הפרה בוטה של עיקרון השוויון בפני החוק, יש כאן אשם שעושה כל מה שהוא רוצה במערכת הפוליטית עם שותפיו הפוליטיים".

"אני מכבדת את הדמוקרטיה כבוד מאוד גדול", הוסיפה. "זה לא עניין של ימין או שמאל - זה עניין של ניקיון כפיים. אי אפשר שבראש המדינה יעמוד אדם החשוד עד צוואר בפלילים, בוסס נגדו כתב אישום, ואז הוא יבוא ויגיד 'לא בא לי, אני מחוקק חוק במיוחד בשבילי ואני אמלט משלטון החוק'. אין שום סבירות, יש כאן שבירת כל הכללים והקודים, יש פה מדינה שמרסקת את מערכת המשפט שלה, זה מה שקורה בדמוקרטיות שמרסקות את הדמוקרטיות שלהן, המהלך מתבצע על מנת להציל את עורו של אדם אחד כדי שהוא לא יושב בכלא, אין דרך הגיונית ופתלתלה לתאר את המהלך הזה. בית המשפט ומעמדו המאוד מבוסס בעולם המערבי זה דבר שמגן עלינו מרע".

_OBJ

ומנגד, איש עוצמה יהודית, איתמר בן גביר, אמר לקרן מרציאנו ואודי סגל בגלי צה"ל כי הוא "מקווה שהחוק הנורבגי יעבור כמה שיותר מהר, אני מדבר על זה עם מי שצריך לדבר, הכל בסדר ויש סיכומים ויש הסכמים והכל יקרה כשורה".
 
"אני מצטער שאני הפכתי כאן לסנגור של נתניהו, יש לי הרבה ביקורת עליו בעניין המדיני אבל במישור המשפטי מה שעושים לו זה רדיפה", הוסיף בן גביר. "יש כאן אכיפה בררנית. אני לא יכול לקבל את זה שכולם הלכו ודיברו עם מול"ים והשפיעו על השלטון ורק במקרה של ביבי – זאת רדיפה. נתניהו זה ראש הממשלה היחידי שעישן סיגרים ושתה שמפניות?".