חוק עונש מוות למחבלים ממשיך לעורר סערה בקואליציה: לאחר הפרסום בחדשות 2 Online על האיום מצד מפלגת יהדות התורה שלא לתמוך בחוק, שר הביטחון אביגדור ליברמן זעם ונטש בזעם את ישיבת הממשלה. לאחר מכן הבהירה סיעת יהדות התורה שלא תתמוך בחוק: החוק צפוי לעלות היום לדיון בקריאה טרומית - וחברי הכנסת של יהדות התורה צפויים לצאת מהמליאה בזמן ההצבעה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ראש הממשלה נתניהו מתגייס אישית למאמצים לאשר היום את חוק עונש מוות למחבלים: נתניהו זימן אליו את השר שטייניץ, שהבהיר כי הוא מתנגד לחוק, וניסה ללחוץ עליו לתמוך היום בהצבעה.
סיעת יהדות התורה ביקשה מהקואליציה להמתין עם הצעת החוק עד להתייעצות עם הרבנים, אבל בישראל ביתנו - ששלושה מחבריה חתומים על ההצעה - מתנגדים לכל דחייה. לאור ההתנגדות, החוק צפוי לעלות להצבעה ונראה שיעבור גם בלי תמיכת יהדות התורה.
במהלך ישיבת הממשלה העלה שר האנרגיה יובל שטייניץ את התנגדותו לחוק: ליברמן, שזעם על כך, דפק בחוזקה על השולחן ויצא לפני סיום הישיבה. לאחר מכן נועד ליברמן עם ראש הממשלה.
כך התנהל הדיון:
שטייניץ אמר: "החוק גורם נזק לישראל" - והבהיר כי מדובר בנזק תדמיתי "עצום". ליברמן השיב לו: "אתה מחויב לו בהסכמים הקואליציוניים. אם הייתה לך בעיה היית צריך להצביע נגד הכניסה שלנו לממשלה".
שטייניץ ענה לו: "בכל מקרה, תקנון הממשלה מחייב דיון. אחרת השרים לא מחויבים לתמוך". ליברמן דפק על השולחן ונתניהו הזהיר אותו: "כמעט שברת את השולחן".
מה קובע החוק השנוי במחלוקת?
על פי הצעת החוק, מחבלים שהורשעו ברצח כחלק ממעשה טרור יוכלו לעמוד בפני עונש מוות - גם אם לא כל השופטים יסכימו על כך. שר הביטחון יורה למפקד כוחות צבא ההגנה לישראל באזור להורות בצו כי "סמכותו של מותב של בית משפט צבאי באזור לגזור על נאשם עונש מוות לא תותנה בכך שגזר הדין ניתן פה אחד, וניתן יהיה לגזור עונש כאמור ברוב רגיל של שופטי המותב". כמו כן, לפי ההצעה, לא ניתן יהיה להקל בעונשו של מי שנגזר עליו עונש מוות בגזר דין סופי בבית משפט צבאי.
בהצעת החוק, עליה חתומים חברי הכנסת רוברט אילטוב, יוליה מלינובסקי ועודד פורר, נכתב: "המאבק בטרור הוא האתגר הגדול ביותר עמו מתמודדות מדינות העולם ובפרט מדינת ישראל. עם זאת, קיים פער עצום בין האופן שבו פועלת ישראל בתחום הענישה ובין המציאות עמה היא מתמודדת".
הח"כים טענו: "שחרור מחבלים לאחר תקופת מאסר שלא הושלמה, בהם מחבלים שביצעו את הפיגועים הנוראים ביותר, שולח מסר הפוך שאינו תורם למאבק בטרור ולכושר ההרתעה של ישראל. הצעת חוק זו נועדה ליצור הרתעה משמעותית בקרב מבצעי פעילות טרור, ביודעם כי ישראל מחמירה את מדיניותה ואינה מתפשרת עוד על ביצוע פשע מסוג זה".