בעוד שבקואליציה פועלים במרץ לאשר את "פסקת ההתגברות", לפיה חברי הכנסת יוכלו ברוב של 61 לחוקק מחדש חוק שבג"ץ פסל, נראה שבציבור חושבים אחרת: סקר שערכו מנו גבע ומינה צמח ממכון המחקר "מדגם" בשיתוף iPanel מראה כי 50% מהציבור הישראלי מתנגדים לחוק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הנסקרים נשאלו "האם לדעתך, מספיק רוב של 61 חברי כנסת כדי לחוקק מחדש חוק שבג"ץ פסל (מה שמכונה פסקת ההתגברות), או שצריך רוב גדול יותר, או שבשום מצב לא ניתן לחוקק מחדש חוק שבג"ץ פסל?". בעוד ש-27% השיבו כי רוב שכזה אכן מספיק לחקיקה מחדש של חוק שנפסל בבג"ץ, 32% השיבו שנדרש רוב גדול מכך - ו-18% השיבו כי בכל מקרה אין לחוקק מחדש חוק שבג"ץ פסל.
קידום החוק מתעכב? בנט מציב אולטימטום
בבית היהודי אומרים הבוקר (שלישי) כי הם נחושים להעביר את פסקת ההתגברות בכנסת. "זהו הבסיס למשילות, להוצאת המסתננים הבלתי חוקיים ולמאבק אפקטיבי בטרור", נימקו. "אסור להחמיץ הזדמנות היסטורית להשבת האיזון בין הממשלה לבין בג"ץ, שחרג מסמכותו". עוד איימו כי במידה והחוק לא יעלה להצבעה תוך עשרה ימים, חברי הכנסת של המפלגה לא ישתתפו בהצבעות של הקואליציה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה לנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בבקשה לקבוע מועד לדון בחוק. חיות השיבה כי היא מוכנה להיענות להזמנה ובלבד שהדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה יידחה בשבוע. בעקבות הדרישה ולבקשת נתניהו, הודיעה שרת המשפטים איילת שקד על דחיית הדיון עד לאחר פגישת נתניהו-חיות.
"בית המשפט פסל את חוק המסתננים פעמיים, מה שלא אפשר לנו לגרש אותם, פסל לנו אפשרות לגרש מחבלים או להרוס את בתיהם", טען השר. "בג"ץ פסל כמעט 20 חוקים בשנים האחרונות - זה מוגזם". בנט התייחס גם לשאלת התמיכה בממשלה ואמר כי הוא "מקווה שכחלון יסכים לקבל את ההצעה".
בנט פירט את פרטי ההצעה שמפלגתו צפויה להעלות לשולחן ועדת השרים לחקיקה: "רוצים שבית המשפט יוכל לפסול חוקים רק במקרים קיצוניים. הכנסת תוכל לחוקק מחדש בצורה משוריינת, ברוב מיוחד של 61 חברי כנסת. רק ככה נוכל להוציא את המסתננים מישראל".
באשר לטענה כי בדמוקרטיות אחרות בית המשפט פוסל חוקים, טען בנט כי במדינות אחרות את השופטים ממנים פוליטיקאים. "בסוף האחריות למנוע פיגועים ולהוציא מסתננים היא עלינו. באים אלינו בטענות". שר החינוך הוסיף: "בג"ץ לא יכול לשבור את כל הקווים, לתפוס לעצמו סמכות כאילו הוא ממשלה. לפי ההצעה שלי - בג"ץ יוכל לפסול חוקים רק במקרי קצה".
בשבוע שעבר שעבר החליט נתניהו לקדם את פסקת ההתגברות המורחבת במקום את המודל הבריטי המסדיר את היחסים שבין הרשות המחוקקת לשופטת. את המתווה בחר נתניהו לקדם יחד עם היועץ המשפטי לממשלה.