16 שנים ללא עימות: ב-1999 התייצבו בנימין נתניהו ואיציק מרדכי לעימות האחרון ששודר בטלוויזיה הישראלית בין מועמדים לראשות הממשלה לפני הבחירות לכנסת. לרגל פניית חדשות 2 לקיים עימות טלוויזיוני בין כל ראשי המפלגות לפני הבחירות לכנסת ה-20, נזכרים מנחי העימותים הקודמים בהכנות האינטנסיביות, ברגעי הלחץ וברגעי השיא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"היה הרבה מאוד לחץ באולפן", נזכר היום (רביעי) בשיחה עם חדשות 2 Online העיתונאי דן מרגלית, שהנחה את העימות בין שמעון פרס לבנימין נתניהו במערכת הבחירות לכנסת ה-14 בשנת 1996. הבחירה במרגלית כמנחה התבצעה בתום מו"מ שנערך בין חיים רמון ללימור לבנת והעימות שודר בכל הרשתות.
מרגלית הגיע עם שאלות שהכין מראש, ולדבריו אף אחד לא הכתיב לו אותן ולא נחשף אליהן. "אני זוכר שנתניהו בא אחרי שהוא התאמן היטב, פרס בא כלאחר יד", סיפר. "ממש לפני השידור אמר נתניהו לפרס שיש לו משהו על הג'קט, אולי כדי להוציא אותו משיווי משקל".
לא היה מדובר בשידור חי אלא בהקלטה ששודרה בשעות מוסכמות. לפני העימות נכתב הסכם מדויק על השאלות והאפשרות לשאול שאלות נוספות במהלכו. "כשיצאתי ראיתי את דן מרידור ואהוד אולמרט והם היו בטוחים שביבי ניצח, אני לא הבחנתי בכך אז, אני חשדתי שהם משחקים אותה מפני שהיו המון עיתונאים מסביב".
לדברי מרגלית יש משמעות מסוימת לעימות - אך רק אם הוא יחזור לכללים הישנים. "אז זה השפיע מאוד אבל היום אני כבר לא בטוח כמה זה חשוב, עולם התקשורת השתנה. לא חושב שזה באמת מעניין לציבור שנתניהו יגיע לעימות, הציבור לא מודע לזה שהיה כזה עימות".
צבא של יועצים
לדבריו מצטרף העיתונאי דן שילון, שהנחה את העימות בין יצחק שמיר לשמעון פרס בבחירות לכנסת ה-12 ב-1988, שהתקיים בכפר המכבייה והוקלט. זה היה העימות הראשון בו השאלות לא נמסרו מראש. הוא טוען כי המשמעות של עימות היא אפסית מבחינת הבחירה.
"הייתה מגבלת זמן לתשובות ולא יכולתי לשאול בכלל שאלות המשך", אמר שילון. "חיפשו מנחה ואז מחנה שמיר בחר בי כי ידעו את השקפת עולמי ודווקא משום כך רצו אותי, מתוך הערכה שזה לא יעורר התנגדות אצל הצד השני ואיזהר בכבודו של שמיר. בפועל, הקפדתי כמובן על אמינות כלפי שני המשתתפים".
העימות נערך אז באופן רציף וללא הפרעות: "היה צבא גדול של יועצים מכל הצדדים - הם לא התערבו באמצע, אבל לפני שהתחלנו הם נתנו להם עצות כל הזמן, כמו משחק כדורסל בפסק זמן".
שילון סבור כי למרות שהעימות עשה הרבה "רעש" כהגדרתו - הוא לא באמת השפיע על הבחירה. "הם היו מאוד לחוצים שניהם וראו את זה על ההתנהלות שלהם ושפת הגוף שלהם".
"אני לא יודע אם זה יפגע בנתניהו אם הוא לא ישתתף, בכלל אני חושב שעימות זו החלטה שצריכה להתקבל על ידי מנהלי חברות חדשות ותחנות שידור ולא צריך לכלול כללים של מגבלות זמן לתשובה - אלא שהעיתונאים יובילו עימות חופשי לחלוטין".
האחרון שהתעמת: נתניהו כנראה חושש
השר לשעבר איציק מרדכי היה האחרון שהתעמת עם נתניהו בשנת 1999 בתכנית ששודרה בערוץ 2 בהנחיית ניסים משעל. היום סיפר מרדכי לחדשות 2 Online: "זה משהו שהוא מתחייב כי כל אחד מביע את דעתו ומתעמת אחד עם השני ומסביר את השקפת עולמו. היום מתחמקים כי לא רוצים להתעמת".
לדבריו, אחרי העימות שלו עם נתניהו התוצאות היה ברורות: "כנראה שהיום הוא חושש מזה, כי הוא חושב שזה לא ייתן לו יתרונות, רק חסרונות כי הוא מכהן הרבה שנים. גם ברק לא הגיע לעימות והוא הרוויח מזה. אז היה ברור שבאמינות וביושר בוודאי ניצחתי, כשהוא הלך לנושאים שבלשון המעטה לא היו אמיתיים ואמרתי לו 'תסתכל לו בעיניים'. אני לא יודע אם זה יפריע לו היום בבחירות אם לא יגיע, אני לא מעורה במה שקורה במטות הבחירות".
נתניהו בינתיים לא השיב
אתמול בפתיחת המהדורה המרכזית, יצאנו בקריאה לכל 11 ראשי המפלגות להשתתף בעימות בחירות שיתקיים בנווה אילן בתקופה הקרובה. עד כה אישרו השתתפותם יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר כולנו משה כחלון, יו"ר מרצ זהבה גלאון, יו"ר ש"ס אריה דרעי, יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה, יו"ר יחד אלי ישי ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט.
ראש הממשלה בנימין נתניהו טרם השיב בחיוב או בשלילה. עם זאת, בסביבתו לא שוללים על הסף את האפשרות כי יתייצב לבסוף באולפן. גם ח"כ יעקב ליצמן, יו"ר יהדות התורה, טרם השיב.
לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv