שעות לאחר שנשא את נאום "עור הכבש" מעל בימת עצרת האו"ם בו האשים ראש הממשלה בנימין נתניהו את נשיא אירן חסן רוחאני בשקרים, פרסם הממשל האמריקני תגובה ראשונה לדבריו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במחלקת המדינה האמריקנית הגיבו הבוקר לנאומו התקיף של נתניהו כנגד אירן ואמרו כי אינם שוללים שיחות עם הנשיא האירני חסן רוחאני ובכירי ממשלו - זאת על מנת לנסות ולהגיע להבנות בסוגיית הגרעין.
במסיבת עיתונאים שכינסה דוברת מחלקת המדינה של ארה"ב, ג'ן סאקי, נאמר כי ארה"ב "רואה עין בעין" את העניין האירני עם ישראל, אך עם זאת מאמינה שניתן להגיע לפתרון דיפלומטי עם טהרן. זאת בהתאם לדברים שאמר הנשיא האמריקני ברק אובמה לנתניהו בפגישתם בבית הלבן שלשום. לדבריה, ארה"ב רואה במנהיגות רוחאני "פתיחת הזדמנות חדשה" - וכי למרות שכל האופציות עודן על השולחן, בוושינגטון מעדיפים לבחון ולמצות את המסלול הדיפלומטי.
התנגדות עזה יותר מכיוונה של ארה"ב מגיעה מכיוון העיתון הליברלי "ניו יורק טיימס". במאמר שפורסם הבוקר מועברת ביקורת קשה על רה"מ בנימין נתניהו לאחר נאומו באו"ם אמש. "יהיה הרסני אם נתניהו יחבל במאמץ הדיפלומטי האמריקני רק כי הוא חסר אמון לחלוטין בנוגע לאירן. נתניהו נראה להוט לקרב ", נכתב.
עוד נכתב בעיתון כי "אובמה ורוחאני מנסים לנקוט בצעדים שיובילו למערכת יחסים חדשה. הנשיא אובמה צריך להראות לנתניהו שחבלה במאמצי המשא ומתן מול אירן עלולה להיות התוצאה הגרועה ביותר". עם זאת, במאמר הוסיפו שהרפובליקה האיסלמית הסתירה מהמערב את תוכנית הגרעין שלה במשך למעלה מ-20 שנים, ולכן קשה שלא "להבין" את גישת נתניהו הספקנית כלפי משטר רוחאני.
בתוך כך, החליט נתניהו להאריך את ביקורו בניו יורק ביממה - זאת לצורך מתן ראיונות לשלל כלי תקשורת בארה"ב על מנת לחדד את העמדה הישראלית בעניין המו"מ מול אירן בסוגיית הגרעין.
לאחר שנשא את הנאום שנעל את העצרת הכללית ה-68 של האו"ם, נפגש נתניהו עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון ושוחח עמו על הסוגיה האירנית. בנוסף, ראש הממשלה הביע בפניו את המחויבות הישראלית לתהליך השלום עם הפלסטינים - אותו הזכיר בסוף נאומו בעצרת, כמה שעות מוקדם יותר.
הלילה: הסנאט עיכב החרפת הסנקציות על אירן
אלא שבשטח - נראה שקריאתו של נתניהו לעולם להחריף את הסנקציות נגד אירן אינה נענית - לפחות בינתיים. ועדה של הסנאט האמריקני אישרה הלילה החלטה הקובעת שלא להטיל בשלב זה סנקציות חריפות יותר כנגד טהרן. ההחלטה קובעת כי יש לדחות את החרפת הסנקציות לפחות עד לאחר שיחל המו"מ של המעצמות מול הרפובליקה האיסלמית ב-15 בחודש בז'נבה.
"התקיים דיון בוועדת הסנאט בשאלה האם כרגע טוב להחריף את הסנקציות כנגד אירן - והוחלט להמתין ולראות מה יתפתח בשיחות המשא ומתן מולה", אמר הסנאטור בוב קורקר, בכיר רפובליקני בוועדת החוץ של הסנאט.
עם זאת, הוא הדגיש כי הוועדה לרוב חשדנית כלפי טהרן ותומכת בהחרפת הסנקציות - אולם כעת מעוניינים לתת הזדמנות לשיחות - תוך מעקב מקרוב על המעשים בשטח. "יש להגיע לז'נבה כשברקע האווירה הטובה ביותר האפשרית לקיום השיחות ולהצלחתן", הוסיף.
מקורבי נתניהו מרוצים: "העולם שמע את נאום האמת"
גורמים בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הביעו אמש שביעות רצון מהנאום שנשא בפני העצרת הכללית באו"ם. "ראש הממשלה רק החל במתקפת ההסברה בעניין הגרעין האירני", הבהירו.
