בגין עולה למתקפה: חבר הכנסת מהליכוד ובנו של ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין, מי שנחשב לאחרון "נסיכי הליכוד", נמנע בהצבעה על מינוי ליברמן לשר הביטחון - בצעד מתריס כלפי התנהלותו של ראש הממשלה. הבוקר (שלישי) התייחס בגין להחלטתו להימנע ולהתנגדותו העקרונית להחלפת יעלון בליברמן: בריאיון לרזי ברקאי בגלי צה"ל אמר בגין כי "אמרתי שלא אוכל לתמוך בהצעה הזו כבר בשבוע שעבר". בגין גם הודה כי סירב להצעת נתניהו להתמנות לשר ללא תיק, בין היתר בשל "הרכב הממשלה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הח"כ מתח ביקורת חריפה על אנשי הימין שפעלו לצירוף ליברמן על חשבון חברו יעלון: "תמהתי מאוד בשבוע שעבר כאשר ראיתי את העליצות והעליזות שאחזו בכמה מפעילי הימין כאשר ראו שהמבצע הושלם ושר הביטחון יעלון התפטר מתפקידו - שר שמתנגד לפתרון שתי המדינות - ושמחו על כניסתו לתפקיד של אדם שתומך במדינת אש"ף אבל גם מבטיח לחסל את חמאס". בגין הוסיף: "ייתכן שיש שלושה סוגים של ימין – מתון, קיצוני וטיפש". לאחר מכן הבהיר בגין: "לא אמרתי שליברמן משתייך לסוג השלישי, אלא האנשים שתמכו במינוי".
בריאיון התייחס בגין להצהרות נתניהו וליברמן בעד פתרון שתי המדינות: "השר הציג את משנתו והיא אינה חדשה, לכן רבה פליאתי על התגובה מקרב תושבי יהודה ושומרון – לעלוז דווקא כאשר אדם בעל דעות כאלה מגיע למשרד הביטחון מצד תושבים יהודיים בשומרון מביא אותי לאותה מסקנה על ימין טיפש. אם יתברר ש'מילה היא רק מילה' ושר הביטחון ינהל מדיניות מתונה, אשמח לראות מדיניות כזאת מתבצעת".
בגין התייחס בריאיון למתחים בסיעת הליכוד: "נהיה יותר קשה לפעול על פי המיזוג בין הגישה הלאומית לגישה הליברלית, בין ערכי הלאום לבין הדרישות לזכויות הפרט". הוא אף מתח ביקורת על ההצהרה המשותפת של נתניהו וליברמן: "אני חושב שראש הממשלה יודע שהרעיון הזה איננו מוסכם על סיעת הליכוד בכנסת ולא על העומד בראשה. שר הביטחון הצטרף אליו מיד בהבעת התקווה ליוזמת השלום הערבית, שדורשת גם את מימוש זכות השיבה".
מדוע סירב בגין להתמנות לשר?
הח"כ הבהיר כי הוא מודע להשלכות האפשריות של החלטתו להימנע בהצבעה: "אני חבר סיעת הליכוד וכמובן שחלים עליי אותם כללים שחלים על חברי הקואליציה". בגין הצהיר כי לא מדובר בסכסוך אישי בינו לבין נתניהו או בינו לבין ליברמן: "במישור האישי אין לי שום בעיה – לפני שנה נאלצתי להתפטר, וזה היה אמור לגרום לעלבון נורא שיחייב אותו להתפטר מן הכנסת. אין שום בעיה אישית, עבודת הכנסת היא בהחלט חשובה ואני משתדל לתרום. אני הייתי שותף לממשלה ארבע שנים –שר הביטחון הנוכחי ליברמן היה שר החוץ, יחסינו היו יחסי רעות מתוקנים אבל אני שופט את התאמתו לתפקיד בהתאם להצהרותיו".
בגין, שמונה לפני כשנה לשר בלי תיק אך נאלץ להתפטר ו"לפנות מקום" לגלעד ארדן, הודה כי נתניהו הציע לו לאחרונה להתמנות לשר בממשלה - כפי שפרסם כתבנו עמית סגל לפני כשבועיים - אך הוא סירב להצעה. "העובדה שהתחלף שר הביטחון וחברי שר הביטחון המשובח יעלון עזב את הממשלה, והובא תמורתו ליברמן - עובדה זו לא הייתה מקלה על יכולתי לתרום לעבודת הממשלה. חשבתי שזה לא יעיל ולא מועיל שאתפוס מקום ליד שולחן הממשלה", הדגיש בריאיון.
"מישהו מלשכתו של נתניהו פרסם את הידיעה על פיה ראש הממשלה הציע לי להיות חבר הממשלה וועדת השרים לביטחון לאומי, ואכן כך הציע – הוא לא דילג עליי", הוסיף בגין. "אלא שאני חושב שלא יכולתי להצטרף לממשלה – אני בין אלה שמקבל ברצינות את העול המוגבר של האחריות המשותפת שיש על כל חבר ממשלה בפני הכנסת ולכן גם בפני הציבור. הייתי חבר בממשלה בתפקיד דומה – שר בלי תיק – בין 2009 ל-2013".
סירב להצהיר על התפטרות: "משתדל להביא תועלת"
בגין רמז כי התנגדותו נובעת מהתנהלות הממשלה בשנה האחרונה, ולא רק בעקבות צירוף ליברמן: "על פי הערכתי לא יכולתי ולא אוכל לתרום לממשלה באותה מידה בשל תנאים סביבתיים – בגלל ההרכב והאופי שנושאת עבודת הממשלה בשנה האחרונה".
בגין גם התייחס לביקורת על מעמדו בליכוד: "אומרים שהשפעתי אפסית ביום טוב, אבל למדתי שגם לאפסיות יש דרגות וגם בתוך האפסיות הזו אני משתדל להביא תועלת. אני קם בבוקר והולך ברצון לעבודתי בכנסת. אני נהנה מעבודתי בכנסת, למדתי ממורים מצוינים בשנה האחרונה בכנסת. אני מנסה לתרום". בגין סירב להצהיר על התפטרות או על כך שלא יתמודד בבחירות הבאות: "אני מציע שתערכו משאל בקרב חברי הכנסת, ואם יותר מ-61 יגידו שאיני מביא תועלת אני אצטרך לשקול את דרכי".