האם זהו המשבר הפוליטי הבא? החרדים והאיחוד הלאומי נגד חוק הגיור שהוגש לנתניהו: הוועדה שהקים ראש הממשלה נתניהו למציאת נוסח מוסכם לחוק הגיור, הגישה לו לאחרונה את טיוטת החוק - אך הוא כבר נתקל בהתנגדות מכל הכיוונים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החרדים היו הראשונים לצאת נגד החוק: הבוקר (שלישי) הוא הוגדר בביטאון הזרם הליטאי "יתד נאמן" כ"מסוכן" והובטח כי המפלגות החרדיות יגבשו הצעה חלופית. גם מפלגת האיחוד הלאומי - השר אורי אריאל, ח"כ סמוטריץ ומנכ"ל המפלגה אופיר סופר, שיגרו היום מכתב לנתניהו ובו הודעה שיתנגדו בתוקף לחוק החדש.
"מדובר בהצעת חוק רעה ומסוכנת שהופכת את הגיור במדינת ישראל מהלכתי לפוליטי-אזרחי, ומשנה באופן קיצוני את הסטטוס-קוו המקובל בנושא מאז קום המדינה", כתבו. "אם חלילה תאושר הצעת החוק היא תקרע את עם ישראל לגזרים ותפגע בצורה חמורה בזהותה היהודית של המדינה. מדובר בהצעה הגרועה ביותר שהוגשה בחמש השנים האחרונות, הפורצת את תחום הגיור לחלוטין".
אלה הסעיפים שעוררו את חמתם של הדתיים
הצוות, בראשות השר לשעבר משה ניסים, גיבש את הטיוטה שכאמור נתקל בהתנגדות, בין השאר בגלל ההצעה כי שני נציגים בוועדה - שממנה את הדיינים המגיירים - ימונו ע"י ראש הממשלה בהסכמת יו"ר הסוכנות, "תוך ביטוי לכלל הזרמים ביהדות". כלומר, גם בלי קביעה מפורשת בחוק, המטרה היא ייצוג לרפורמים ולקונסרבטיבים. עם זאת, החוק קובע שהגיור יהיה על פי דין תורה - כלומר אורתודוכסי. סעיף נוסף שעורר את הכעס במפלגות הדתיות הוא ההכרה הרשמית בחוק בגיורים לא אורתודוכסים שבוצעו בחו"ל, הכרה שכבר קיימת בפועל בשל פסיקת בג"ץ.
גם מהצד הליברלי נשמעה התנגדות לחוק שמבסס את מונופול הגיור בישראל בידי רשות הגיור החדשה שתקום, ומונע הכרה מבתי הדין האלטרנטיביים לגיור שכבר גיירו כמה מאות בשנתיים האחרונות: גורם בתנועה הרפורמית מסר היום כי "אנחנו מחכים לראות את הדוח במלואו. מבחינתנו יש בו דברים מטרידים אבל יש בו גם הישגים, כמו הכרה מוחלטת בתוקף הגיורים בחול והפקעת השליטה המוחלטת של הרהנות על הגיורים הממלכתיים".