באופן נדיר, פתחה היום (שני) ועדת החוץ והביטחון את דיוניה לטובת קידום הצעת חוק של ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), שתאפשר לישראל לקזז מהכספים שהיא מעבירה לרשות הפלסטינית את הכספים שמועברים למשפחות המחבלים. בממשלה רוצים לקדם הצעת חוק דומה משלהם, ובוועדה הזהירו: "אם החוק לא יהיה נחרץ, לא נתמוך".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הנתונים שהוצגו בוועדה, יותר ממיליארד שקלים מכספי הרשות הפלסטינית (7% מהתקציב), מועברים לסיוע למשפחות מחבלים, או למענקים למחבלים משוחררים. גובה הקצבה החודשי למשפחה נע בין 4,000 שקלים למאסר של עד 10 שנים, ו-12,000 שקלים למאסר של יותר מ-30 שנה.
מחבל שהשתחרר מהכלא מקבל מענקים גם כן בהתאם לכמות השנים בהן היה במאסר. מי שישב עד 5 שנים בכלא, מקבל 8,500 שקלים, עד 11 שנים - 21,000 שקלים, עד 25 שנים - 42,000 שקלים ויותר מ-30 שנה: 87,000 שקלים. לשם המחשה, השכר הממוצע ברשות הפלסטינית הוא 3,200 שקלים.
הממשלה מסתייגת מקידום הצעת החוק של שטרן ובמקביל מקדמת הצעה דומה משלה, שמוביל שר הביטחון אביגדור ליברמן, הצעה שצפויה לעלות לדיון כבר ביום ראשון הקרוב. על פי ההצעה של ליברמן, לקבינט יהיה מרחב תמרון לבחור בין שלוש אפשרות: ניכוי הכספים שמועברים לטרור והעברתם לקרן לפיצוי נפגעי טרור, הקפאה זמנית של הכספים שמועברים לטרור, או המשך העברת הכספים כרגיל.
שטרן ביקר את ההצעה של ליברמן: "למה כל המורכבות של החוק הזה? למה לא לצאת מכאן עם אמירה ברורה?", שאל בדיון. שי מימון, אזרח שנפצע בפיגוע ונכח בדיון, האשים: "אם המדינה ממשיכה להעביר את הכספים, היא לא רק מעודדת טרור אלא גוזרת דין של ישראלים הרוגים נוספים". מימון ועוד שורה של נפגעי טרור יצאו בימים אלה לקמפיין ציבורי שמטרתו ללחוץ על הממשלה לאשר את החוק.
נציגי משרד הביטחון ניסו להסביר את החשיבות בשמירת עצמאות הקבינט, בייחוד מול החששות מקריסה כלכלית של הרשות, אך נתקלו בזעמם של חברי הכנסת. הוועדה החליטה בינתיים שלא להחליט, וקידום הנושא עבר לידיו של שר הביטחון. בוועדה הבהירו שאם החוק הממשלתי לא יהיה נחרץ יותר, הכנסת לא תסכים לקדם אותו.