סערת ההצגה "הזמן המקביל": חברים בוועדת סל תרבות יתכנסו מחר (שבת) בערב לדיון לא פורמלי בעקבות החלטתו של שר החינוך נפתלי בנט להוציא מסל התרבות את ההצגה המבוססת על כתביו של האסיר הביטחוני וואליד דקה. "אנחנו כועסים וזועמים על זה שמישהו ערער על אמות המידה המוסריות שלנו", אמרה חברת הוועדה לחדשות 2 Online. "יש חברים שכבר התפטרו".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"קידוש המשפחה השכולה פוגע בחופש הביטוי", טענה חברת הוועדה. "אנחנו חברה שמקדשת את השכול וזה ברור וטבעי, מצד שני אנחנו צריכים להיזהר מזה. אין פה באופן ישיר פגיעה ברגשות המשפחה, אלא רק איזה אזכור כללי שהעבודה נעשתה בהשראת הסיפור של האסיר שפגע בהם. האם בשל כך צריך לפגוע בחופש הביטוי?".
חברת הוועדה הביעה את העלבון העמוק שחשו חברי ועדת סל תרבות מדבריו של בנט נגד החלטתם. "אני חוששת לעתידה של הוועדה", היא אמרה. "יש כאן אנשי מקצוע שעובדים בהתנדבות, מקדישים הרבה מאוד זמן לעניין הזה כי הם מאמינים בחשיפה לאמנות איכותית כחלק מחינוך אדם דמוקרטי, ובנט מערער על המוסריות שלנו. על איזה בסיס? הוא לא יודע את הפרטים, הוא לא ירד לעומק העניין, הוא אפילו לא קרא את המחזה".
מוקדם יותר השבוע, לאחר שוועדת סל התרבות החליטה לא להוציא מהסל את ההצגה, החליט שר החינוך נפתלי בנט לנצל את סמכותו ולהסיר את ההצגה מהסל לאלתר. "אני רוצה להיות חד וחלק: אזרחי ישראל לא יממנו מכיסם הצגות שסובלניות כלפי רוצחי חיילים", אמר אז בנט. "יתרה מכך, וועדה שמאשרת הצגה שהופכת רוצח חייל לגיבור, זוהי וועדה שמוסריותה טעונה בדיקה".
"גם ל'מלכת אמבטיה' של חנוך לוין התנגדו"
"אין שום קשר ישיר בין וואליד דקה ליצירה עצמה", הבהירה חברת הוועדה. "הוא לא יצר אותה, לא מופיע בה שמו, יש במחזה הזה משהו מאוד קוסמופוליטי של חיי אסיר באשר הוא. אין שום תכנים פוגעניים או מסיתים, ואין קשר ישיר - לא לאסיר ביטחוני ישראלי ולא לוואליד דקה".
לדבריה, לחינוך דמוקרטי ופלורליסטי יש אחריות "לחשוף ולהנגיש לתלמידים דעות שונות ולאפשר להם מתוך כך לפתח את תפיסת העולם שלהם". לדבריה, לצפייה בהצגה כזו או אחרת עשויות להיות השלכות ארוכות טווח על התלמידים. "כשהתלמידים יעמדו בעתיד במחסום וייחשפו בפניהם תמונות קשות, אני רוצה לדעת שחיסנתי אותם, שהם התאמנו גם בסימני השאלה האלו, כדי להיות חזקים בתשובות שיש להם לדברים האלו".
"פעמים אינספור קמו קולות כאלו ואחרים שהתנגדו ליצירות אמנות", ציינה חברת ועדת סל התרבות. "המחזה הפצפיסטי 'אמא קוראז'' של ברכט יצא בזמן מלחמה והוא זכה להתנגדות רמה כשיצא אל הבמה בזמנו. 'מלכת אמבטיה' של חנוך לוין, שביקרה את האופוריה של מלחמת ששת הימים, הורדה מהבמות מהר מאוד בגלל הקולות המתנגדים. זה לא משהו שאנחנו לא מכירים. השאלה איך מתמודדים עם זה - באומץ או בפחדנות? מזיזים את זה מהשולחן או מתמודדים עם זה? כל העניין בחינוך הוא איך אנחנו מתמודדים עם המציאות שמציבה בפנינו כל הזמן שאלות. היא לא באה אלינו עם תשובות".
משפחת תמם: הרוצחים מרימים את הראש כגיבורים
מנגד, משפחתו של החייל משה תמם ז"ל שנחטף עונה ונרצח על ידי וואליד דקה לפני 31 שנה, תומכים בהחלטתו של בנט וממשיכים במאבק נגד כל מי שחפץ בהבאת ההצגה "הזמן המקביל" לבתי הספר. "אני לא מתפקדת, אני לא בעולם הזה", אמרה אמש אמו של תמם, גליה, לחדשות 2. "ככה במדינה שלי ששולחת חיילים להילחם ונרצחים בדם קר, נותנים לרוצחים להרים את הראש בתור גיבורים ולהציג את זה אצל עם ישראל".
"חופש הדיבור?", תהתה האם השכולה, "אז בסדר, אבל יש הבדל בין לעשות הצגה שגם רוצים את הממון של עם ישראל וגם עובדים על המוח של התלמידים בבתי ספר. זה לא יאה, לא יפה ולא מכובד, וזה לא חינוך".
אחיו של משה ז"ל, אורן תמם, טען כי ההצגה היא רק עוד חולייה בשרשרת הניסיונות לשחרר את דקה מהכלא הישראלי. "במסווה של איזה אירוע תרבותי, הם לוקחים מפלצת אדם, וואליד דקה, ארכי רוצח - הוא היה ראש חוליית הטרור שרצחה את אחי - ומנסים לצייר אותו כגיבור לאומי של הפלסטינים", הוא אמר. "זאת אומרת, רוצים ליצור אותו כלגיטימי לשחרור".
"אין פה לא ימין ולא שמאל", הוא הוסיף. "מכל קצות הקשת הפוליטית והלא פוליטית תומכים במאבק שלנו. וכל הצבועים והיפי נפש האלו שמדברים על חופש הדיבור, על חופש התרבות, אנחנו בעד - גם חופש התרבות גם חופש הדיבור - אבל פה זה לא חופש. פה זה קו אדום".
מלשכת שר החינוך נפתלי בנט נמסר בתגובה: "השר קרא את תוכן ההצגה ונחשף לתסריט המגלה סובלנות כלפי אדם אשר עינה ורצח חייל בצבא ההגנה לישראל. החלטת הוועדה מטרידה ותמוהה, והחלטתו של השר לא תשתנה".