אחרי שראש הממשלה נענה להנחיית היועץ המשפטי לממשלה והסכים להפסיק את התערבותו בפרס ישראל, קרא היום (שישי) נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לשופטים ולמועמדים שפרשו "לשוב ולקחת חלק מלא בהליכי הבחירה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"פרס ישראל יקר ללב כולנו, מימין ומשמאל", אמר ריבלין. "הוא מהווה מכנה משותף של החברה הישראלית, מהאחרונים שנותרו לה, ומסמל הסכמה נדירה על העומק הרוחני, התרבותי, הספרותי, המדעי והערכי שלנו כעם. זהו אות שבאמצעותו מוקירה האומה את בחירי בניה ובנותיה ועלינו לשמור עליו מכל משמר. הבה נשמור על פרס ישראל, למען כולנו".
מוקדם יותר הבוקר השיבה היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע פרגו, למכתבו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בנושא פרס ישראל. במכתבה ציינה כי נתניהו ביקש למסור כי הוא מכבד את הנחיית היועץ המשפטי לממשלה שלא לעסוק במינוי שופטי פרס ישראל, בעת הזו של תקופת הבחירות.
במכתב צוין גם כי ראש הממשלה נתניהו ביקש למסור כי היה ויעמוד בראשות הממשלה הנכנסת, הוא יקים ועדה לגיבוש קריטריונים למינוי שופטים לפרס ישראל, בהתאם להמלצת וינשטיין ולהצעת מבקר המדינה בדו"ח המבקר משנת 2010.
בעקבות ההנחייה הבהירו גורמים במשרד הראש הממשלה כי החלטת היועצת חלה באופן רטרואקטיבי והסוגיה תחזור לידי הדרגים המקצועיים במשרד החינוך. המשמעות: פסילת שלושת שופטי הוועדה שנפסלו בוטלה ואבנר הולצמן, אריאל הירשפלד וחיים שריר יוכלו לחזור לתפקידם.
"אני חושב שאני מוכן לחזור לכהן בוועדה", אמר הבוקר לחדשות 2 פרופ' אריאל הירשפלד, אחד השופטים בוועדת הפרס לספרות שפוטר בהוראת נתניהו. "לא נועדתי עם חבריי לוועדה, אבל נראה לי שזה דבר טוב ונכון, ויכול אולי לתקן את ההרס והחורבן שהדבר הזה איים לעשות".
"העניין שלנו הוא לא לשיקולו של ראש הממשלה, אלא לערכו של הפרס ולמשמעותו התרבותית", הוסיף הירשפלד, בתגובה להודעת ראש הממשלה כי יעצור את התערבותו. "אם ניתן עוד לתקן אותה אז צריך להתאמץ לעשות את זה. בלאו הכי אין עוד הרבה מה לעשות חוץ מלהמשיך את העבודה שהתחלנו".
יו"ר מרצ, זהבה גלאון בירכה אף היא החלטת היועמ"ש, שנענה לקריאת מרצ להתערב. עם זאת הוסיפה גלאון כי "ייתכן שכבר מאוחר מידי מאחר ורוב חברי הוועדה והמועמדים אינם מעוניינים לקחת חלק בקרקס נתניהו". גלאון ציינה כי "התדרדרות לפאשיזם תמיד מתחילה בחינת הפטריוטיות של אנשי התרבות ובדה לגיטימציה של יצירותיהם ואומנותם".
גם במחנה הציוני בירכו על הודעתו של וינשטיין. "נתניהו לא סופר את הסופרים, לא סופר את התרבות הישראלית ולא סופר את הציבור בישראל", אמרו במפלגה.
אתמול פנה וינשטיין לנתניהו ומסר לו שבשל תקופת בחירות, אין לקבל החלטות בעניין שופטים לפרס. תגובתו של וינשטיין הגיעה לאחר ששמונה שופטים ושבעה מתמודדים פרשו. הסופרים חיים באר, סמי מיכאל ואלי עמיר ודויד גרוסמן בין המועמדים שהודיעו על פרישתם. הסופרים פרשו בתגובה לכך ששלושה שופטים בוועדות פוטרו עקב התערבותם של גורמים בלשכת ראש הממשלה.