ההבטחות שנשארו מאחור: כבר שנתיים עברו מאז שהוכרזה התוכנית הלאומית לחיזוק הצפון, התוכנית של הממשלה, שאמורה הייתה לגשר על הפערים הלא הגיוניים בין הצפון למרכז - בבריאות, בשירותים לאזרח. אבל מבדיקת החדשות עולה שדווקא עכשיו, בעיצומה של מערכת הבחירות, הפריפריה נדחקה ממצעי המפלגות וממש לא נמצאת בסדר היום של הפוליטיקאים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
כך למשל, שלל ההבטחות שניתנו לצמצום הפערים במערכת הבריאות פשוט נזנחו: זמינות הרופאים בקהילה במחוז הצפון עדיין נמוכה ב-15-20% לעומת מרכז הארץ ומספר הרופאים לאלף נפש קטן בכ-50% לעומת תל אביב. הקמת בית החולים השיקומי בפוריה עדיין תלויה בגיוס תרומות של מיליוני שקלים.
בועידת אצבע הגליל שהתקיימה לאחרונה במכללה האקדמית תל חי פורסם ש-56% מסעיפי התכנית הממשלתית יושמו. אבל הפרויקטים הגדולים, אלה שאמורים היו לעשות את השינוי שכל אזרח ירגיש לא התממשו: המכון הוולקני לא יעבור אל הגליל, אזורי תעשייה מרחביים לא הוקמו וחברות ממשלתיות לא נדדו צפונה, למרות ההבטחות ואפילו 400 מיליון שקלים לפרויקטים מקק"ל שחולקו לכאורה באינספור טקסים מרשימים.
ובכל זאת, יש כמה פרויקטים שכן קודמו, כמו המשך סלילת כבישים, הקמת מתחמי עבודה משותפים, פיתוח יוזמות כלכליות והענקת תמריצים למשיכת חברות פוד-טק לגליל. אבל את התושבים זה קצת פחות מרשים.
מי שסובל מההתנהלות הזאת הם תושבי הצפון, שזוכים לקבל שירותי רפואה פחות טובים באופן משמעותי מתושבי המרכז. שני מקיבוץ שמיר הוא ילד שמתמודד באומץ בשנתיים האחרונות עם גידול סרטני בראשו, ואת הטיפולים השבועיים למחלה שלו הוא מקבל בכלל בבית החולים תל השומר - שעתיים נסיעה מביתו.
"לנסוע מתל השומר לגליל עם חיתול ושתן שעושה כוויות ואי אפשר להחליף כי יש פקק זה לא עוזר", סיפרה אמו של שני. "אז היום אין טיטולים כי הוא גדל אבל עדיין כל מה שצריך הוא עושה בתל השומר. הדברים הכי בסיסיים".
איזי שרצקי, איש עסקים, מבעלי קבוצת הכדורגל איתורן קרית שמונה טען שתושבי הצפון לא מעניינים את הממשלה. "כל קריית שמונה זה מנדט אחד, את מי זה מעניין שם? את מי זה מעניין? בחייך, כמה חברים יש פה בפריימריז? אני חי פה, המפעל שלי פה, הם לא רוצים לעזור בכלום - הם לא נותנים כלום, (רק) דיבורים, דיבורים ודיבורים".
"אם רוצים לעשות כאן שינוי אמיתי, המדינה חייבת לקחת התחייבות רב שנתית, ארכות טווח כדי למשוך לכאן עוד חברות, ליצור כאן עוד מקומות עבודה איכותיים, כמו שעשינו בירושלים, בבאר שבע", סיכם אראל מרגלית יו"ר JVP, יוזמה לאומית שמקדם יחד עם משרדי האוצר והכלכלה פרויקטים להפיכת הגליל למוקד חדשנות בתחום הפוד-טק. "הגליל יכול להיות הדבר הגדול הבא".
תגובות
פנינו למשרד ראש הממשלה כדי לקבל את תגובתם - הם לא הגיבו והפנו אותנו למשרד לאוצר.
פנינו גם למשרד אוצר, שם הבטיחו לשלוח תגובה - שעדיין לא התקבלה ותפורסם עם קבלתה.
מהקרן הקיימת לישראל נמסר בתגובה: "אחרי תקופה ארוכה של עיכובים חלה השבועות האחרונים התקדמות משמעותית לקראת ההוצאה לפעול של הפרויקטים. אנחנו מקווים שבקרוב יאושר ביצועם ותושבי הצפון יזכו לשיפור משמעותי בתשתיות ובשירותים".