איך תזהו תכנים "מושתלים" שנועדו להשפיע עליכם? מערכות בחירות במאה ה-21 הן כבר מזמן לא רק פוליטיקאים שמנסים לשכנע בתשדירים, נאומים ופוסטרים מסוגננים - מי שמשפיעים יותר מכל הם אלה שפושטים על הרשתות החברתיות וממלאים אותן בתכנים שנועדו להשפיע עליכם. הם יכולים להיות קמפיינרים מתוחכמים וגם גורמי מודיעין זרים עם אינטרסים סמויים משלהם. בשב"כ אמנם מבהירים כי יש ברשותם את הכלים הדרושים לסכל ניסיונות כאלה, אבל כך תוכלו לזהות אותם בעצמכם.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

אווטאר

אווטאר זה לא רק שם של סרט - זו דמות דיגיטלית פיקטיבית שמקבלת חיים משל עצמה. כך, למשל, אפשר למצוא משתמשים בפייסבוק עם פרופיל מעודכן, תמונות ופוסטים מנומקים שינסו לשכנע למשל להצביע למפלגה מסוימת, כשבפועל מדובר בדמות מומצאת שמעבירה מסרים מוכתבים מראש. החשבונות הפיקטיביים מתוחזקים לפעמים במשך שנים, ולכן קשה מאוד לגלות שמדובר באווטאר.

בוט
 
בוטים הם אכן רובוטים - אבל לא כמו אלה שפוגשים בתערוכות טכנולוגיה ללחיצת יד. מדובר ברשת של חשבונות פיקטיביים הפועלים ברשתות החברתיות ומסונכרנים לפעול יחד. הבוטים לומדים לזהות אג'נדה ולקדם אותה, ובדרך כלל מתוכנתים להגיב לאותו פוסט בפרופילים שונים וכך ליצור שיח גולשים בכיוון שמי שמפעיל אותם מכוון אליו.

טרול

טרול הוא לא בהכרח מפלצת קטנה, שעירה וחמודה. ברשת מדובר בפרופיל של משתמש שכל מטרתו ליצור פרובוקציה ולהלהיט את השיח. טרול יכתוב דברים מעוררי מחלוקת על מנת לעורר שיח ער בעניין ולקדם את המסר שלו. טרול לגמרי יכול להיות אדם בשר ודם, אבל גם אווטאר או בוט. 

כותבים כדי להתסיס (צילום: Elena Crk, Shutterstock)
כותבים כדי להתסיס | צילום: Elena Crk, Shutterstock

איך מזהים משתמשים מזוייפים?

  • שגיאות כתיב וניסוח
  • פעילות מגמתית וערה – במיוחד בתקופת הבחירות
  • פרטי משתמש לא הגיוניים
  • תמונות פרופיל מושכות מדי
  • מסר שחוזר על עצמו בפיד שלכם

"שתילת מסרים על ידי פרופילים מזויפים תעורר שיח במגמה מאוד ברורה", מסביר לוטם פינקלשטיין, מנהל מחלקת מודיעין בחברת צ'ק פוינט. "או להעלות נושאים לסדר היום במטרה שהפוליטיקאים יקדמו אותם לאור השיח ברשתות החברתיות. כל הפעולות האלה דורשות יכולת סייבר מאוד גבוהות ולכן אנחנו מאמינים שהתערבות של מדינה זרה תיכנס לאזורים האלה".

מלבד השיח הפוליטי, מערכת הבחירות מורכבת מגורמים רבים נוספים שגם יכולים להיות מושפעים מהתערבות זרה. השפעה על תוצאות האמת היא פחות ריאלית בישראל מכיוון שההצבעה נעשית באמצעות פתקים, אך ההצבעה לפריימריז למפלגות השונות נעשית לרוב בצורה אלקטרונית. "אם הצליחו להשפיע על תוצאות האמת ומועמד התקדם שני מקומות למעלה זה יכול להכריע אם הוא ייכנס לכנסת", הזהיר פינקלשטיין. "גם אם השינוי נראה על פניו מינורי".

היבט נוסף שמדינה זרה יכולה לפגוע בו זה כל מה שקשור לאתרי המידע לבוחר. "אנחנו פוגשים אתרי אינטרנט של משרד הפנים שמאפשרים לדעת איפה אתה מצביע", הוא מוסיף, "נקודה נוספת יכולה להיות ריכוז תוצאות האמת במערכת הבחירות, אותה מפה שמראה אזורי בחירה ואחוזי הצבעה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו