זה אמור להיות הפרס הכי מכובד שיש למדינה להעניק, אבל הפעם הדרך לשם רצופה במבוכות: אחרי ששלושה שופטים בוועדות פרסי ישראל פוטרו, עוד ועוד מועמדים לקבלת הפרס מסירים מועמדותם. היום (חמישי) היו אלה הסופרים חיים באר, סמי מיכאל ואלי עמיר - וגם רות דיין המועמדת לפרס מפעל חיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הסופר סמי מיכאל ביקש להסיר את מועמדותו לפרס ישראל לספרות, בשל מה שכינה "התערבות ראש הממשלה בהליך הענקת הפרסים" - זאת לאחר שנתניהו, המחזיק בתיק החינוך, סירב לאשר את שמותיהם של אבנר הולצמן ואריאל הירשפלד מהוועדה הבוחרת את הזוכה בספרות וחיים שריר מוועדת הפרס לקולנוע.
יחד עם מיכאל, פרשו כאמור עוד 5 מועמדים לפרס לספרות, בהם הסופרים חיים באר ואלי עמיר, רות דיין המועמדת לפרס מפעל חיים, יצחק בן נר והפרופ' יגאל שוורץ.
ולא רק המועמדים פרשו - אלא גם השופטים שאמורים לבחור את הזוכה. עד כה פרשו מוועדת השיפוט הציבורית, המחליטה על זהות הזוכים, שבעה שופטים בהם: הפרופ' ניסים קלדרון, גיל הראבן, פרופ' נורית גרץ, פרופ' זיווה בן פורת וד"ר אורי הולנדר. אליהם הצטרפו גם יונה אליאן ורם לוי שפרשו מוועדת השיפוט של פרס ישראל לקולנוע.
בתגובה לסערת הפרישות, מסרו גורמים במשרד החינוך כי לפי שעה אין כוונה לנסות להחזיר את חברי הוועדה, אלא למנות שופטים חדשים.
נתניהו: "גורמים אנטי ציוניים חברים בוועדה הבוחרת"
אמש התייחס ראש הממשלה נתניהו לסוגייה בעמוד הפייסבוק שלו ואמר כי הרכב הוועדה הבוחרת את הזוכים בפרס ישראל "חייב להיות מאוזן ולשקף נאמנה את מגוון הזרמים, העמדות והרבדים המרכיבים את החברה הישראלית".
"במשך השנים מונו לוועדה הבוחרת יותר ויותר גורמים קיצוניים בעמדותיהם, ובהם גורמים אנטי ציוניים - למשל כאלה התומכים בסרבנות לשרת בצה״ל - ופחות מדי נציגים אותנטיים של חלקים נרחבים אחרים בעם", כתב נתניהו.
"לעיתים קרובות מדי, נדמה היה שחברי הוועדה הקיצוניים מחלקים את הפרסים לחבריהם, בשיטת חבר מביא חבר", המשיך ראש הממשלה. "מי שלא מזוהה עם הקו שלהם, מי שלא שייך לקליקה שלהם, התקשה מאוד להשתלב בוועדת הפרס או לקבל את הפרס. פרס ישראל הוא של כל עם ישראל ועליו לייצג את כל חלקי העם. המצב הקיים חייב להשתנות", קרא נתניהו.
בהכנת הידיעה השתתף יונתן ריגר