מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא פרסם היום (רביעי) דוח מקיף על הוצאות המתמודדים בבחירות המקדימות לתפקיד יושב ראש מפלגת מרצ שהתקיימו בחודש מרץ 2018. מהדוח עולה כי שניים מבין המועמדים הסופיים לתפקיד, חברת הכנסת תמר זנדברג ופעיל השמאל אבי בוסקילה, חרגו מתקרת ההוצאות שנקבעה בחוק ולכן ייאלצו לשלם קנסות כספיים. מבקר המדינה התייחס גם לעובדה כי חברת הכנסת זנדברג נעזרה בשירותיו של היועץ הפוליטי משה קלוגהפט וקבע כי היא לא ניהלה את חשבונותיה לפי הוראות החוק והנחיות המבקר.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
ארבעה מתמודדים הגיעו לישורת האחרונה בבחירות המקדימות לראשות מפלגת מרצ: חברת הכנסת תמר זנדברג, אבי בוסקילה, אופיר פז דה פורטוגייז ודוד קשני. מספר שבועות קודם לבחירות פרשו שלושה מתמודדים נוספים מהמרוץ - זהבה גלאון, אילן גילאון ואבי דבוש.
בדוח שפורסם מצא המבקר לקויים הקשורים לקיום הוראות חוק המפלגות ולהנחיות מבקר המדינה לפי חוק זה, הנוגע לניהול מערכת החשבונות של המועמדים ודיווח על הנעשה בבחירות המקדימות. על פי אחד הסעיפים בחוק, "מועמד יגיש למבקר המדינה, לא יאוחר מהיום שבו פתח חשבון בנק, הודעה שבה יאשר כי קרא את כל ההוראות הנוגעות לתרומות, להוצאות ולניהול חשבונות בבחירות מקדימות".
מדיווחי המועמדים עולה כי הכנסותיהם בבחירות המקדימות הסתכמו ביותר ממיליון שקלים. בנוגע לזנדברג, הדוח קבע כי הוצאות הבחירות שלה חרגו מתקרת ההוצאות המותרת בבחירות המקדימות בכ-12,000 שקלים. שפירא התייחס לעובדה כי זנדברג נעזרה בשירותיו של יועץ התקשורת משה קלוגהפט וציין כי העניין נודע לו רק מהפרסום בתקשורת, וכי זנדברג לא דיווחה על כך כתרומה באתר משרד המבקר במועד הנדרש.
"רק בעקבות פרסום הדבר בתקשורת, דיווחה המועמדת על התרומה באתר משרד מבקר המדינה וכללה את הדיווח בדוח הכספי שהוגש", הבהיר שפירא. "לאחר שבחנתי את הנסיבות והסברי המועמדת לדיווח המאוחר ומאחר שהתייחסויותיהם של המועמדת והיועץ הניחו את דעתי לגבי שווי התרומה שנרשמה בדוח הכספי, לא מצאתי שיש בנסיבות האמורות כדי לקבוע כי המועמדת לא ניהלה את חשבונותיה לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה בעניין זה".
במהלך הקמפיין של ח"כ זנדברג לראשות מרצ נשאלה הח"כית מספר פעמים האם משה קלוגהפט, שהתפרסם בעיקר בזכות קמפיינים תקיפים נגד השמאל, מייעץ לה - והכחישה. אולם בריאיון של קלוגהפט לעמית סגל, הוא הודה בפה מלא כי עבד עם זנדברג. לאחר שידור הכתבה מסרה זנדברג בתגובה כי קלוגפהט מעולם לא הועסק בקמפיין הבחירות שלה אלא פנה אליה ביוזמתו במספר הזדמנויות ונידב לה עצות מניסיונו האישי.
לאור זאת, קבע המבקר כי בהתחשב בהיקף החריגה מתקרת ההוצאות ובהסבריה של זנדברג, הוא יטיל עליה קנס כספי על סך 2,000 שקלים שאותו עליה להעביר לאוצר המדינה.
המבקר קבע כי ההוצאות של אבי בוסקילה לא חרגו מתקרת ההוצאות שנקבעה על פי החוק, כי הכנסות והוצאות המועמד לא חרגו מהאיסורים והמגבלות הקבועים בו וכי חשבונותיו נוהלו בהתאמה להנחיות מבקר המדינה. עוד נקבע כי הגירעון של בוסקילה הסתכם בכ-180,000 שקלים וכי לא הצליח לכסותו ולפרוע את חובותיו הכספיים במלואן בתוך חמישה חודשים מתום תקופת הבחירות - כנדרש בחוק.
לכן הטיל המבקר קנס שבוסקילה יידרש להעביר לקופת אוצר המדינה, על סך 2,000 שקלים. זאת, בהתחשב באופי החריגה, היקפה והסבריו של בוסקילה.
אופיר פז דה פורטוגייז:
מבקר המדינה קבע כי ההוצאות של המועמד לא חרגו מתקרת ההוצאות הקבועה בחוק, כי ההכנסות וההוצאות של דה-פורטוגייז לא חרגו מהאיסורים והמגבלות הקבועים בו וכי הוא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה. עוד נקבע כי העודף של המועמד הסתכם ב-1,601 שקלים.
דוד קשני שני:
המבקר קבע כי המועמד קשני מסר למשרדו הודעה לפיה הוא לא קיבל תרומות ולא היו לו הוצאות למימון מערכת הבחירות המקדימות, כנדרש בחוק.