אירוע של פעם בארבע שנים (בערך) - יום חגה של הכנסת החדשה: היום (שלישי) יושבעו 120 הח"כים שנבחרו לכנסת ישראל. בשעה 16:00 תחל כהונתה של הכנסת, ה-21 בתולדות המדינה, שבה לא פחות מ-49 חברי כנסת חדשים. טקס ההשבעה מתקיים בצל המגעים הקואליציוניים המתמשכים ובסופו נבחר גם יולי אדלשטיין ליו"ר המשכן מחדש. החדשות Online העביר את הטקס בשידור ישיר
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנשיא ריבלין פתח את הטקס החגיגי במליאת הכנסת והתייחס לבחירות: "עכשיו צריך להגיד די, צריך לטפס מעלה, להניח את חרבות הבחירות ולנקות את הלכלוך. השיקולים הפוליטיים כבר אינם יכולים להיות המצפן היחיד. זוהי לא רק הציפייה מכם - זוהי דרישה ותביעה של כל אזרחי ישראל ממנהיגינו מכל יושבי הבית הזה.
"לחבריי בקואליציה לעתיד אני רוצה לומר, יש להפסיד בכבוד ויש לנצח בכבוד. אתם לא באופוזיציה. אתם אוחזים במושכות השלטון וההנהגה מזה זמן רב. ככאלה זוהי האחריות שלכם להשתחרר ממלאכת חיסול היריב, להשתחרר מתחושת הקורבנות, ולמשול בכבוד ובאהבה, על כל סוגי האזרחים והקהילות שחיים כאן".
בסוף דבריו קרא ריבלין לחברי הכנסת "לשים סוף להתנגשות המסוכנת בין הרשות המחוקקת לשופטת. אני מקווה ומייחל שהכנסת ה-21 תעשה את המעשה ההיסטורי ותקבע את חוק יסוד החקיקה כאחד מפרקי החוקה העתידית שלנו. אנחנו מוכרחים לבצר את הפרדת הרשויות בפרט בין הרשות המחוקקת והשופטת לשמור על כבודה ועצמאותה של כל רשות ולעצור את הזליגה והשחיקה ביניהן".
במהלך הטקס הוקראה נוסח הצהרת האמונים של 120 חברי וחברות הכנסת על ידי היו"ר אדלשטיין ומיד אחר כך כל אחד ואחת מחברי הכנסת החדשים התבקשו לקום בתורו ולהצהיר: "מתחייב אני". עם סיום הטקס החלו בהליך צילום ראשי הסיעות בטרקלין שאגאל.
יו"ר כחול לבן ויו"ר האופוזיציה המיועד בני גנץ אמר לחדשות עם הגעתו למשכן מוקדם יותר היום: "אנחנו כאן כדי לשרת את עם ישראל כולו. אנחנו מכבדים את החלטת העם, אנחנו ניתן לממשלה להיות מוקמת ככל שרק אפשר, נתמוך איפה שצריך, ונתנגד איפה שצריך, ונעשה את זה בצורה מכובדת".
כשנשאל על חשבון הנפש של המפלגה בימים האחרונים, אמר גנץ: "מאוד טבעי שאנחנו בודקים את עצמנו, ההישג שלנו חסר תקדים, אנחנו המפלגה הגדולה בכנסת, אי אפשר להגיד שזה לא הישג, אבל כל דבר צריך ללמוד ממנו. אני חושב שהדבר המרכזי ביותר בכנסת הקרובה יהיה לשמור על המבנה הנכון של ישראל מהבחינה הדמוקרטית של ישראל". בנוגע לסוגיות המדיניות אמר גנץ: "אנחנו נשמע את התוכניות המדיניות, היכן שנכון נתמוך, היכן שצריך להתנגד נעשה כהבנתנו". גנץ סירב להשיב כשנשאל אם מפלגתו תצטרף לממשלה והוסיף: "זה יום חג, אנחנו נישבע לכנסת ונמשיך בעבודה".
