שלושה ימים לפני הגעתו של הנשיא אובמה לישראל, גובר הלחץ למען שחרור ג'ונתן פולארד מהכלא האמריקני: עמותת רעות, שפעלה למען שחרור גלעד שליט, תגיש הבוקר מכתב לרה"מ נתניהו ולקונסוליה האמריקנית - עבור הנשיא אובמה - החתום על ידי מפקדים וקצינים במילואים וקורא לשחרורו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש בנו תחושה קשה שיונתן פולארד, 'אחד משלנו' ששירת את מדינת ישראל בתנאים קשים, הופקר במידה רבה לגורלו", נכתב במכתב שיוגש הבוקר בשעה 10:00 לראש הממשלה. "נראה כי בשל החשיבות והרגישות של היחסים עם ארה"ב, לא מספיק נעשה למענו ולמען שחרורו, אך שאינו נמצא בסדר עדיפות ראוי מבחינת ממשלת ישראל".
"בחודשים האחרונים חלה הידרדרות במצבו של פולארד", נכתב. "הוא אושפז בבתי חולים מספר פעמים ויש חשש ממשי כי יסיים חייו בבית הכלא. בשנה האחרונה קראו בכירים אמריקנים רבים לשעבר לשחרורו של פולארד". במכתב מאשימים אנשי עמותת רעות את ההנהגה הישראלית: "יש בנו תחושה קשה שלמדינת ישראל יותר נוח 'לוותר' על פולארד או שלא להתעסק במקרה, על מנת שלא להקשות על היחסים עם ארה"ב. קברניטיה של מדינת ישראל לא מפעילים את מלוא כובד משקלם למענו מול ארה"ב, בשל שיקולים שונים, תוך פגיעה אנושה בו".
מאז הוכרז על ביקור אובמה בישראל צצו מספר יוזמות שמטרתן להביא לשחרור המרגל הישראלי אחרי 28 שנים בכלא. בימים האחרונים הוקם אוהל מחאה מתחת לגשר המיתרים בכניסה לירושלים, וברחבי העיר נתלו שלטים שבהם נראה פולארד לצד אובמה, עם הכיתוב Yes you can (פרפרזה על סיסמת הבחירות של אובמה). עד כה חתמו יותר נ-150 אלף בני אדם על עצומה למען שחרורו, וביום רביעי האחרון ארגן ח"כ משה פייגלין (ליכוד) מסע אופניים מלטרון לבירה, במטרה לעלות את הנושא למודעות.
"איני מתכוון לשחררו מיד"
בריאיון בלעדי עם הנשיא האמריקני ביום חמישי האחרון, התייחס אובמה לסוגיית המרגל הכלוא והדגיש: "מדובר באדם שביצע עבירה חמורה מאוד פה והוא מרצה את עונשו. מערכת המשפט בארה"ב מאפשרת לשקול את קיצור המאסר מדי פעם, ויש אפשרות שבסופו של דבר הוא ישוחרר. תפקידי כנשיא במערכת הזאת היא לנסות לוודא שאפעל לפי הכללים והחוקים המקובלים בהליך החוקי הזה. אני אינני מתכוון לשחרר את ג'ונתן פולארד מיד, אבל אני אוודא שהוא - כמו כל אמריקני שנגזר עליו עונש מאסר - יזכה לבחינה מחודשת של העונש שנגזר עליו, ייהנה מאותן זכויות שכל אדם אחר נהנה מהן".
"אני מודע היטב לרגשות שהמקרה הזה מעורר", אמר אובמה. "אחד ממקורות החוסן של אזרחי ישראל הוא הדאגה לבני עמך באשר הם. אני מודע לזה ואני מזדהה עם זה. אני חושב שכולם צריכים להבין שבתור הנשיא המחויבות הראשונה שלי היא לנהוג על פי החוק פה, בארה"ב, ולוודא שיישמו אותו בצורה עקבית. יש אנשים רבים שמרצים עונש מאסר בארצות הברית כי ביצעו עברות, וגם הם היו שמחים להשתחרר מוקדם יותר. ותפקידי הוא לוודא שכל אדם יזכה ליחס הוגן ושווה".
לפני כשבועיים כינס לורנס קורב, שהיה עוזר מזכיר ההגנה האמריקני בשנות ה-80, מסיבת עיתונאים ובה קרא לשחרר את פולארד. לדבריו, "האקלים באותה תקופה גרם לעונש החמור על פולארד". הוא הוסיף כי "הממוצע במקרים שכאלה של ריגול למדינה ידידותית הוא 7 שנים. הוא לא היה אמור לקבל עונש מאסר עולם בעקבות הודאתו. אנחנו יודעים שפרס ונתניהו העלו את העניין עם הממשל הקודם, נתניהו כמעט הגיע לשחרור בתקופת קלינטון, הנשיא אובמה מגיע לישראל לראשונה כנשיא, זה הזמן של העם בישראל לומר את דברו".