"אנחנו ערב בחירות ואני קורא אליכם, אזרחי המדינה, ללכת ולהצביע בקלפיות" - כך אמר הבוקר נשיא המדינה, שמעון פרס, בנאומו בכנס הרצליה. "על כולנו לקבוע באיזו דרך נבחר ואיזה עומק של תמיכה נעניק לה. השתתפות רבתית תעצים את הדמוקרטיה של ישראל ותחזק את ידיהם של מקבלי ההחלטות למחרת הבחירות".
פרס צופה כי בשנת 2009 ישראל תעמוד בפני מספר הכרעות קשות: מדיניות, ביטחוניות, כלכליות ופנימיות שיש להיערך אליהן, כדי לא להחמיץ הזדמנות לשינוי אמיתי. "אופטימיות אין פירושה נאיביות", אמר הנשיא. "המשבר אכן מכה בעולם, אלא שיש לזכור - שעת משבר היא גם שעת הכרעה. השנה הקרובה תזמן להנהגת המדינה חמש הכרעות משמעותיות, וכל אחת מהן תקבע את כושרנו לצאת מחוזקים מהמשבר".
פרס סיפר על חוויותיו בבכינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. "חשתי כי קברניטי העולם קבעו שהפסימיות היא שיא האופנה", אמר. "ההתייחסות למבצע הצבאי בעזה הייתה שילוב של רושם טלוויזיוני מוטעה, ושל נטייה קודרת. אלא שאני הייתי ונותרתי אופטימי, והתווספו לי חיזוקים לכך".
הנשיא אמר כי מבצע עופרת יצוקה הוכיח שבורכנו בדור בנים נפלא. "דור בנים שגדל על ברכי דור הורים ששירתו את עמם, בצבא ובהתיישבות, והעניקו לבניהם רוח התנדבות ותחושת שליחות הראויים לשבח", אמר. "נוכחנו שבדורות הללו גנוזות יכולות שלא הכרנו. את הגנוזות הללו צריך להפוך ליכולות איכותיות, אזרחיות כצבאיות".
מזרח תיכון חדש?
ההכרעה השנייה, לדברי פרס, לאחר הבחירות, היא ביחסי ישראל עם הפלסטינים. "ייתכן והחמאס ימשיך לנסות את מזלו והפת"ח לא יוותר על דרכו", אמר. "נצטרך לבחור בין אפשרויות שונות: מלחמה בחמאס כאפשרות ראשונה ונשיאה במחירה, או התמקדות במשא ומתן עם הפלסטינים, לזרזו, ולהשלימו כבר בראשית הקדנציה של הממשלה הבאה. ייתכן ונדרש לשלב בין שתיהן, למרות הסתירה.
"הטרור מכוון לפגוע במאמצי השלום, ולהכשיל את מהלכיו", הדגיש הנשיא. "בעוד שישראל מתכוונת לשלום - למרות מחירו. הברירה היא כבדה. שהרי אפילו אם נמוטט את החמאס - נמצא את עצמנו אחראים לעזה, לשיקומה, לניהולה, לפיתוחה ולרווחתה. לשאת בהוצאותיה ולהוות מטרה לדעת קהל עוינת שתאשים אותנו בכיבוש הרצועה, ובדיכוי יושביה. למרות שטהרן היא זו העומדת מאחורי פעולות הטרור בצפון הארץ ובדרומה".
פרס גילה בכנס כי השיחות שהתנהלו לאחרונה בין ישראל לפלסטינים נגעו בנושאי הביטחון והגבולות. "הפלסטינים העלו את נושא ירושלים", אמר. "כל נושא כזה טעון משמעות היסטורית ומשקל אידיאולוגי. הזמן החריפם ועלול להחריפם יותר בעתיד. אני מכיר את הנימוקים בעד ונגד, לגבי כל נושא. אבל למדתי שבצילן של בעיות גדולות מסתתרים גם פיתרונות לא צפויים".
שלום עכשיו
נשיא המדינה אמר עוד כי ללא תלות בתוצאות הבחירות, אין לדחות את השלמת השלום לעוד ארבע שנים. "אלה תהיינה ארבע שנים של שיקום עולמי שישפיע על האזור ועלינו", אמר. "העולם הערבי מגלה עניין בשלום אזורי, גם בגלל האיום האירני, אך הוא עלול לסוג לשלילת ישראל ולתארה ככובשת וכסרבנית הפוגעת בפלסטינים והמשתלטת על הרצועה".
לדברי פרס, לשלום עם הפלסטינים יהיה מחיר כבד, שבעתיד עלול להיות כבד יותר. "בתקופה האחרונה חלו שתי תזוזות חשובות בדעת עמי האזור", ניתח הנשיא. "רוב מדינות ערב זנחו את החלטות ועידת חרטום של "שלושת הלאווים", ורוב הישראלים הסכימו להקמת מדינה פלסטינית. נוצר פוטנציאל לשלום אזורי כולל ישראל, שיש בו גם שינוי לגבי פתרון סוגיית הפליטים. שלום מיידי יאפשר לנו לצאת מהמשבר ולהצמיח את המשק, להעלות את רמת החינוך. להרחיב את מעגל תומכי השלום בעולם הערבי, ולאפשר להם לרכוש כרטיס כניסה לעידן המודרני".
אין להחמיץ אפשרויות בשנת משבר
"בשנת 2009 נידרש להכרעות בתחום הפנים", אמר נשיא המדינה. "עלינו להתייחס לתהליכים הבעייתיים המתהווים בלב אזרחינו הערבים. אסור שההבדל הלאומי יהפוך לסכסוך לאומי. האזרחים היהודים הם הרוב בישראל, ולכן עליהם לרקום יחסים נקיים מאפליה, כראוי למשטר דמוקרטי. גם לי קשה להשלים עם דברים שנאמרים בכנסת על ידי ח"כים ערבים, ודוברים שכנגדם. אבל אני גאה בכנסת ישראל, שיש בה נציגים של המיעוט הערבי החופשיים להשמיע את דעתם, כמובן במסגרת הדמוקרטית שמחייבת את כל חברי הכנסת להימנע מהסתה לאלימות".
פרס התייחס גם למשבר הכלכלי העולמי. "הכלכלה הישראלית לא תוכל להתמודד עם המשבר רק בכלים המשמשים את המדינות האחרות. עלינו להיעזר בתכונה ישראלית אופיינית - התושייה. אני סבור שהמוצא מהמשבר אינו רק בבנקים או בריבית, אלא ביצירתיות. לישראל ייצא שם, כמעט אגדתי, בתחומי המחקר והפיתוח. חברות עולמיות רבות משקיעות במחקר הישראלי. אני מציע שנתקשר עם מדינות נוספות בעולם כדי ליצור שותפויות במחקר ופיתוח בתחומים אלה. בהשתתפות הון ממשלתי והון לא ממשלתי שייצרו את המשאבים הדרושים".
הנשיא סיכם: במבצע "עופרת יצוקה" התגלה העם כולו באור חדש - מלוכד יותר, מאמין יותר ונחוש יותר מתמיד. אסור שאווירה זו תפוג. וטוב נעשה אם נכריע בשאלות המדיניות וניזום בשאלות הכלכליות. יש די יוזמות עולמיות, ערביות וישראליות, כדי ליצור מצב חדש. אין להחמיץ אפשרויות שנוצרות בשנת משבר. את העופרת היצוקה אפשר להתיך לתקווה צרופה".