אנגלה מרקל, בנימין נתניהו (צילום: חדשות 2)
נתניהו ומרקל במסיבת העיתונאים | צילום: חדשות 2

"עושים כל מה שצריך להגן על אזרחי ישראל": ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שהגיעה אמש (ב') לביקור בישראל, ערכו היום (ג') מסיבת עיתונאים משותפת במלון המלך דוד בירושלים, במהלכה התייחסו לסוגיות העומדות על הפרק בהן התקיפה שאירעה הלילה בגבול סוריה-לבנון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני לא מתכוון לשוחח על דברים שאומרים שעשינו או שלא עשינו", אמר נתניהו שהוסיף כי "מדינת ישראל עושה כל מה שצריך כדי להגן על אזרחיה".

במהלך מסיבת העיתונאים התייחסו שני המנהיגים לסוגייה הפלסטינית, זאת על רקע המו"מ המתנהל בין הצדדים מאז יולי האחרון: "אני מאמין שיש נוסחה פשוטה: שתי מדינות לשני עמים שיכירו זו בזו. אני מבקש מדינה פלסטינית מפורזת שמכירה במדינה היהודית, כמו שאני מבקש מהעם היהודי להכיר במדינתו של העם של הפלסטיני", אמר נתניהו.

מרקל הדגישה את חשיבותה של סוגיית ההכרה של הפלסטינים במדינה היהודית ולהיפך: "אנחנו מדברים על הסכם מסגרת שמתייחס ליישום חזון שתי המדינות. בתוך המו"מ הזה, שני הצדדים ידונו גם בנושאים הקשורים להכרה במדינה היהודית, ואני לא מתכוונת להתערב במגעים".

"גרמניה לא מאמינה בחרמות" 

"ברור שהכרה הדדית תתרחש בסופו של מו"מ כזה. אנחנו מדברים על הסכם מסגרת שמתייחס ליישום חזון שתי המדינות. בתוך המו"מ הזה, שני הצדדים ידונו גם בנושאים הקשורים להכרה במדינה היהודית, ואני לא מתכוונת להתערב במגעים. ברור שהכרה הדדית תתרחש בסופו של מו"מ כזה", אמרה מרקל והוסיפה כי תפעל לעשות הכל כדי שמאמצו של מזכיר המדינה האמרירני ג'ון קרי, יישאו פרי.

הקנצלרית התייחסה גם לסוגיית החרם על מוצרים ישראלים המיוצרים בהתנחלויות והבהירה כי "גרמניה אינה תומכת בחרם. יש לנו חוקים ברורים לגבי מוצרים, אנחנו דבקים בהם באיחוד האירופי ואנחנו לא חושבים שחרם על מוצרים יסייע לקידום תהליך השלום".

רה"מ נתניהו הוסיף כי "חרמות מרחיקות את השלום. אנחנו, העם היהודי, שעברנו חרמות לא מוכנים לספוג את ההתמקדות הזו. זה לא מוצדק להחרים את ישראל - הדמוקרטיה יחידה במזרח התיכון שנאבקת במצבים קשים מאוד. יש לנו מורשת שלום אמיתי"

"לא יכולים להרשות שמדינה תאיים עלינו" 

בהמשך התייחסו שני המנהיגים לסוגיית המו"מ המתנהל מול אירן: "אירן ממשיכה להטיל מורא ומשתמשת בשליחיה כמו חיזבאללה. היא ממשיכה במאמציה הבלתי נגמרים להשיג נשק גרעיני, טילים בליסטיים בין יבשתיים. הטילים שברשותה מיועדים להגיע לאירופה, אליכם לממשלת גרמניה, וגם לארצות הברית. וכל זאת בשעה שאירן ממשיכה לתרום להתאיידותה של מדינת ישראל", אמר נתניהו.  

"אם אירן תשמור על היכולת שלה- אל תטעו, היא תשתמש בנשק הזה. אנחנו רואים מה קורה בחלק אחר של העולם, ואנו איננו יכולים לשכפל את המצב הזה ולהרשות לעצמנו משטר שיכול לאיים על העולם כולו".

"אירן אינה זקוקה לשום העשרת אורניום לצרכי גרעין אזרחי. יש הרבה מדינות בעולם שיש להן אנרגיה גרעינית", אמרה מרקל. לדבריה של הקנצלרית, בינה לבין רה"מ נתניהו יש חילוקי דעות גם בנושא זה. "דיברנו על הפחתת העשרה - אני מאמינה שבנושא הזה נצליח אבל זה קשה, עדיף לקיים מו"מ מאשר לא לקיימו ולא לאפשר לתשתית הגרעינית להתפתח.

הגרעין האירני - "האתגר הגדול של העולם" 

הקנצלרית וראש הממשלה ערכו מסיבת עיתונאים משותפת לאחר שמוקדם יותר התקיים המפגש השנתי בין ממשלות גרמניה וישראל, בהשתתפות שרי הממשלה ו-16 שרים מממשלתה של מרקל שהגיעו יחד עמה לארץ. בישיבה נידונה בין היתר, ההיערכות לציון 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לגרמניה.

_OBJ



אמש, לאחר הגעתה של מרקל ארצה, נועד עמה ראש הממשלה נתניהו. השניים שוחחו על הסוגיה האירנית ועל המו"מ המדיני המתנהל מול הפלסטינים. "העם בישראל רוצה שלום. שלום שיסיים את הקונפליקט", הבהיר ראש הממשלה נתניהו. "נדון איך למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני כי זהו האתגר הגדול של העולם".

"גרמניה עובדת עם ישראל כתף אל כתף כבר חמישה עשורים, כדי להבטיח את עתידה", אמרה מרקל - ששבה והדגישה את החשיבות של פתרון שתי מדינות לשני עמים. "אנחנו רוצים לראות התקדמות במשא ומתן המדיני ואני תומכת נלהבת ברעיון שתי המדינות".

מאוחר יותר היום, היא תיפגש האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג ונשיא המדינה שמעון פרס, שצפוי להעניק לה את עיטור הנשיא - התואר האזרחי הגבוה ביותר שניתן לקבל בישראל.

 השתתף בהכנת הידיעה: אסף יחזקאלי