הממשלה אישרה היום (ראשון) ייצוא מוצרים רפואיים מבוססי קנאביס רפואי. ההחלטה התקבלה בהתאם להמלצות הוועדה לבחינת היתכנות הנושא. על פי הערכות, המהלך צפוי להניב בכל שנה סכומים של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בהצעה תמכו כלל המשרדים הרלוונטיים, שהם משרדי הבריאות, החקלאות, המשפטים, הכלכלה והאוצר. גם המשרד לביטחון הפנים תמך בחוק לאחר שבוצעו תיקונים הנוגעים לסמכויות האכיפה של המשטרה. על רקע הדיון בממשלה, מניות חברות הקנאביס זינקו בימים האחרונים בממוצע של סביב 25%.
עם זאת, הייצוא שעומד על הפרק הוא רק של מוצרים העומדים בכללי הרפורמה החדשה, כלומר גידולים בתקני GAP, וייצור בתנאי GMP. מבין החברות שכבר מגדלות קנאביס רפואי ויש להן זיקה לחברה נסחרת, החברות BOL ואינטרקיור (קנדוק) הן בעלות תקני גידול, אך החברות תיקון עולם, בטר קנאביס (וייטסמוק), טבע אדיר ופרמוקאן (מדיקל קומפריישן) עדיין לא הסדירו את התקן ועלולות לאבד את הרישיון אם לא יעשו זאת עד סוף מרס.
באשר לעיבוד הצמח, היום רק לחברות פנאקסיה ו-BOL. החברות החדשות בשוק - כמו טוגדר, היי פארמה, קנאשור, יו ניבו - עדיין לא השלימו את הקמת החוות / מפעלים שלהן ולכן עדיין אין להן אישורים, אך כולן מכוונות לתקינה החדשה. רוב החברות הללו פועלות במרץ להקים פעילות בינלאומית שאינה תלויה בייצוא, וביניהן אינטרקיור, טודר, בטר קנאביס, פארמוקאן.
שוק הקנאביס הולך ומתעצם - ובמקביל הופך גם לגלובלי. בין המדינות שמייבאות כיום קנאביס רפואי עם THC (החומר הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח) ניתן למצוא את גרמניה, קנדה, צ'כיה, הולנד ודנמרק. לגבי קנדה המצב החוקי לא לגמרי ברור, אך בפועל אין כיום ייבוא למדינה, שאישרה באופן סופי לגליזציה מלאה גם לשימוש חופשי בקנאביס לאזרחיה לפני שלושה חודשים.
יש גם מדינות שאינן מתירות לייבא קנאביס עם THC, אלא עם CBD בלבד, חומר פעיל נוסף בצמח שאינו "ממסטל" ונחשב לכזה שיבכולת להקל על כאבים ומונע דלקות. על פי ההערכות, המחיר של קנאביס שמפותח וגדל בישראל יהיה תחרותי בהשוואה למחירי הייצור המקומי, בעיקר במדינות עם אקלים קר יחסית.
שר האוצר משה כחלון בירך על ההחלטה: "ייצוא הקנביס הרפואי יעניק למדינת ישראל יתרון עצום בקשר שבין המחקר והפיתוח לבין החקלאות ותעשיית הקנביס, יביא להכנסות משמעותיות של מטבע חוץ למדינה וימצה את היתרונות שיש למדינת ישראל לכל אורך שרשרת הייצור".
עו"ד חגית ויינשטוק, ממשרד ויינשטוק זהבי המייצגת מגדלים, יזמים ומשקיעים ישראליים ובינלאומיים בתחום הקנאביס הרפואי:
לייצא קנאביס לחו"ל: "לאורך כל הדרך טענו כי מדינת ישראל היא מעצמה בתחום הקנאביס וכי העולם רק מחכה לפתיחת השוק לייצוא. בעוד כחצי שנה מהיום, לאחר שנחתמו כבר עסקאות במאות מיליוני שקלים עם מדינות כגון קנדה וגרמניה תוכל מדינת ישראל להביא את הבשורה שלה והניסיון הרב שצברה בתחום הקנאביס הרפואי לחזית הבמה".