מועצת זכויות האדם של האו"ם דנה בז'נבה בדוח גולדסטון, שכולל האשמות קשות נגד ישראל על ביצוע פשעי מלחמה בזמן מבצע עופרת יצוקה בעזה. נציג ישראל במועצה השיב להאשמות: "הכול פוליטיקה פלסטינית".
"מצבם של הפליטים הפלסטינים נוראי, המצב המהווה עבירה על חוקי זכויות אדם", פתחה את הוועדה מזכירת המועצה לזכויות האזרח. "עולות כאן שתי סוגיות: המצב במזרח ירושלים, והמצור בעזה", אמרה והתייחסה למהומות בשבועות האחרונים בהר הבית, לאחר שחיילים ישראלים מנעו ממתפללים להגיע למסגד.
"אני מתנגדת להמשך המצור שמזיק וגורם סבל לאוכלוסיה בעזה", אמרה וציינה כי תושבי עזה לא מקבלים מוצרי יסוד ודלק.
ישראל: תחקרו גם את עצמכם
אהרון לשנו-יער, נציג ישראל בוועדה, קיבל את זכות הדיבור וניצל את הבמה להטחת ביקורת חריפה כלפי המטרות שלשמן התכנסה הוועדה היום. "כזו פגישה מיוחדת אמורה להיות בגוף עם מטרות של ריפוי, אבל ישראל סבורה שלא זו הכוונה של חלק מהמשתתפים בוועדה הזו", אמר וחזר על העמדה הרשמית של ישראל לפיה הדוח מוטעה ולא הוגן.
"אנו מדינה דמוקרטית שיכולה לספק הסברים על כל הפעולות שלה", אמר והוסיף כי ישראל בוחנת את עצמה: "טעויות שנעשו נחקרות על ידי הרשויות בישראל, והנתונים פתוחים לכולם - כולל לפלסטינים".
לשנו-יער פנה לחברי הוועדה בתהייה כיצד הדוח מתעלם מזכותה של ישראל להגן על עצמה. "הדוח מגן על הברחת הנשק של החמאס", אמר וחזר על חוסר האיזון בדוח והודיע כי מבחינת ישראל - הדוח אינו מקובל.
"אנו קוראים למדינות שדורשות את החקירה לערוך חקירה בנושא זכויות האדם במדינות שלהם", דרש לשנו-יער שטען כי לדיון היום אין שום קשר לזכויות האדם, אלא "הכול קשור לפוליטיקה פלסטינית". את דבריו בחר הנציג הישראלי לסיים בטענה תקיפה: "אתם שולחים מסר מעודד לטרוריסטים - למרות הכל אנו שולחים מסר של שלום".
האיחוד האירופי: אנו צריכים פתרון של שלום
נציגי הפלסטינים בתורם הודו לחברי המועצה על קיום הדיון ו"על הסיוע של כל המדינות שנציגיהם נמצאים כאן", אמרו.
נציג האיחוד האירופי ציין בדיון כי אכן המצב בעזה מדאיג, וכי האיחוד קורא לפתיחת המעברים ולהעברת סחורות. "אנו צריכים פתרון של שלום שיביא לקיומה של ישראל בשלום לצד מדינה פלסטינית", אמר והדגיש כי המעורבים צריכים לערוך חקירה משלהם לטענות.
"אנו קוראים לישראל לפרק את ההתנחלויות, אנו אומרים שהן אינן חוקיות בעיני החוק הבינלאומי - גם תחת התירוץ של הגדילה הטבעית ", אמר והוסיף כי עם זאת, האיחוד גם קורא לשחרור החייל גלעד שליט.
רק ארה"ב לצד ישראל
אתמול התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון החודשי שמוקדש למזרח התיכון, והעלתה לדיון את עניין דוח גולדסטון. בדיון לקחו חלק שגרירת ישראל באו"ם פרופסור גבריאלה שלו שאמרה כי היא סומכת על ארצות הברית, שתפעיל את זכות הווטו שלה במידה ותתקיים הצבעה נגד ישראל.
ואכן, המדינה היחידה שעמדה לצד ישראל - גם היום בדיון במועצת זכויות האדם - הייתה ארה"ב שנציגה ציין שעל המועצה לשקול שוב את עמדותיה, "היא מתעלמת מזכותה של ישראל להגן על עצמה", אמר הנציג. "המבצע בעזה נעשה כחוק אחרי פגיעה של החמאס באזרחים", הוסיף הנציג האמריקני ואמר כי לישראל יש כוח לערוך חקירות שלה לנושא, "היא לא צריכה לקבל תכתיבים ממדינות אחרות".
נציג ארה"ב הציג עמדה ביקורתית כלפי מניעיה של הוועדה, ואמר כי יש לבחון "אם המועצה הזו נתונה לזכויות האזרח או למאבקים פוליטיים".
פרס: יש גבול לצביעות
במקביל, כאן בישראל, נועד הנשיא שמעון פרס עם ראש ממשלת ספרד חוסה לואיס זאפאטרו, ושוחח עימו גם על דוח גולדסטון. "אם ועדת זכויות האדם רוצה להראות הוגנות, אני מציע להם לבחון את קריאת אירן להשמדת ישראל ", אמר הנשיא שהדגיש בפני זאפאטרו כי ישראל חקרה כל מלחמה ופעולה שנאלצה לקיים בעצמה: "אין לנו צורך בשופטים חיצוניים", לדברי הנשיא.
הנשיא פרס אמר שישראל לא תקבל שופט שנבנה מרוב עוין לה. "אין ספק שקיים רוב לליגה הערבית ולמתנגדי ישראל במועצה", אמר הנשיא והתייחס גם לכך שאירן היא חברה מן המניין באו"ם. "אחמדיניג'אד התקבל לאחרונה על שטיחים אדומים במסדרונות הארגון, יש גבול לצביעות", אמר הנשיא והוסיף "מדוע לא חוקרים את אירן? מדוע כולם שותקים?".
הנשיא שב וקרא לאו"ם לכתוב קוד ברור למלחמה בטרור, לדבריו יש קוד למלחמות קלאסיות של צבא מול צבא אבל אין קוד למלחמה בטרור. "החמאס ירה טילים מבתים, פעל בלב אוכלוסייה והשתמש בילדים כמגן אנושי, שום ועדת בדיקה כולל גולדסטון לא נתנו תשובה כיצד למנוע את פעולות הטרור הנתעבות של החמאס נגד אזרחי ישראל".