הדיון על "נאמנות בתרבות" הגיע לוועדת החינוך והתרבות של הכנסת: שרת התרבות והספורט מירי רגב הגיעה הבוקר (רביעי) למשכן הכנסת על מנת להציג בפני חברי הוועדה את היוזמה שלה שנחשפה בחדשות 2 בחודש ספטמבר 2015 ועוררה אתמול מהומה בעקבות נקיטת הצעדים הרשמיים בדרך לאשר את הצעת החוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"האם תפקיד משרד התרבות הוא להיות כספומט או לקבוע מדיניות?", תהתה רגב. "יש הבדל מהותי בין הספורט לתרבות: בספורט המשרד הוא יוזם ואקטיבי. בתרבות אנחנו פסיביים, אנחנו צינור שמעביר כספים למוסדות תרבות בלי לשאול שאלות מדיניות. גוף מקבל תמיכה לפי קריטריונים - כמה הרצות, כמה כלים יש על הבמה, מה גודל התזמורת... מה אני, מפיקת על? מה זה מעניין אותי? איפה מדיניות של משרד שאומר מהי תרבות?", תקפה רגב.
"איך ייתכן שמגזרים שלמים במשך שנים לא קיבלו כסף - המגזר הערבי, המגזר החרדי, הפריפריות... למה אין תיאטרון דרוזי? למה אין תיאטרון אתיופי? למה אין תיאטרון לנשים? למה אין מדיניות ברורה בנושא תרבות? כי זה משרד שהוא כספומט - לא בבית ספרי", הוסיפה רגב.
"כל עוד אני שרת התרבות, משרד התרבות יעביר תקציבים על פי מדיניות ברורה שמרימה דגל חברתי, שמטפלת בעוולות חברתיות, שמביאה צדק תרבותי, שמחלקת משאבים אחרת, וכך אני אעשה", היא הבהירה. "כספי 2016 של אזרחי מדינת ישראל יחולקו על פי צדק תרבותי, ולא - את כל הכסף אני אעביר לנשים מוכות, לילדים מוגבלים. אין מצב שתקציב התרבות יחולק כפי שחולק ב-2015".
"לא מירי רגב המציאה את החוקים, הכנסת חוקקה"
בדבריה, הדגישה רגב כי הקריטריונים החדשים שהיא מציעה לתמיכה במוסדות התרבות מתבססים על חוק התקציב הקיים. "בחוק התקציב יש את סעיף 3 ב' לחוק התקציב שקובע ששר האוצר יכול לבטל או לשלול תמיכה מגופים שונים אם הם לא פועלים על פי החוקים שלא מירי רגב המציאה אותם - אלא הכנסת חוקקה אותם", אמרה רגב.
למעשה, בכוונתה של רגב להעביר את סמכות שר האוצר לידיה בכל הקשור לתמיכה בגופי התרבות. "לא יכול להיות שכשאני אחראית על העברת תקציבים לא תהיה לי הסמכות גם לעצור את התקציב", היא אמרה.
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) השיב לשרה רגב בשאלה: "מי יפרש את החוק? מי יחליט מי חותר תחת חוקי המדינה? את תשפטי אותו?". רגב הבהירה כי ועדת התמיכות של משרד התרבות והספורט היא זו שתוכל לשלול את התמיכה מגופים שונים.
ח"כ חנין: "המדרון הזה מוביל אותנו למקומות מסוכנים"
ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) אמרה כי "מירי רגב מפחדת מאזרחי ישראל. כששרי הממשלה מתנהלים כרדופים על ידי האזרחים שלהם, התוצאה הרסנית. היא משתמשת בסמכות שלה לדכא את האומנות והרוח ולא לחזק אותם".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר כי "יש לנו הרבה מה ללמוד מההיסטוריה: תמיד לא קוראים לזה צנזורה תרבותית. צנזורה תרבותית אצלנו? מה פתאום. אנחנו פשוט נגד החתירה נגד המדינה".
"תמיד במבט לאחור הימים האלו של החלת הצנזורה על התרבות הם רגע השבר, נקודת המפנה", הוסיף חנין. "המדרון הזה מוביל אותנו למקומות מאוד נמוכים ומסוכנים. את ההידרדרות חייבים לעצור לפני שנעשה מאוחר מדי".
רגב סיכמה וטענה כי אין כסף למי שחותרים נגד המדינה. בתגובה אמר לה ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת): "אצלכם, הערבים - או שנוהרים או שחותרים".
כפי שנחשף לראשונה בחדשות 2, רגב מתכננת לקבוע בחוק שתמיכה כספית במוסדות התרבות תותנה על בסיס נאמנותם של המוסדות לחוקי מדינת ישראל. מדי שנה תוכל ועדת התמיכות של משרד התרבות והספורט להחליט שהיא אינה מעבירה תמיכה ותקציבים למוסד שייפול באחד הקריטריונים החדשים.
הקריטריונים החדשים לשלילת תמיכה במוסדות התרבות הם: שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית; הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור; תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל; ציון יום העצמאות כיום אבל; או מעשה של השחתה או ביזוי פיזי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה.