הרהורי חרטה? השופט ריצ'רד גולדסון התוודה במאמר שפירסם ב"וושינגטון פוסט", כי אם היה עליו לכתוב היום את הדוח על מבצע "עופרת יצוקה", היה יוצא מסמך אחר.
"אנחנו יודעים היום הרבה יותר דברים לגבי המתרחש ברצועת עזה בשנת 2008-2009, ממה שידענו כשכתבתי את המסמך", מסביר גולדסטון במאמרו. בנוסף ציין השופט כי לאחר פרסום הדוח חקרה ישראל יותר מ-400 מקרים של התנהגות פסולה בעזה, בעוד שחמאס לא ערך אפילו בדיקה אחת בנוגע לתקיפת ישראל.
גולדסטון מבהיר כי הדוח מצא ראיות לקיום סביר של פשעי מלחמה בעזה, מצידם של ישראל וחמאס. לדבריו, הפשעים שביצע הארגון היו מכוונים לפגיעה באזרחים בשטח ישראל.
"האשמות נגד ישראל התבססו על מקרי מוות ופגיעה באזרחים, במצבים בהם צוות הבדיקה לא מצא סיבה הגיונית אחרת", אומר גולדסטון. עוד הוסיף כי הוא מצטער על כך שצוות הבדיקה לא יכל להסביר מדוע אמר שאזרחים פלסטינים הותקפו על ידי ישראל, מכיוון שהדברים היו יכולים להשפיע על הממצאים הנוגעים לפשעי מלחמה.
עם זאת ציין גולדסטון כי ישראל לא הסכימה לשתף פעולה עם וועדת הבדיקה, מה שהיה עוזר להגיע למסקנות נוספות בנוגע למה שהתרחש בעזה.
דוח עב כרס נגד ישראל
בראש הקבוצה שנקראת באו"ם "המשלחת לחשיפת העובדות על המשבר ברצועת עזה" עמד השופט הדרום אפריקני ריצ'ארד גולדסטון, שהציג את הדוח עב הכרס בן 400 העמודים. הדוח גרם להשלכות חמורות עבור ישראל בזירה הבינלאומית.
"אי לקיחת האחריות של ישראל והחמאס על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות שנערכים במזרח התיכון הגיעה לנקודת משבר", אמר אז השופט גולדסטון. השופט הוסיף כי "הפשעים הללו מזיקים לכל תקווה שיום יבוא ויהיה שלום באזור".
גולדסטון קרא להנהגת החמאס ולהנהגה הישראלית לבצע חקירות עצמאיות בנוגע לאירועים מהמבצע. גולדסטון ביקש לאמץ את מסקנותיו ולפעול נגד ישראל וחמאס בגלל האירועים.
גולדסטון האשים גם את הפלסטינים בביצוע פעולות לא חוקיות ופשעים שנחשבים פשעים נגד האנושות, אבל מרבית הדו"ח עסק במעשים הפסולים של ישראל, לטענתו. ממשלת ישראל לא הסכימה לשתף פעולה עם חוקרי האו"ם.