על רקע פרשת המעקבים האמריקנים והדיווחים שלפיהם ארה"ב האזינה ללשכותיהם של ראשי הממשלה אולמרט ונתניהו ויירטה הודעות אלקטרוניות מלשכתו של שר הביטחון לשעבר ברק, אמר היום ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הורה לפתוח בבירור הנושא. "ביחסים הקרובים בין ישראל לארה"ב יש דברים שאסור לעשותם, שאינם מקובלים עלינו", אמר נתניהו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את הדברים אמר נתניהו בישיבת סיעת הליכוד-ביתנו, שם סיפר בנוסף כי נפגש עם רעייתו של ג'ונתן פולארד, המרגל הישראלי-אמריקני הכלוא בארה"ב, ועדכן אותה במאמצים לשחררו. "מזמן היה צריך לשחרר אותו, הדבר הזה מובן לכולם - אני מאמין שהוא מובן גם לציבור בארה"ב", אמר נתניהו.
אמש בישיבת הממשלה השבועית, קשרו מספר שרים וחברי ממשלה בין הפרשה האמריקנית לבין כליאתו של המרגל הישראלי-אמריקני. "אנחנו עוסקים בזה כל הזמן", ענה נתניהו לשרים. "אנחנו מקווים שייווצרו נסיבות שיאפשרו לנו להחזיר את יונתן הביתה. הדבר הזה איננו מותנה ואיננו קשור באירועים האחרונים, אף על פי שנתנו את דעתנו להתפתחויות הללו".
המסמכים חשפו: ארה"ב יירטה מיילים של בכירים
על פי שורה של מסמכים סודיים שנחשפו על ידי אדוארד סנואודן ופורסמו בשבוע האחרון, הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA) וסוכנות הביון הבריטית יירטו תכתובות מייל של שורה של אישים ובהם - לשכותיהם של ראשי ממשלות בישראל. לפי הדיווחים ב"ניו יורק טיימס" וב"גרדיאן הבריטי", המסמכים מוכיחים כי אנשי ביון עקבו אחרי תכתובות הדואר האלקטרוני של מספר בכירים ישראלים ב-2009, ובהם מטרה שזוהתה כ"ראש הממשלה הישראלי".
בטרם כניסתו אתמול אל ישיבת הממשלה, אמר שר המודיעין יובל שטייניץ כי ישראל אינה מופתעת מהפרסומים. "אנחנו צריכים לשמור על ביטחון השדה כי כולם מנסים לעקוב אחרינו, אבל הדבר הזה לא לגיטימי. אנחנו לא עוקבים אחרי נשיא ארה"ב, הבית הלבן או שר ההגנה האמריקני", אמר שטייניץ. "יש לנו ידידות והערכה עצומה כלפי ארה"ב, אבל מעקב אחרי שר הביטחון או ראש הממשלה לא מקובל עלינו".
לדבריו שטייניץ, לישראל ברית מודיעינית עם הממשל האמריקני, "ברמה גבוהה כפי שלא הייתה מעולם. אנחנו משתפים אותם כמעט בחומר הכיר רגיש, וכשיש ברית מודיעינית כזו אפשר וצריך להגיע להסדרה של מניעת ציתות או ריגול הדדי".