הישורת האחרונה של הרכבת הממשלה: לאחר החתימה על ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לש"ס והתפטרותו של ליברמן, גורל "ממשלת ה-61" נמצא בידיו יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. ההסכם בין ש"ס לליכוד עורר זעם במפלגה – וחברי הכנסת דרשו הלילה (בין שני לשלישי) מבנט לבקש השפעה משמעותית יותר בממשלה ולא להתפשר על המשרדים שיקבל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חברי סיעת הבית היהודי הסמיכו את בנט לנהל את המגעים הדחופים ביממה הקרובה, אך בפגישה מחו על העברת משרד הדתות במלואו לש"ס. אחד ממקורבי בנט אמר לפעילים כי בנוסף לתיקים שהובטחו בשלב זה – חינוך ותפוצות לבנט, חקלאות לאורי אריאל והתרבות והספורט לאיילת שקד – המפלגה תבקש "משרד בעל השפעה דרמטית".
במפלגה חוששים כי נתניהו לא יסתפק בממשלה בת 61 חברים וירצה לצרף את "המחנה הציוני", ולכן בכוונתם לבסס השפעה משמעותית בקואליציה. אם לא יסכם בנט עם נתניהו בתוך כיממה, מלאכת הרכבת הממשלה תועבר מידי נתניהו.
בליכוד טענו: "אם בנט יסרב, תוקם ממשלת שמאל"
אתמול הבהירו בליכוד כי "עכשיו האחריות להקמת ממשלה לאומית מוטלת על כתפיו של נפתלי בנט - ראש הממשלה נתניהו הציע למפלגת הבית היהודי הצעה חסרת תקדים כדי שיצטרפו לממשלה לאומית בראשותו". במפלגתו של נתניהו מנו את ההצעות שהוגשו לבית היהודי, שבין היתר כללו את משרד החינוך, משרד התפוצות ומשרד התרבות והספורט - לצד חברות בקבינט לבנט, יו"ר ועדת חוקה וסגן שר ביטחון שיהיה אחראי על המנהל האזרחי ביהודה ושומרון.
"אם הבית היהודי יסרבו להצעה זו, האלטרנטיבה לממשלת ליכוד לאומית היא רק אחת: ממשלת שמאל בראשות הרצוג, שבה לא תהיה נציגות כלשהי לציונות הדתית", הוסיפו במפלגה. "ממשלת שמאל שתפנה יישובים, תתפשר על ירושלים, תפגע בציבור הציוני-דתי ותתכופף בפני לחצים בינלאומיים".
דרעי: קיימנו את הבטחותינו
במהלך מעמד החתימה על ההסכמים הקואליציוניים התייחסו נתניהו ודרעי לסירובו של ליברמן להצטרף לממשלה. תחילה הביע דרעי צער על הקמת קואליציה צרה בת 61 חברי כנסת, וקרא ליו"ר המחנה הציוני יצחק (בוז'י) הרצוג להצטרף לממשלה. "ממשלת 61 היא ממשלה צרה, אבל זה הקטן גדול יהיה", אמר דרעי. "אני קורא ליו"ר המחנה הציוני, ידידי בוז׳י הרצוג, תצטרפו לממשלה, יש פה הזדמנות אמיתית לממשלה חברתית".
בעקבות דבריו של דרעי התייחס גם נתניהו להקמת הממשלה הצרה, אך סירב להגיב במפורש לשאלות הכתבים האם יקרא להרצוג להצטרף לקואליציה. "61 זה מספר טוב", ציין נתניהו. "61 פלוס זה מספר עוד יותר טוב".
על פי ההסכם הקואליציוני שנחתם עם ש"ס, המפלגה תקבל את תיק הכלכלה, הנגב והגליל ומשרד הדתות. כמו כן המפלגה תחזיק סגן שר במשרד (טרם נקבעה זהות המשרד), סגן שר באוצר או שר שיהיה אחראי על מנהל התכנון, יו"ר ועדת החינוך וסגן יו"ר הכנסת.
לפני החתימה על ההסכמים, התייחס יו"ר ש"ס לתוכנם ואמר כי קיים את כל ההבטחות שהציג לבוחרי המפלגה במהלך הבחירות. "הבטחתי וקיימתי", הבהיר דרעי. "לטובת עם ישראל קיימנו את הדגלים שהבטחנו לפני הבחירות, מעמ 0, רפורמת הדיור הציבורי, ושכר מינימום".
יום סוער במערכת הפוליטית
"הזמן נוקב וצריך להקים ממשלה", אמר ראש הממשלה נתניהו. "צריך להקים אותה בהקדם משום שיש משימות גדולות בפני עם ישראל, גם במישור החברתי, גם במישור הכלכלי, גם במישור הביטחוני והמדיני. לכן אני מברך על השותפות הזאת ומצפה קדימה לקראת העשייה לטובת אזרחי ישראל ומדינת ישראל".
החתימה על ההסכם בין שתי המפלגות מגיעה בתום יום של טלטלות פוליטיות, במהלכו הודיע יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן על החלטתו שלא להצטרף לממשלת נתניהו הרביעית. בריאיון ל"חדשות הלילה" טען ליברמן כי כבר בשנה הקרוב יהיו בחירות נוספות - "גג ב-2016"
בליכוד לא נשארו אדישים לדברים ומיהרו לתקוף את ליברמן, בטענה כי תכנן לבצע פוטש לנתניהו לאחר כישלונו בבחירות. "התוצאות החד משמעיות של הבחירות, שבהן זכה הליכוד בשלושים מנדטים, גרמו לכך שמזימותיו של ליברמן נכשלו ותוכניותיו נכזבו", אמרו במפלגה, "הוא מנסה לדרדר את המערכת הפוליטית לממשלת שמאל, תוך שהוא פועל בשירות אינטרסים זרים בארץ ובחו"ל ובניגוד מוחלט להבטחות שנתן לבוחריו לתמוך בהקמת ממשלה לאומית".