נשיא צרפת פרנסואה הולנד נחת בצהריים (א') בנמל התעופה בן גוריון, שם החל את ביקורו הראשון בישראל מאז נבחר לתפקיד. במהלך ביקורו צפוי הולנד להיפגש עם נשיא המדינה שמעון פרס וכן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיקיים עמו פגישת עבודה שתעסוק בעיקרה במגעים עם אירן. את טקס קבלת הפנים העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נשיא צרפת אמר עם נחיתתו כי "צרפת לא תקבל את הפצת הנשק הגרעיני". "כל עוד איננו בטוחים שאירן ויתרה על תכנית הגרעין שלה, נמשיך בדרישותינו ובסנקציות הקיימות", הדגיש הולנד. הנשיא הצרפתי הוסיף כי צרפת לוקחת בחשבון את דאגות ישראל מתכנית הגרעין האירנית, ואמר בעברית כי "תמיד אישאר חבר של ישראל".
"ידידנו נשיא צרפת. בשם ממשלת ישראל ומדינת ישראל, אני מקבל בברכה חמה את פניך ואת פני משלחתך", אמר ראש הממשלה נתניהו. "זהו הביקור הראשון שלך כנשיא בישראל - מדינתו האחת והיחידה של העם היהודי, שהיא גם הדמוקרטיה היחידה בישראל". נתניהו הוסיף כי הקמת מדינת ישראל הושפעה רבות מעקרונות החירות, השוווין והאחווה של המהפכה הצרפתית, והוסיף לכך את האמונה בריבונות העם ובקידמה: "אנחנו המדינה היחידה באזור שמקדשת את הערכים הנעלים הללו, ערכים שחוללו מהפכה ממשית בתולדות האנושות".
"אנחנו מוקירים את תרומתם המכרעת שדל צרפת לביטחוננו בשנים הגורליות של המדינה", הוסיף נתניהו, וציין את חלקו של הנשיא פרס בכך. "אנו שומרים על הקשרים הללו. ישראל רואה בצרפת ידידת אמת. צרפת כמו ישראל שואפת למזרח תיכון יציב ומתון, שבו העמים חיים זה עם זה בשלום ובביטחון הדדי. השאיפה לשלום הייתה ונשארה מטרה מרכזית עבורנו".
"פני מי שרוצח אינם לחירות, שוויון קידמה ואחווה. אתה, אדוני הנשיא, מבין זאת ופועל כך", הדגיש ראש הממשלה, ששיבח את שליחת הכוחות הצרפתיים למאלי למלחמה בטרוריסטים. "אתה מגלה עמדה תקיפה מול סוריה ומול הנסיונות החוזרים והנשנים של אירן להתחמש בנשק גרעיני. אסור שאירן תתחמש בנשק גרעיני. הדבר יסכן לא רק את המזרח התיכון, אלא גם את צרפת, אירופה והעולם כולו".
"ראיתי את מלחמתך באנטישמיות ואת עמידתך לצד הקהילה היהודית לאחר הפיגוע הרצחני בטולוז. ראיתי מול עיניי מנהיג עם עקרונות ואנושיות עמוקה. אדוני הנשיא, אתה אורח רצוי ומוערך ביותר במדינתנו".
פרס: "תחי הידידות בין ישראל לצרפת"
"ברוך הבא לארץ הקודש", אמר הנשיא פרס לנשיא הצרפתי הולנד. "ביקורך הראשון אצלנו, כנשיאה של צרפת, מהווה ציון דרך בסיפור המרתק והנפלא של יחסי צרפת ישראל ".
"צרפת היא נפש פועמת שהעניקה לעולם שלוש מילים שאין להן תחליף: חירות, שוויון ואחווה", הוסיף הנשיא, "אזרחי ישראל חבים לצרפת חוב היסטורי עמוק על שעמדה לצידנו במלחמה ובשלום, ועל אשר אפשרה את העצמת כוח המגן של ישראל. במיוחד בשנותיה הראשונות של המדינה, כאשר היינו זקוקים לה יותר מבכל שעה אחרת. לא נשכח זאת לעולם".
"ידידות האמת ההיסטורית בין שני עמינו מושתתת על ערכים משותפים ועל הערכה הדדית עמוקה". פרס פנה להולנד ושיבח את "יחסך החם לישראל, עמידתך הנחושה נגד כל גילוי אנטישמיות מעוררים כבוד והוקרה בעיני בני עמי. אנטישמיות כמו גזענות היא פשע".
"אנו מלאי הערכה לעמדתכם הנחושה למנוע מאיראן פיתוח נשק להשמדה המונית. איראן שואפת להשתלט על המזרח התיכון באמצעות נשק גרעיני וטילים ארוכי טווח. אנו עומדים, יחדיו, נגד ניסיון זה, התלוי כצל כבד על שמי המזרח התיכון ושמי העולם כולו. אני יודע שנוכל להמשיך ולסמוך על תמיכתכם ועל שותפותכם - גם בהשגת שלום וגם בהדיפת הטרור". "תחי צרפת, תחי ישראל ותחי הידידות בין צרפת לישראל", סיים פרס את דבריו.
יבקר בקבר רבין וב"יד ושם"
מנתב"ג המשיך הולנד לבית הנשיא בירושלים, לפגישה עם פרס. לאחר הביקור בבית הנשיא, צפוי הולנד להגיע לבית הקברות הצבאי בהר הרצל בירושלים. שם יניח זר על קברו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, ומשם יעבור לביקור ב"יד ושם".
בשעה 18:00 בערב צפוי נשיא צרפת להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו במעונו הרשמי בירושלים. פגישה זו צפויה להיארך כשעה וחצי, ובסיומה צפויים השניים לארח מסיבת עיתנואים ולתת הצהרה משותפת.
שיבושי תנועה בירושלים ובכביש 1
בעקבות ביקורו של הולנד, צפויים שיבושי תנועה בבירה. בין הרחובות שייסגרו לתנועה: שדרות בן גוריון, ויצמן, שז"ר, בן צבי, הזז, עזה, ארלוזורוב ורחוב הנשיא. מהשעה 15:45 צפויים להיחסם הרחובות: האר"י, הרצוג, זלמן שניאור, בזק, בייט ושדרות הרצל. ב- 17:50- ייסגרו רחוב הזיכרון, ככר הולנד, שדרות הרצל, בייט, בזק, זלמן שניאור, הרצוג, עזה, ארלוזורוב, הנשיא, ככר אורד וינגייט ובלפור.
היום הראשון בביקורו של הולנד יסתיים בארוחת ערב משותפת לו ולראש הממשלה. במקביל, במלון המלך דוד בירושלים, צפויה להתקיים ארוחה משותפת לשבעת השרים הצרפתיים המגיעים עם הולנד לביקור ולשרי ישראל הבכירים.
הולנד מגיע לארץ בעמדה חזקה, לאחר שארצו הובילה את ההתנגדות לנוסח ההסכם בין אירן למעצמות. בשבוע שעבר טענה צרפת כי היא האחראית לעמדות הנוקשות שהציגו המעצמות כלפי אירן. כך, למרות שבסוף השבוע שעבר הצדדים היו קרובים לחתימת ההסכם, התנגדותה של צרפת למתווה במסגרתו תקפיא אירן העשרת האורניום לרמה של 20%, להעמיד - מנעה ברגע האחרון את החתימה.