ועדת החקירה לבדיקת מצב מפוני גוש קטיף קובעת כי המדינה כשלה בטיפול במפונים, ועליה לגבש פתרונות מגורים עבורם עד סוף שנת 2009.
בדוח הביניים שהגישה הוועדה בראשות השופט בדימוס אליהו מצא, נכתב כי על הממשלה לשים את הנושא במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות, שכן מצב המפונים חמור, ולמדינה יש חובה לשיקומם.
במקביל, הודיע משרד התמ"ת כי שיעור האבטלה בקרב מפוני גוש קטיף עומד על כ-16%, מדובר בנתון הגבוה בכפי שניים ביחס לאוכלוסייה.
בפני הוועדה כבר העידו גורמים בכירים שהיו מעורבים בתכנון ובביצוע של תכנית ההתנתקות, כמו ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, בכירי משרדי הממשלה באותה תקופה, נציגי מנהלת סל"ע, קציני צבא ונציגי המפונים.
הדוח, שאינו כולל מסקנות אישיות, מקיף את תחומי הבעיות איתן מתמודדים המפונים בנושא דיור, יציאה לעבודה וחינוך. הוועדה תגיש את מממצאיה הסופיים בעוד כשנה.
כשלים בטיפול במפוני גוש קטיף
הנתונים שיוצגו היום בדוח מצביעים על כשלים גדולים בטיפול השלטון במפונים מגוש קטיף. למשל, רק 3% בלבד מהמשפחות שפונו נכנסו לבתי קבע, 50 משפחות מתוך 1,700. שיעור האבטלה בקרב המפונים גבוה פי שניים משיעור האבטלה הממוצע בישראל. ורק כשליש מבתי הקבע נמצאים בשלב של עבודות תשתית.
"יש לנו ציפייה גדולה מהדוח, כי הוועדה היא בעצם מעין בית משפט ששם את הסוגיות שלנו על השולחן", אמר אתמול יו"ר ועד מתיישבי גוש קטיף דורון בן-שלומי. "אנחנו אומרים שיש עוד הרבה מה לעשות בזמן שהממשלה אומרת שהכל סגור".