בעוד ראש הממשלה ושר האוצר התעמתו השבוע פומבית על סעיפים בהסכם הקואליציוני שנוגעים לשוק התקשורת, נראה שסעיף אחר באותם הסכמים נשכח בצד. סעיף שאולי אם נתניהו היה עומד בהבטחותיו היה מקל עליו לקבל החלטות כמו עתיד תאגיד השידור הציבורי. שינוי שיטת הממשל – זוכרים?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

כבר משנת 2012 קורא נתניהו לשינוי שיטת הממשל. בבחירות האחרונות הבטיח כי ישנה את השיטה תוך 100 ימים מהבחירות. אבל הממשלה שחוגגת בימים אלה שנתיים להקמתה לא קידמה כמעט את הנושא – וגם מתחמקת מתגובה.

אז איפה זה עומד? לחדשות 2 Online נודע כי נציגי מפלגות הקואליציה קיימו מספר ישיבות במהלכן דנו בשינוי שיטת הממשל, אבל בפועל - הכל תקוע. "אין התקדמות בדיוני המשילות", אישר גורם באחת ממפלגות הקואליציה.

גורם בליכוד מאשים את הסיעות החרדיות בכך שהן מעכבות את הדיונים בנושא, בעיקר ש"ס. אבל לא רק החרדים "אשמים". הגורם במפלגת השלטון טוען כי גם שאר השותפות הקואליציוניות "לא מאפשרות את קידום המהלך". לחדשות 2 Online נודע כי ביהדות התורה התנגדו במהלך הדיונים להבטחתו של נתניהו לפיה הרכבת הממשלה תוטל באופן אוטומטי על המפלגה הגדולה ביותר.

עם זאת, בליכוד סירבו להגיב באופן רשמי לפנייתנו בנושא. גם בש"ס סירבו להגיב להאשמות מהליכוד או להתייחס לקיפאון בשיחות - "לא משתתפים בזה", השיבו בפשטות. ממפלגתו של שר האוצר כחלון, כולנו, הגיעה תשובה דומה - "לא עוסקים בנושא", אמרו. במפלגת "ישראל ביתנו", שהביעה בעבר תמיכה בשינויים המוצעים, ביקשו שלא להגיב.

אין תמונה
ההבטחה האחרונה

 

בתחילת ינואר 2015, כשהבחירות הקודמות עמדו בפתח, השיק נתניהו את קמפיין הבחירות של מפלגת הליכוד בגני התערוכה. במעמד זה הבטיח שאם ייבחר יחוקק חוק לשינוי שיטת הממשל כבר ב-100 הימים הראשונים של הכנסת הבאה.

נתניהו נימק אז את המהלך במילים שנשמעות מפתיעות כיום, כשהקואליציה בת השנתיים ניצבת על סף משבר: "בשיטת הממשל שלנו, כדי להעביר כל רפורמה אמיתית צריך מפלגת שלטון גדולה, אחרת ראש הממשלה נחסם מכל כיוון כל הזמן והוא צריך להיות גננת במשחק הכיסאות האינסופי - את זה צריך להפסיק. אם לא יהיה שינוי, יהיו בחירות שוב בעוד שנתיים". הבחירות הקודמות, נזכיר, התרגשו עלינו בגלל חוסר יכולת של ראש הממשלה לשלוט בשותפיו.

אין תמונה
קמפיין הליכוד האחרון

החוק שהציע נתניהו כולל שני סעיפים מרכזיים: הטלת הרכבת הממשלה באופן אוטומטי על הסיעה הגדולה ביותר על מנת ליצור שני גושים (הליכוד מול העבודה) וצמצום היכולת של האופוזיציה להפיל את הממשלה.

בהסכמים הקואליציוניים שנוסחו ב-2015 נקבע כי "תוקם ועדה מתמדת בראשות נציג ראש הממשלה לבחינת רפורמות ממשלתיות שבה תיוצג כל אחת מסיעות הקואליציה". תפקידה יהיה "לבחון באופן שוטף הצעות לרפורמות בשיטת הממשל, בשיטת הבחירות לכנסת, בדיני הבחירות ובמערכות היחסים בין דרג הפקידות לבין הדרג הנבחר".

צפו בהצהרה של כחלון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90, חדשות)
כחלון ונתניהו כבר לא? | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90, חדשות

רק חצי שנה אחרי הקמת הממשלה מונה השר יריב לוין לעמוד בראש צוות קואליציוני לשינוי שיטת הממשל. ואיפה אנחנו היום? שוב באיומים לפרק את הממשלה שנתיים אחרי הקמתה.