בעוד שראש הממשלה בנימין נתניהו מוכן לשקול "התנצלות מפותלת" על הרג תשעת האזרחים הטורקיים במבצע, מותח השר לעניינים אסטרטגיים, משה (בוגי) יעלון, ביקורת חריפה על הנכונות ללכת לקראת אנקרה וקובע כי "עמדותיה של טורקיה אינן מאפשרות את פתרון המשבר".
המהלך ששוקל נתניהו מבוסס על הצעתו של שר הביטחון אהוד ברק, שלפיה תביע ישראל צער על "טעויות מבצעיות" שהתרחשו במהלך ההשתלטות על הסיפון, אם היו כאלה. בתמורה, צפוי נתניהו לתבוע מאנקרה להסכים לקביעה שהסגר הימי על הרצועה הוטל כחוק וכן ידרוש הגנה על חיילי צה"ל שהשתתפו במבצע ההשתלטות מפני תביעות נגדם, שחלקן כבר הוגשו.
"בימים האחרונים ישנה לוחמה פסיכולוגית שמגיעה גם מאנקרה וגם מירושלים. עמדתי ברורה מאוד - אני לא מוכן להשתמש במילה התנצלות, בעוד ראש הממשלה הטורקי מתעקש על כך", אמר השר יעלון. "אני לא יכול להוביל הסכם כשהעמדה הטורקית מתעקשת על התנצלות, תשלום פיצויים והסרת הסגר".
"ההתעקשות הטורקית לא יכולה להוביל להסכם", הוסיף יעלון. "חשבתי שיהיו שיקולים טורקיים חדשים בכל הנוגע לישראל ולאזור, אך זה לא המצב. אין שינוי בעמדה הטורקית כלפי ישראל, וזה לא החל עם המשט אלא לפני כן".
מי שהביע כבר התנגדות חריפה להתנצלות לפני הטורקים הוא שר החוץ, אביגדור ליברמן, שאמר כי "אין לנו עניין בחיכוך עם אנקרה ואנו מעוניינים להסדיר את הקשרים עמה, אך לא נקבל תכתיבים ולא נתנצל על אירועי המשט אשתקד משום שזו השפלה והפקרה של חיילי צה"ל". עוד אמר שר החוץ, כי "ישראל לא תוותר על הכבוד הלאומי שלה והיא מצפה מטורקיה לגלות גמישות ונכונות להגיע לפשרה".
ארדואן לא מפסיק לאיים: בלי התנצלות - אפרוץ המצור בעצמי
בימים האחרונים הוגבר הלחץ מכיוון טורקיה על ישראל להתנצל על אירועי ה"מרמרה". ארדואן, שהמריא מארצו למסע דילוגים צפוי להגיע בסופו למצרים - ומשם, ייתכן, ימשיך בעצמו לתוך רצועת עזה - דרך מעבר רפיח. כלי תקשורת טורקיים דיווחו אתמול כי ארדואן התנה את ביטול ביקורו בעזה בהתנצלות הישראלית.
ארדואן אמר כבר לפני כמה ימים כי בכוונתו לבקר ברצועה, "אם התנאים יבשילו לשם כך". דיווחים בטורקיה מהימים האחרונים מלמדים על כך כי על רקע התבטאותו של יעלון נגד ההתנצלות, ניהל הוא עצמו מגעים בנושא דרישת ההתנצלות מול תת-מזכיר שר החוץ באנקראה, פרידון סינירליוגו.
דוח פאלמר שהקים האו"ם לבדיקת התקרית יוגש למזכ"ל האו"ם באן קי-מון ב-27 ביולי, ויתפרסם ב-1 באוגוסט.
"טיוטת הדוח הוצגה בפני שני ראשי הממשלה של המדינות, ופגישה אחרונה בנושא צפויה להתקיים לפני ה-27 ביולי בניו יורק", דווח בטורקיה. "טורקיה הבהירה כי אם לא יושג הסכם על התנצלות ישראלית, היא נחושה לקיים צעדים נוספים שיחריפו את המשבר ביחסים בין המדינות".
"על כן, הצהרתו של ארדואן כי בכוונתו לבקר ברצועת עזה ולהיפגש עם בכירי חמאס - נראית כאחד מהצעדים הללו", כך על פי הדיווח.