באמצע הלילה (בין ראשון לשני) הפיץ משרד התקשורת את תזכיר החוק להקמת תאגיד החדשות החדש - שיחליף למעשה את שידורי החדשות של תאגיד השידור "כאן", שאמור לעלות לשידור בסוף החודש. ההצעה החדשה עוררה זעם בקרב אנשי התאגיד, שטוענים כי הנימוקים למהלך דלים והחוק ייצור כפל תפקידים ובזבוז כספי ציבור.
לקריאת תזכיר החוק שהופץ לחצו כאן
"תחום החדשות ימחק מתפקידי תאגיד השידור הישראלי, ותבוטל חטיבת החדשות בתאגיד השידור הישראלי", נכתב בתזכיר - שהוגש לצורך "הערות" עד לתחילת חודש מאי, בו התאגיד כבר אמור לשדר. המדינה מבקשת לדחות את תחילת שידורי התאגיד ל-15 במאי 2017.
עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ה"תכלית הראויה" שצוינה בתזכיר החוק לשינויים בתאגיד, עוד לפני שעלה לשידור, היא "מתכונת השידור הציבורי שבה ועלתה לדיון לאחרונה בין שרים בממשלה, בפרט לעניין האיזון הנדרש בין עצמאותו של התאגיד מחד לבין הגורם שיפקח על פעילותו של התאגיד הממומן מכספי ציבור מאידך".
"פורץ את המסגרת התקציבית"
בשל הרצון בפיקוח, המדינה רוצה להוציא את שידורי החדשות מהתאגיד - מלבד שידורי החדשות בערבית. עם זאת, לפי התזכיר, העובדים שכבר נקלטו בתאגיד לא יפוטרו אם יסכימו לתנאים של גוף החדשות - שאמורים להיות זהים לאלו של התאגיד.
לפי הצעת משרד התקשורת, "יועברו, בכפוף להסכמתם, עובדי חטיבת החדשות בתאגיד השידור הישראלי, לתאגיד החדשות הציבורי שיוקם, באותם תנאי שכר וחוזי העסקה ובאותם תפקידים, והמנהל הזמני לא יבצע כל שינוי בתנאים ובתפקידים של עובדים אלה". בנוסף, החוק אוסר על פיטורים בחודשים הראשונים: "אם זה לא פורץ את המסגרת התקציבית, אז מה כן?", זעמו בתאגיד.
עוד הצביעו אנשי "כאן" על כך שתאגיד החדשות יוצר למעשה כפילות של תקנים ומשימות: מועצה חדשה, מנכ"ל, יועץ משפטי, רואה חשבון, מבקר, נציב קבילות ומבקר פנימי. למרות זאת, בתזכיר נכתב כי "תאגיד החדשות הציבורי לא ינהל מטה כפול. כפועל יוצא מכך, כל ההתקשרויות והרכש להם תאגיד החדשות נדרש למעט תשלומי שכר לעובדיו יבוצעו על ידי ובאמצעות תאגיד השידור הישראלי בלבד".
נקודה נוספת שזכתה לביקורת מצד אנשי התאגיד, שאמור לעלות לאוויר ב-30.4, היא שתאגיד החדשות ישלם לתאגיד "כאן" דמי שכירות על האולפנים במודיעין - כלומר שני הגופים יישבו יחד באותו מקום.
כמו כן, החוק כולל סעיף ספציפי שמדיח את ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות של התאגיד: "עובד עובר ישובץ באותו תפקיד אליו שובץ בתאגיד השידור הישראלי, למעט מנהל חטיבת החדשות". תנאי הסף למנהל החדשות אינו דורש ניסיון עיתונאי - וניתן להסתפק ברקע ניהולי.
"עד למינוי מועצה, ישמש הכונס הרשמי מפקח על פעולות המנהל הזמני של תאגיד החדשות, ואולם בביצוע תפקידו כעורך הראשי יפעל המנהל הזמני באופן עצמאי", ציינו במשרד התקשורת. "הכונס הרשמי ימנה לתאגיד מנהל כללי זמני, שישמש גם העורך הראשי של שידורי תאגיד החדשות הציבורי".
״הצעת החוק שהוגשה היום לא מביאה פתרונות לנושאים שבמחלוקת", אמר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. "אין מענה לתהליך קליטת עובדי רשות השידור ולסוגיית תנאי הפרישה. לכן הודעתי לממשלה כי אני מתנגד להצעה כפי שהיא הוגשה".