אום אל פאחם נחשבת לבירת אזור המשולש. 50 אלף תושבים חיים בעיר הערבית הגדולה הממוקמת בואדי ערה, וישנם שיאמרו שזוהי העיר הישראלית - הכי פלסטינית שיש.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך השבוע האחרון הזכיר ליברמן את תכנית חילופי השטחים עליה הכריז לפני כעשור. על פי התכנית יסופחו במסגרת הסכם שלום גושי התנחלויות כמו מעלה אדומים ואריאל. בתמורה - יישובי המשולש הערבים יועברו למדינה הפלסטינית העתידית. כך למעשה, יישארו 200-300 אלף ערביי ישראל בבתיהם ויהפכו מאזרחים ישראלים לפלסטינים.
"הרעיון של ליברמן הוא לא רק מסוכן, אלא גם גזעני", טוען ד"ר זיאד מחאמיד, מזכיר חד"ש בעיר. הצצה במפת האזור מלמדת כי מרחק לא רב מפריד בין העיר לבין הרשות הפלסטינית. בהסכמי הפסקת האש שנחתמו אחרי מלחמת העצמאות בשנת 49 ישבו ברודוס, ראובן שילוח, ומשה דיין יחד עם הגנרל הירדני אל ג'ונדי ושרטטו קו בעיפרון אחד בצבע ירוק. הם החליטו אז, שיישובי המשולש יהיו ישראלים.
למרות זאת, הדבר אינו מפריע לד"ר מחאמיד להגדיר את עצמו ישראלי לכל דבר. "אני מגדיר את עצמי, כערבי-פלסטיני, אזרח מדינת ישראל, ככה שאני ישראלי", הסביר. "אני אנטי ציוני מובהק, אבל אני מקבל היום דו שיח עם ציונים".
"רוצים להישאר בישראל"
על אף הקלות שבה מדבר ד"ר מחאמיד, מסקרנת עוד יותר עמדתם של אנשי התנועה האסלאמית. בעיר ישנם 32 מסגדים, ועוד ארבעה בשלבי בנייה. התנועה האסלאמית שולטת בעירייה יותר מ-25 שנים. בכל שנה, הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית מצליח להביא עשרות אלפי אנשים לכנס מיוחד שכותרתו היא רצונה של ישראל לפגוע במסגד אל אקצא.
זאת ועוד, אום אל פאחם היא עירו של השייח ראאד סלאח שנעצר פעמים רבות באשמת הסתה לאלימות, וגם הוא, כנראה, רוצה להישאר אזרח ישראלי. לסאלח מצטרפים גם דבריהם של חברי הכנסת הערבים הנחשבים למייצגי האזרחים בכנסת. "אני אוהב את המולדת שלי", אומר ח"כ ג'מאל זחאלקה ממפלגת בל"ד. "אני אוהב את נצרת, הרי הגליל, את הרי ירושלים, את הנגב...". אך כשנשאל אם יש לו דבר טוב לומר על המדינה - הצהיר כי "אין דבר כזה".
"ישראלים לכל דבר"
על אף הניסיון לשוחח עם תושבי העיר, אלו שהתקרבו אל המצלמה היו דווקא הנציגים המקושרים באופן כזה או אחר אל הפוליטיקה. אלא שכשריהאם, גננת בעיר, הבחינה בצוות הצילום היא ביקשה להוסיף כמה הבהרות משלה. "מה שמפריע פה זה שהופכים אותנו ליו-יו", אמרה. "כאילו אנחנו עדר כבשים שלוקחים מכאן לשם. אני ישראלית בדם. אני קונה אצל ישראלים וישראלים באים אלי. יש לי חברות ישראליות. כל חיי היו בבתי ספר ישראלים ואני אפילו צופה בתכניות ישראליות. אני לא שונאת אתכם ומאמינה שאין אצלכם הרבה ששונאים אותנו".
ריהאם המשיכה בדימויים הרבים כדי להבהיר עד כמה היא שייכת לכאן. "אני מחבלת?", שאלה. "אני גננת בגנון של 300 ילדים - מישהו מהם מחבל?". היא אף ביקשה להעביר מסר מחודד לשר החוץ, שסבור שיש להעביר אותה אל הרשות הפלסטינית: "שיהיה לו בהצלחה לליברמן, גם ככה אני לא סובלת אותו. אני רק לא יודעת מה תופסים ממנו. אני שואלת, האם מתאים שיהיה שר חוץ שלא מאמין בשני העמים? הוא לא מאמין בשלום. הוא אפילו לא רוצה שנחיה כמו אחים", חתמה.