בוועדת הפנים דנו הבוקר (שני) בהסתייגויות שהוגשו על "חוק המרכולים", שאמור היה לעלות היום לקריאה שניה ושלישית בכנסת, אך טרם ברור אם אכן יעלה להצבעה בשל מותה של רעייתו של ח"כ יהודה גליק הבוקר. באופוזיציה מיהרו להבהיר כי לא יתקזזו עם ח"כ קליק - ועוררו סערה. "חברי האופוזיציה מתנהגים כאחרוני העסקנים". גליק הפציר: "מתחנן בכל לשון של בקשה שלווייתה של רעייתי היקרה לא תהפוך בשום אופן לנושא למריבה".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במקביל הבהירו גם חברי "ישראל ביתנו", שמתנגדים להצעת החוק, כי לא יתקזזו עם גליק. "זכותה של האופוזיציה לא לקזז את יהודה גליק, זכותי לומר שאני מכיר תרבות אחרת", גינה יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "אני קורא לאופוזיציה לחזור בה מההחלטה חסרת הרגישות הזו לטובת כולנו".
גם ח"כ יריב לוין תקף את החלטת האופוזיציה וכינה אותה שפל מוסרי חסר תקדים. "בדמוקרטיה, ההצבעות בכנסת צריכות לשקף את רצון הבוחר ולא לעוות את יחסי הכוחות על ידי גילוי חוסר רגישות וחוסר אנושיות מוחלט במקרים בהם אדם נמצא באבלו, או במיטת חוליו", אמר. "חברי האופוזיציה שמרבים לדבר על זכויות אדם ומתהדרים כביכול בייצוג ההומניות עלי אדמות, מתנהגים כאחרוני העסקנים כאשר הודיעו שלא יקזזו את השר אזולאי ואת ח"כ גליק, לאחר שבשבוע שעבר השמיצו באופן בוטה את חברם ח"כ גילאון שגילה חמלה וסייע לשר אזולאי. בושה וחרפה".
באופוזיציה מיהרו להתגונן - והשיבו אש. "אני משתתף מעומק הלב בצערו הגדול של ח"כ גליק על מות רעייתו. חוק המרכולים לא דחוף, 70 שנה חיינו פה מצוין בלעדיו. אין קיזוזים והקואליציה יכולה לדחות את ההצבעה. זה בידיה", כתב ח"כ יואל חסון בחשבון הטוויטר שלו. "לחייב ח"כ ששכל את אשתו להגיע להצבעה שניתן לדחות זה לא שפל מוסרי, מסתבר. אבל לסרב להתקזז על ההצבעה הזו? זה כבר לא אנושי", נכתב בחשבון הטוויטר של מר"צ.
בקואליציה מתקשים לגבש רוב
"הספין על קיזוז ח"כ גליק הוא חצוף ומעליב את האינטיליגנציה", תקפה גם ח"כ מיכל רוזין. "יו"ר הכנסת יכול לדרוש מסיעת ישראל ביתנו שמצביעים נגד או מהקואליציה לדחות את ההצבעה לשבוע הבא מתוך התחשבות בחבר סיעתו. תפסיקו להפיל על האופוזיציה את הפאשלות שלכם".
בקריאה הראשונה עבר החוק ברוב של 59 ח"כים בלבד מול 54 מתנגדים, לאחר שאילן גילאון (מרצ) הסכים להתקזז עם שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס). אך בנוסף לח"כ גליק, מסתמן כי אף ח"כ מהאופוזיציה לא יסכים להתקזז גם עם אזולאי, ועל כן לקואליציה רק 58 קולות בעד, זאת בשל התנגדותם של חברי מפלגת ישראל ביתנו שיצביעו נגד החוק, ויעניקו לאופוזיציה גם כן 58 קולות.
אם חוק המרכולים אכן יעבור, השר דרעי יוכל להתנגד לחוקי עזר של עיריות ומועצות שנוגעים לפתיחת עסקים בשבת. "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.
על פי הצעת החוק, המונח "עסקים" יחול על חנויות אך לא על מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה ו"כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום". גם מקומות של "עינוג ציבורי" לא ייכללו בחוק, כדי לשמר את הסטטוס קוו. היועץ המשפטי של משרד הפנים קבע כי אין מניעה משפטית להעלאת הצעת החוק, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה.