הקצבה החודשית לקשישים לא תועלה: הכנסת דחתה היום (רביעי) על חודו של קול את הצעת החוק של ח"כ דב חנין להעלאת קצבת הזקנה מכ-1,600 שקלים לחודש לכ-3,500 שקלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בהצבעה שהתקיימה במליאת הכנסת 45 ח"כים הצביעו בעד הצעת החוק ו-45 נגד, אלא שאז התברר שהשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, שאמונה בין היתר על האזרחים הוותיקים, הצביעה נגדה - ועקב כך נוצר רוב לקואליציה, שהוביל להפלת ההצעה. שר הרווחה, חיים כץ, נימק בשם הממשלה מדוע התנגד אף הוא להצעה.
"דחיית ההצעה היא בושה לממשלה המפקירה את הקשישים", התרעם יוזם ההצעה ח"כ חנין, "רבע מהקשישים בישראל עניים - זוהי תעודת עניות לחברה שלנו. הצעת החוק ביקשה להעלות את קצבת הזקנה כדי שאנשים גם בגיל מבוגר יוכלו לחיות בכבוד, רבע מהקשישים בישראל נמצאים בעוני מחפיר, ל-62% אין הסדר פנסיוני. עבור רבים מהם זהו מקור ההכנסה העיקרי ולפעמים הבלעדי".
"אנחנו מדברים על סכומים מגוחכים - 1,600 שקל. מזה אפשר להתפרנס? מזה אפשר לשלם על שכר דירה? על אוכל? על תרופות?", תהה ח"כ חנין, "אחד מכל 3 קשישים נאלץ לוותר על צרכים חיוניים, אחד מכל 7 מוותר על רכישת מזון, עשירית מוותרים על טיפול רפואי או רכישת תרופות עקב אילוצים כלכליים".
"ממשלה אשר מוצאת מילארדים להסדרים קואליציונים ולהתנחלויות, מיליארדים לתוספות לתקציב הביטחון ולהטבות מס לחברות גדולות, אבל לא מוצאת תקציבים לקצבאות הזקנה צריכה להחזיר את המפתחות. סדר עדיפויות זה הוא מעוות ושגוי".
מלשכת שר הרווחה חיים כץ נמסר בתגובה: "אין ספק כי כל הגדלה בשיעור קצבאות הזקנה תסייע לאוכלוסיית הקשישים, אך יחד עם זאת יצוין כי במסגרת חוק ההסדרים האחרון (דצמבר 2015), הוגדל שיעור הגמלה של מי שהגיע לגיל זקנה בשיעור שבין 4% ל- 13% בהתאם להרכב המשפחה וקבוצות הגיל. העלות הכוללת של התיקון עמדה על כ- 550 מיליון שקלים. עוד יצוין כי כבר כיום ניתנת תוספת בשיעור של 1% לקשישים בני 80 ומעלה (סעיף 247א לחוק)".
"כמו כן, שיעורי הגמלה המוצעים גבוהים מהקבוע כיום בהשלמת הכנסה לכל קבוצות הגיל, (מלבד מספר מועט של מקרים של יחידים עם ילדים). לפיכך במקרה שגמלת השלמת ההכנסה לא תגדל בהתאמה, ייווצר חסכון של כ-1.3 מיליארד שקלים בתשלומי הבטחת הכנסה (ושלילת הטבות נלוות למי שלא יהיו זכאים עוד לגמלה זו)", הוסיפו בלשכת השר.
"עלותה של ההצעה", נמסר בנוסף, "בהתאם להערכות מנהלת המחקר של המוסד לביטוח לאומי עומד על כ- 25 מיליארד שקלים לשנה. לאור האמור לעיל, ובשל העלות התקציבית האדירה, ועדת השרים החליטה להתנגד להצעת החוק".