בישיבת סיעת כחול לבן אמר גנץ כי "כל שלטון חייב בלמים ואיזונים ובכל דעה חשוב שתשמע דעה אחרת". גנץ הוסיף: "נדאג לבצר את הדמוקרטיה הישראלית ולא נסכים להפוך את כנסת ישראל למבצר משפטי ולעיר מקלט למי שעבר על החוק". לסיום מי שמיועד להיות יו"ר האופוזיציה הבטיח: "נתמוך במה שנכון ונתנגד נחרצות היכן שצריך ונדע להשוות ולסדר את הדברים כפי שהם".
בישיבת סיעת הליכוד אמר נתניהו: "ישבתי עם רעייתי מרותק לסיפורי מדליקי המשואות. רק אחרי ששומעים את הסיפורים ניתן להבין את גדולת היום הזה והמעמד הזה של כנסת ישראל ועצמאות ישראל. אני אומר זאת בהתרגשות גדולה, שהיא מכבדת את כולנו ונותנת את המשמעות העמוקה ביותר לתקומה. הדבר הראשון הוא לברך את כולכם על היבחרותנו". נתניהו הוסיף: "אני רוצה להציע מועמד לראשות הכנסת, יולי - אני מאחל לך שתעבור את ההצבעה בהצלחה": לאחר מכן, סיעת הליכוד אישרה רשמית ופה אחד את מועמדותו של אדלשטיין.
רצף אירועים חגיגיים במהלך היום
כבר בשעה 08:00 החלה חלוקת תעודות חבר כנסת למועמדים שהצליחו להיבחר למשכן ובמהלך שעות הצהריים יקיימו הסיעות ישיבות סיעה. לאחר מכן יתכנסו הח"כים ובני משפחותיהם במרפסות טרקלין שאגאל. ב-15:00 אמור להתחיל טקס קבלת הפנים לנשיא המדינה ברחבת הכנסת וב-15:45 הנשיא יחתום לראשונה ב"ספר הנשיאים", שבו יברכו מעתה נשיאי ישראל את חברי הכנסת לכבוד השבעתם.
בקדנציה הזו יכהנו 49 חברי כנסת חדשים, שיא של כל הזמנים. חלק מהפנים בקדנציה הקרובה יהיו מוכרים יותר, וחלקם פחות. רוב חברי הכנסת הטריים הם מסיעת כחול לבן - 24 במספר, בראשם מנהיג המפלגה בני גנץ. גם בליכוד יש לא מעט חדשים, 11 פרצופים כאלה. שאר החדשים מגיעים מיתר המפלגות: איחוד מפלגות הימין (3), רע"מ בל"ד (3), העבודה (2), יהדות התורה (2), ישראל ביתנו (2), ש"ס (1) וחד"ש תע"ל (1).
לרגל ההשבעה, הנה כמה מספרים מעניינים על הכנסת החדשה: 29 נשים בלבד נכנסו אליה, פחות מרבע, לעומת 35 בסוף הכנסת הקודמת. על פי המכון הישראלי לדמוקרטיה, ישראל במקום ה-76 בעולם מבחינת ייצוג הנשים בפרלמנט, לא בדיוק נתון להתפאר בו.
הכנסת החדשה תכלול רק 10 חברי כנסת ערבים, לעומת 13 בכנסת הקודמת, ו-2 חברי כנסת דרוזים בלבד. ומה עוד? 12 גנרלים ואנשי ביטחון לשעבר גייסה הכנסת, 8 מהם בכחול לבן. מה כוללת רשימת הגנרלים? שלושה רמטכ"לים, חמישה אלופים במילואים, שני ניצבים בדימוס ושני אנשי מוסד ושב"כ לשעבר. הכנסת החדשה מציגה נתון מעודד אחד בולט: חמישה מאנשי הקהילה הגאה הצליחו להיכנס אליה, שלושה מהם חברי כנסת חדשים. ועדיין, אין בכנסת אף נציגה ללסביות או לקהילת הטרנס. הח"כים הדתיים והחרדים יהוו כרבע מהכנסת החדשה: 17 חרדים, 14 דתיים-לאומיים.
