כך "משווקת" ישראל למבקשי המקלט את הפינוי למדינה אפריקנית עלומה: יממה לאחר הודעת משרד הפנים על תחילת הליך "פינוי מרצון" של המהגרים האפריקאים, הופץ אתמול (רביעי) לשוהים ב"חולות" מכתב בשפתם שמזהיר כי עליהם לעזוב את ישראל בתוך 30 יום או שייכלאו במתקן "סהרונים". המכתב לא מציין את שם המדינה אליה יועברו, אך מבטיח כי מדובר ב"מדינה במצב טוב" ובמענק כספי הולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שבעה אריתראים הכלואים במתקן "חולות" זומנו אתמול (רביעי) למשרד הפנים שבמתקן, והוסבר להם כי עליהם לחתום תוך חודש על "עזיבה מרצון" - אחרת יוגדרו כסרבני עזיבה. הנתינים הזרים, שבקשת המקלט שלהם נדחתה, מחו על הסתרת המידע הנוגע למדינה אליה יועברו, והעבירו את המכתבים למוקד לפליטים ומהגרים.
"הודעה חשובה לאנשים שמבקשים לצאת מרצונם", נכתב בהודעה שתורגמה מטיגרינית, "אחרי שעבדנו קשה בחודשים האחרונים, מצאנו לכם מדינה שתקבל אתכם. המדינה תאשר לכם אשרות עבודה ומגורים. בעשר השנים האחרונות, המדינה הזאת נמצאת במצב פיתוח טוב - 10,000 אזרחי המדינה שהיו מהגרים חזרו אליה".
משרד הפנים מוסיף ומשבח את המדינה האפריקנית, ששמה לא פורסם באופן רשמי: "המדינה יצרה הזדמנויות עבודה לאזרחים אחרים מאפריקה. המדינה נמצאת בעשר השנים האחרונות בשיפור כלכלי ניכר. היא נחשבת לאחת המדינות הגדולות באפריקה והיא תלויה בייצוא של אמריקה ואירופה. בגלל השיפור הפוליטי יש במדינה ממשלה חזקה, ומערכות טובות של חינוך ובריאות, תחבורה והתפתחויות אחרות".
"זה מענק טוב, הסודנים שעזבו חיים שם טוב"
המהגרים שיסכימו לפינוי מרצון יקבלו מענק, שעל פי המסמך יעמוד על 3,500 דולרים ויינתן "לכל סודני ואריתראי שרוצה לצאת, זהו מענק טוב". כמו כן הדגישו ברשות ההגירה כי יסייעו בכל שלבי החזרה לאפריקה. "הכסף יינתן לכם בשדה התעופה בצורה בטוחה. כשתגיעו למדינה השלישית, אנשים יקבלו אתכם בשדה התעופה ויתנו לכם מידע על החיים במדינה ומידע חשוב אחר", נכתב עוד.
"הסודנים והאריתראים שעזבו בעזרת הממשלה הישראלית למדינה שלישית אמרו שהם חיים טוב, לומדים אנגלית ויש להם עבודה טובה. לדבריהם, כמה מהם פתחו עסקים וחיים טוב", נכתב בפנייה למבקשי המקלט - בה הובטח גם כי יקבלו ויזה ויישהו במלון ביומם הראשון במדינה החדשה. על פי אנשי המוקד לפליטים ומהגרים, גם כאשר מבקשי המקלט ניסו לברר באיזו מדינה מדובר, פקידי רשות האוכלוסין וההגירה סירבו לומר להם. על פי ההערכות, המדינות אליהן יועברו המהגרים הן אוגנדה ורואנדה.
בארגוני זכויות האדם טענו כי על פי העדויות שברשותם, אוגנדה ורואנדה לא מעניקות שום סטטוס חוקי למגיעים ולפיכך אין אפשרות לעבוד או להגיש בקשת מקלט, כאשר המסמכים המזהים נלקחים מהם וכך גם הכסף שברשותם. "תמוה מאוד כיצד רשות האוכלוסין וההגירה מעידה כי הסודנים והאריתראים שעזבו נמצאים במצב טוב - כאשר למיטב ידיעתם של ארגוני זכויות האדם, אף אחד שעזב לא התבקש לתת מספר טלפון, כתובת או כל פרט אחר, ועם אף אחד לא נוצר קשר מטעם המדינה על מנת להתעדכן בשלומו", הדגישו.
משרד הפנים הבהיר השבוע כי ישראל הגיעה להסדרים עם שתי מדינות אפריקניות שיקלטו את המהגרים ומוגדרות "בטוחות" עבורם. "המהלך יעודד מסתננים לצאת מתחומי מדינת ישראל בצורה בטוחה ומכובדת", אמר שר הפנים גלעד ארדן. "כמו כן הוא יהיה כלי אפקטיבי למימוש החובה שלנו כלפי תושבי מדינת ישראל ודרום תל אביב להשבת מרקם החיים אליו היו רגילים".
בחולות חגגו סדר עצוב: "ספרו את סיפורנו"
בצל איום הגירוש, בשבוע שעבר ציינו מאות ישראלים ומבקשי מקלט את "סדר הפליטים" - סדר פסח סמלי מול כלא חולות. המשתתפים השוו בין יציאת מצרים לבין חוויותיהם האישיות, אכלו ושרו ובאירוע גם חולקה "הגדת הפליטים" - מוסף להגדה של פסח שמיועדת להכניס סיפורי "יציאת מצרים" מודרניים של פליטים אפריקאים לליל הסדר.
"פסח הוא זמן שבו יהודים בכל העולם מספרים את סיפור יציאתם ממצרים וחוגגים את ערך החירות", אמר בטקס מוטסים עלי, מבקש מקלט מדרפור הכלוא בחולות. "הוא גם זמן, כך אני מקווה, שבו יוכלו להתחשב בחירותם של אחרים. פסח הינו הזדמנות להתבונן על הדרך שבה ישראל כולאת אנשים שבאו לכאן לבקש מקלט, ולשאול האם זה תואם את הרוח היהודית."
"המקום הזה הוא מקום שבו עברו בני עם ישראל כשיצאו ממצרים, אחרי ששמע אלוהים את זעקתם", אמר טשומה נגה, מבקש מקלט מאריתריאה הכלוא בחולות. "היום שבתם למדבר. הגעתם עד הלום כדי להצטרף לזעקתנו. אנחנו מקווים שתוכלו לעזור להשמיע את קולנו, כדי שנוכל להגשים את זכויותינו כפליטים ולחיות חיי כבוד. תזכרו אותנו כשאתם חוזרים הביתה, דברו אל אנשים עלינו, ספרו את סיפורנו."