מאמץ נוסף לחידוש המשא ומתן המדיני: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נועד הלילה (ה') בלונדון עם שרת המשפטים ציפי לבני - לראשונה אחרי קריסת השיחות עם הפלסטינים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גורמים אמריקניים רשמיים אישרו את דבר הפגישה בין השניים והדגישו כי הפגישה לא תוכננה מראש וכי הוחלט לנצל את העובדה ששני האישים נמצאים בלונדון למטרות שונות. מוקדם יותר נמסר ממחלקת המדינה האמריקנית כי "מזכיר המדינה יקיים פגישה בלתי רשמית עם השרה לבני".
אתמול נועד קרי בלונדון עם יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן. "קרי שב והדגיש שעל הממשלה הפלסטינית להכיר בישראל, להתחייב להפסקת האלימות ולעמוד בהסכמים קודמים", מסר גורם אמריקני רשמי. "קרי קרא לשני הצדדים להימנע מצעדים שלא יועילו למצב".
יום הנכבה: "הרוגים מאש צה"ל"
היום ציינו הפלסטינים בירושלים ובגדה המערבית את יום הנכבה. כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי שני בני אדם נהרגו בעימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגינים פלסטינים במהלך הפגנה מול כלא עופר. לטענת הפלסטינים - המפגינים, אחד מהם נער, נורו למוות מאש חיה שנורתה לעברם מידי כוחות הביטחון הישראלים. בישראל הכחישו את הדיווח וטענו כי השתמשו באמצעים לפיזור הפגנות. מדובר צה"ל נמסר כי האירוע נמצא בבדיקה.
במקביל, כחלק מאירועי יום הנכבה התקיימה הפגנה סמוך לשער שכם, שבה הניפו עשרות דגלי אש"ף וקוראים קריאות נגד ישראל. כוחות אבטחה כבדים נפרסו ברחבי העיר העתיקה, בהם מאות שוטרים, אנשי יס"מ, פרשים וכלי רכב משטרתיים.
מוקדם יותר היום התייחס ראש הממשלה לאירועי יום הנכבה וגינה את ההסתה הפלסטינית. "לא רחוק מכאן, מציינים היום ברשות הפלסטינית את מה שהם מכנים יום הנכבה. הם עומדים דום כדי לציין את האסון של הקמתה של ישראל, מדינתו של העם היהודי", אמר נתניהו. "הם מחנכים את הילדים שלהם בתעמולה אינסופית, שצריך לגרום להיעלמותה של מדינת ישראל. יש לנו הרבה תשובות לזה".
ראש הממשלה ציין כי צעדיהם של הפלסטינים יענו בבנייה ובחוק הלאום. "התשובה הראשונה היא שאנחנו ממשיכים לבנות את המדינה שלנו ואת בירתנו המאוחדת ירושלים, ואנחנו גם ניתן תשובה נוספת לנכבה - אנחנו נעביר את חוק הלאום שהוא חוק הממחיש בצורה ברורה לעולם כולו שישראל היא מדינתו של העם היהודי".
נתניהו על הקיפאון המדיני: "בוחן כיוונים נוספים"
בריאיון שהעניק ראש הממשלה אתמול לעיתון היפני Mainichi Shimbun בעת ביקורו, הבהיר נתניהו כי המצב הנוכחי עם הפלסטינים "לא רצוי", ולכן הוא פועל עם חברי ממשלתו לגיבוש דרכי פעולה מדיניות אחרות. "אני לא חושב שהסטטוס-קוו הוא רצוי, ואני דן עם חברי הקואליציה שלי ועם גורמים אחרים כדי לבחון אלטרנטיבות נוספות", הוסיף נתניהו, שהדגיש כי המצב הנוכחי עלול להוביל למדינה דו-לאומית.
נתניהו אמר כי עד לחתימת הסכם הפיוס בין החמאס לפת"ח, "חשבנו שהם מוכנים לקבל את קיומה של מדינת ישראל". ראש הממשלה הסביר כי "אחדות לאומית למען שלום היא טובה, אך ברית עם חמאס, שקורא בפומבי להשמדתנו ומפעיל טרור היא רעה, ולא מקרבת אותנו לשלום".
ראש הממשלה סירב להתייחס לנושא שרטוט הגבולות או הקפאת הבנייה, והבהיר כי "זה לא רעיון טוב להציב תנאים מוקדמים מלבד אחד - שהפרטנר שלך לא ירצה להשמיד אותך. זו דרישה הגיונית". נתניהו הביעה תקווה כי בקרוב יתחדשו השיחות, כשאבו מאזן יבחר בדרך השלום: "אני לא חושב שעלינו לוותר על התקווה. אני לא רוצה מדינה דו-לאומית, אבל אני גם לא רוצה מדינת טרור אירנית לידינו". לדבריו, שאלת ההכרה בישראל היא המכשול ולא "השטחים או ההתנחלויות".
"בעשרים השנים האחרונות, לא נבנתה אף התנחלות חדשה. הדבר היחיד שבוצע הוא תוספות בנייה לקהילות הקיימות, ורוב האוכלוסייה היהודית מרוכזת בפרברים של תל אביב וירושלים, בשטח קטן", הוסיף נתניהו, שטען בניגוד לדברי המראיין כי ההתנחלויות אינן מכשול משמעותי בדרך להשגת הסכם. כאשר נשאל איך יגיב אם החמאס יסכים לתנאי הקוורטט, אמר ראש הממשלה: "זו תהיה סיטואציה שונה לגמרי, אבל לצערי אני לא רואה את זה קורה. הם מאוד אידיאולוגיים, מיליטנטים וקיצונים, ולא מפגינים שינוי בעמדותיהם".