התרגשות גדולה נרשמה אתמול במשכן הכנסת כשרוב החברים החדשים של הכנסת ה-21 הגיעו לבניין ליום התלמדות, כדי לשמוע איך עובדת הכנסת, ללמוד את הנהלים הטכניים - וגם איך מצביעים במערכת הממחושבת. בתום ההדרכות יצאו חברי הכנסת לסיור במשכן: הם גילו לראשונה מהו מקום מושבם לשנים הבאות, הכירו את שכניהם החדשים לספסל ואף זכו להתנסות לראשונה בהצבעה במערכת הממוחשבת. כמו כן הם גם קיבלו הרשאה לאפליקציה המיוחדת שפותחה, שבה יוכלו למצוא את כל המידע הנדרש על הכנסת. אך לא כולם הגיעו להדרכה: יו"ר כחול לבן בני גנץ ושותפו גבי אשכנזי, כמו גם יו"ר העבודה אבי גבאי, נעדרו.
למרות ההתרגשות המובנת של חברי הכנסת הצעירים, גם חברי הכנסת הוותיקים מצפים לראות מי יהיו "שכניהם" בשנים הקרובות, וליד מי הם ישבו במליאות. הסדר הנוכחי עוד יכול להשתנות, אך לפי שעה מסתמן שראשי "כחול לבן" - לפיד, גנץ, אשכנזי ויעלון ישבו אחד ליד השני. שילובים מעניינים יותר ניתן למצוא במקומות הישיבה הקרובים של חברי האופוזיציה והקואליציה. כך למשל, חבר הכנסת איציק שמולי ממפלגת העבודה יישב בקדנציה הקרובה בסמוך לחבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' - מאיחוד מפלגות הימין.
שילוב מעניין נוסף הוא בין יו"ר מפלגת העבודה שישב סמוך ליו"ר איחוד מפלגות הימין - הרב רפי פרץ. סמוך לרב פרץ מן הצד השני, יישב יו"ר ישראל ביתנו - אביגדור ליברמן. שולחן הממשלה עוד לא השתנה, מכיוון שהשרים הם עדיין אותם שרים, לכן עדיין ניתן למצוא שם את בנט ואת שקד, שמפלגתם לא נכנסה לכנסת הנוכחית: מקומם של השניים יישמר עד שיושבעו שרים חדשים.
הפנייה החריגה של מגישת החדשות שהפכה לח"כית
חברת הכנסת המיועדת מטעם מפלגת כחול לבן, מיקי חיימוביץ', פנתה אתמול ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בבקשה להחליף את ריפוד המושב עליו אמורה לשבת במליאה - לריפוד שאיננו עשוי מעור. מושבי הכנסת עשויים מעור, ובתור טבעונית חיימוביץ' אמרה כי היא לא מתכוונת לשבת על כסא שנוגד את עקרונותיה המוסריים. בכנסת סירבו בשלב זה לבקשה, וציינו כי גם בכנסת האחרונה נרשמו בקשות דומות שלא נענו.
"העור מופק מחיות שנוצלו בתעשיות. אותם בעל חיים עוברים סבל רב ורוב חייהם הם קורבנות של טיפול אלים והזנחה", כתבה חיימוביץ והוסיפה: "מטעמים מוסריים ומצפוניים אינני עושה כל שימוש בעור בכל נוהלי חיי". לאחר מכן כתבה חיימוביץ': "לא אוכל לשבת במליאת הכנסת על כסא מעור פרה או כל חיה אחרת".
לאחר הבקשה הפרטנית בנוגע להחלפת הריפוד בכיסא בו היא אמורה לשבת, הוסיפה חיימוביץ': "בעתיד יתכן כי מן הראוי באופן עקרוני לבחון החלפה של כל המושבים במליאת הכנסת".