יו"ר מפלגת "יש עתיד" יאיר לפיד תקף היום (שני) בפתח ישיבת סיעתו את ראש הממשלה נתניהו על רקע ההחלטה שלו לנהל מו"מ עם ראש ממשלת פולין על "חוק השואה". לפיד אמר כי "על זכר הנספים לא מנהלים משא ומתן. החוק הזה צריך פשוט להיקבר באדמת פולין, הרוויה בדם יהודים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפיד אמר כי רוב מוחלט של מחנות ההשמדה היו בפולין ואזרחים פולנים סייעו למכונת ההשמדה הנאצית. "הם הלשינו על יהודים, מסרו יהודים, הרגו יהודים, אנטישמיות בפולין היתה תמיד, והימים האחרונים הוכיחו שהיא לא נעלמה מן העולם".
בהמשך דבריו הוסיף לפיד כי "במקום לנהל משא ומתן מדינת ישראל צריכה לומר לממשלת פולין דבר אחד: אם החוק הזה יעבור תיאלצו לתבוע אותנו". עוד הוסיף כי "אנחנו נבוא, עם ניצולי השואה. עם תמונות הנספים. עם העדויות הרבות מספור. נבוא ונגיד לכם שהיהודים לא מוכנים לשתוק יותר. היהודים כבר לא מפחדים מכם".
"הניסיון לשנות את העבר לא יצלח"
לדבריו של לפיד הצטרף גם יו"ר העבודה אבי גבאי. "ניסיון הפרלמנט הפולני לשנות את העבר לא יצלח", הבהיר. "בינתיים הוא משיג אפילו תוצאה הפוכה. בפולין הייתה אנטישמיות קשה ואלימה לפני ובמהלך המלחמה. וגרוע מכל, גם כלפי בני עמנו ששרדו את הזוועות וחזרו לבתיהם. אחרי שהתרגלנו לפייק ניוז הם עברו לשכתב את ההיסטוריה".
לדיון הסוער על החוק הצטרף השר צחי הנגבי, שייצג את ישראל בכינוס עולמי למאבק באנטישמיות שהתקיים היום ברומא. הכנס, בראשות שר החוץ של איטליה ובהשתתפות שרי חוץ ונציגים מעשרות מדינות, נפתח במפגש עם האפיפיור פרנציסקוס בוותיקן - ולאחר מכן נערך דיון בין שרי החוץ ונציגים של הקונגרס היהודי-עולמי והאירופאי.
במהלך הדיון השר הנגבי טען ש"התגברות האנטישמיות באירופה מחייבת מאבק תקיף בתופעה", והביע התנגדות חריפה לחוק שמקודם בפרלמנט הפולני. הנגבי קרא למנהיגי העולם להתאחד סביב הכרזת ראש הממשלה נתניהו השבוע: "את ההיסטוריה אין לשנות - ואת השואה אין להכחיש!"
בעקבות "חוק השואה" שעורר ביקורת רבה, ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש בטלפון עם ראש ממשלת פולין מתאוש מורביצקי. השניים סיכמו לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה.
על פי החוק חל איסור על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני" בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמתה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה מי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.