מקורבי ראש הממשלה נתניהו ציינו כי "המסר שהביע נתניהו מעל לדוכן הנואמים יסייע בהסברת האמת בנושא האירני". במקביל, בכירים במערכת הפוליטית בישראל הגיבו על הדברים שנשא נתניהו בעצרת האו"ם. בעוד חברי הכנסת והשרים מצידה הימני של המפה הפוליטית חיזקו את את דבריו, בשמאל תוקפים.
"בשבוע שעבר שמענו מרוחאני את נאום השקר, אך היום שמענו את נאום האמת", אמר השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ בריאיון לחדשות 2. "היום שמענו מעל לדוכן הנואמים כי יש עובדות שסותרות את מסע החיוכים של רוחאני. נתניהו אמר היום בפני הקהילה הבינלאומית 'שאם לא תיזהרו - רוחאני יצחק כל הדרך לפצצה".
בהמשך התייחס השר שטייניץ לאסטרטגיה שפרס נתניהו בפני באי העצרת שבה יש לנקוט מול אירן. "נתניהו לא הסתפק בהסבר של מה שיש לבצע, אלא באיך לבצע", הסביר. "ככל שהקהילה הבינלאומית תלחץ, כך הסיכוי שהמהלך הדיפלומטי יצלח יגדל".
חיזוק נוסף ממפלגתו של ראש הממשלה הגיע מח"כ משה פייגלין שבירך את נתניהו על הדגשת מסר הפעולה נגד אירן. "אני מברך ומחזק את ראש הממשלה על הודעתו הברורה בנאומו באו"ם כי מדינת ישראל תפעל מול האיום האירני גם אם תצטרך לעשות זאת לבדה", כתב ח"כ פייגלין בעמוד הפייסבוק שלו.
בשמאל תקפו: "נתניהו זורע פחד מיותר"
על רקע החיזוקים מביתו הפוליטי של ראש הממשלה, גם התגובות משמאל לא איחרו לבוא. יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' מתחה ביקורת על נאומו של נתניהו וטענה כי הוא זורע פחד מיותר. "נתניהו הציג את המצב כאילו שעתידו שעם ישראל תלוי באיום האירני", אמרה. "זה לא נכון וזה מייצר תחושה שלא מסייעת לנו מבחינה פרקטית", הסבירה יחימוביץ'.
במהלך ריאיון לחדשות 2 אמרה יו"ר מפלגת העבודה כי מנאומו של נתניהו משתקפת תחושה ש"הבעיה האירנית היא בעיה ישראלית בלבד, בעוד שהיא בעיה של העולם כולו. כשראש הממשלה שלי מגיע לבמת האו"ם אני מצפה ממנו שלא ייצר נתיב של סימיות וזעם אלא ייצר נתיב של תקווה".
לרוח דבריה של יחימוביץ' הצטרף ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, המתמודד בימים אלו על ראשות מפלגת העבודה. "האינטרס שלאירן לא יהיה נשק גרעיני הוא אינטרס כלל ישראלי מימין ומשמאל", אמר. "אך יחד עם זאת, נאומו של נתניהו - על אף שהיה מנומק היטב - לא התמודד עם השינויים שחלו בעשרת הימים האחרונים".
לתגובות הנגד הצטרפה גם יושבת ראש מרצ, ח"כ זהבה גלאון, שהשתמשה בעמוד הפייסבוק שלה בלשון חריפה בהרבה. "אכן חשוב מאוד שנתניהו נעמד על במת האו"ם וסיפר באומץ לקהילה הבינלאומית את מה שהיא ממילא יודעת - שלאירנים יש תכנית נשק גרעיני ושחשוב למנוע. וגם חשוב מאוד שהוא אמר לאמריקאים לעשות את מה שהם ממילא עושים: לנהל מו"מ זהיר ומבוסס התקדמות בשטח".
גלאון אף ציינה כי "הבעיה אצל ראש הממשלה שלנו היא לא בתוכן של נאום ההתפרצות לדלת הפתוחה הזה, אלא במה שנעדר ממנו: שום התייחסות לבעיות שהן של ישראל בלבד, ושהאחריות לפתור אותן מוטלת עליו: אפס דיבור על מה הוא מתכוון לעשות כדי שנגיע סוף סוף להסכם קבע עם הפלסטינים. בסופו של דבר הנאום הזה משקף עובדה עגומה אחת: כבר ארבע וחצי שנים שיש לנו ראש ממשלה שבמקום לשנות את המציאות מעדיף להיות הטוקבקיסט של ההיסטוריה".