מבקש מקלט מציג את צו הגירוש (צילום: החדשות)
השחרור ייבלם? (ארכיון) | צילום: החדשות

כבר מספר ימים פועל באוגנדה נציג של ממשלת ישראל, זאת לאחר בקשת הדחייה שהגישה המדינה לבג"ץ בנושא המסתננים. הנציג נפגש עם בכירים מאוגנדה וביום שלישי יצטרך להציג את הממצאים שאסף לבית המשפט העליון - האם אוגנדה היא מדינה בטוחה והאם היא אכן עומדת מאחורי ההסכם שנחתם בינה לבין ישראל.

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

גורמים בכירים במשרד הפנים טוענים כי אם לא יהיו שינויים פתאומיים ודרמטיים, ולאחר פגישות עם אנשי ממשל באוגנדה, המדינה תטען בפני בג"ץ כי ההסכם עם אוגנדה עדיין עומד, שריר וקיים. כלומר, מעבר להתבטאויות בתקשורת, אוגנדה לא באמת חזרה בה מהסכמתה לקבל מבקשי מקלט אפריקנים מישראל.

גם רואנדה, המדינה השלישית הראשונה, הכחישה לאורך תקופה את ההסכם למרות שברמה הרשמית הוא היה קיים ולבסוף היא חזרה בה, כך שצריך לקחת את הסכמתה של אוגנדה בעירבון מוגבל. למרות זאת, גורמים מדיניים ומשפטיים מספרים שיש כבר היערכות לאפשרות שההסכם מול אוגנדה ייכשל.

מחאה נגד גירוש מדרום תל אביב (צילום: רועי קסטרו, החדשות)
הפגנות נגד הגירוש | צילום: רועי קסטרו, החדשות



כעת מנסים בישראל לבדוק שוב את האפשרות של החזרת אריתראים לאריתראה. זה התחיל בשורה של פגישות בין גורמים זוטרים במשרד הפנים ובמשרד המשפטים, אבל בזמן הקרוב תתקיים פגישה בין שר הפנים, ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה בעניין הזה, כשהבסיס לפגישה הוא פסיקה של בית המשפט בשווייץ שקבע שניתן לשלוח מהגרים שבקשת המקלט שלהם נדחתה בחזרה לאריתראה.

בשבוע שעבר פנתה המדינה לבג"ץ בבקשה לבלום את הנחיית שחרור המסתננים ממתקן סהרונים, לאור שיגור שליח מיוחד לאוגנדה, שהסכימה לקלוט את המסתננים שיגורשו מישראל - גם לאחר סירובה של רואנדה. לפי העתירה שהגישה המדינה, "ישנה הסתברות גבוהה להתקיימות התנאים הנדרשים להרחקה למדינה השלישית השנייה, אולם דרוש פרק זמן קצר נוסף להשלמת הבירור לצורך הסדרת ההרחקה".

מבקשי מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
ארכיון | צילום: דורית יורדן דותן

"בירורים אלה ייערכו ברציפות, והשליח ימסור עדכון ליועץ המשפטי לממשלה ולכל הגורמים הצריכים לעניין באופן שוטף ורציף", הודגש בעתירה. עוד הוזכר כי מדובר במדינה שכבר זכתה לאישור היועץ הקודם כעומדת בתנאים הנדרשים לשמש יעד להרחקת מסתננים, וכי כבר יצאו אליה בעבר מסתננים מרצון.