הקרב על הממשלה: חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד), מתחה היום (ראשון) ביקורת על המפלגות הקטנות והבינוניות הצפויות להרכיב את הקואליציה. "הסחטנות שלהן את המפלגה הגדולה היא יריקה לציבור בפנים", אמרה. "זה ברור שמפלגת השלטון עם 30 מנדטים מחזיקה את התיקים הבכירים אצלה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לא יכול להיות שהמפלגות הקטנות והבינוניות מונעות מהמפלגה הגדולה לשלוט", המשיכה רגב, שמצפה לתיק בממשלת נתניהו הרביעית וכבר הצהירה כי היא מעוניינת בתיק השיכון. "כחלון, ליברמן ובנט הם שותפים טבעיים, אבל הם לא יכולים לסנדל את ראש הממשלה. אנחנו הליכוד חייבים להתעקש על תיקי הביטחון, השיכון, הרווחה והחינוך".
רגב גם הגיבה לטענות לפיהן מצביעי הבית היהודי "נשכבו מתחת לאלונקה" למען ניצחון נתניהו. "למתנחלים היה שכל, הם הבינו שזה או ביבי או בוז'י", טענה. "אז שבנט לא ייקח על עצמו את מה שהוא לא צריך לקחת על עצמו".
מתיחות רבה במגעים
אתמול נודע כי שני היריבים הפוליטיים הוותיקים - נפתלי בנט ואביגדור ליברמן - לא מוכנים לוותר בשלב זה על תיק הביטחון. ליברמן אף משדר מסרים לפיהם הוא "לא חייב להיכנס לממשלה" אם לא יקבל תיק בכיר, ונתניהו יוכל להקים בלעדיו רק ממשלה צרה מאוד עם 61 מנדטים.
עם זאת, ההערכה היא שהדרישה לתיק הביטחון הוא תרגיל שנועד להשיג את התפקיד הבכיר האחר: שר החוץ. ליברמן צפוי לדרוש, אם אכן יקבל את התיק, את הסמכות לנהל קשר עם האמריקנים והאירופאים - הסמכות שניתנה בידי ציפי לבני בממשלה האחרונה. ליברמן צפוי להיאבק על תיק החוץ עם בכירים נוספים בליכוד, בהם יובל שטייניץ וגלעד ארדן, ששואפים לקבל קידום.
המשא והמתן בין השותפים הקואליציוניים יהיה קשה מאוד על אף שהוא נראה ברור: היחסים בין חברי קואליציה העתידיים קשים מאוד ויש מתיחות רבה. הנתק בין נתניהו לליברמן, שפעם נחשבו לשותפים טובים, נמשך על רקע המגעים להרכבת הממשלה. גם כחלון אותת אתמול כי הוא "לא חייב להיות בממשלה", וידוע כי כחלון ידרוש גם את ועדת הכספים ואת מנהל מקרקעי ישראל, ואולי אף יותר מכך.
לעומתם, ההערכה היא שבנט ידרוש תפקידים בכירים למרות הירידה לשמונה מנדטים: בנט, שמתבסס על כך ש"הקריב" מנדטים לטובת נתניהו ועל סמך ההבטחה של נתניהו לפיה הוא יהפוך לשותף בכיר, יבקש מנתניהו את תיק הביטחון והחינוך. בנוסף, בנט יבקש לכלול בקווי היסוד של הממשלה התנגדות להקמת מדינה פלסטינית לצד הבנות בסוגיות דת ומדינה - שם עמדותיו סותרות את אלו של ליברמן למשל.
עם זאת, בליכוד טוענים שבנט הוא מעין "לקוח שבוי" בידיו של נתניהו, מכיוון שאין לו אפשרות לממשלה אחרת. יו"ר הבית היהודי סובל גם ממרד בתוך מפלגתו מצד נציגי "תקומה" - אורי אריאל ובצלאל סמוטריץ' - ולכן בליכוד ישאפו להשאיר אותו בתיק הכלכלה.
גם סוגיית הגדלת הממשלה עדיין על הפרק: אם נתניהו אכן יצטרך לוותר על התיקים הבכירים, ראשי הליכוד צפויים לדרוש תיקים חשובים מכיוון שקיבלו 30 מנדטים. לצורך החלטה כזו יידרש נתניהו לשנות את חוק המשילות שעבר רק לפני כשנה ולהרחיב את שולחן הממשלה, שעומד כעת על פי החוק על 18 תיקים בלבד - אך לא ברור אם ירצה לעשות זאת.