"חמאס צריך להפסיק את הלוחמה ולהפסיק לשגר טילים לעבר ישראל, וגם ישראל צריכה להפגין איפוק מירבי, כי המצב עדיין רגיש" - כך אמר היום מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, בועידת שארם שהתכנסה בצהריים.
אל הועידה הגיעו בין היתר גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי , וראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון. כל השלושה מגיעים הערב לביקור חפוז בישראל, במהלכו ייפגשו לארוחת ערב עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט.
"הפסקת האש שהכריזה ישראל צריכה להיות ברת קיימא. כל מנהיגי העולם התכנסו כדי שהפסקת האש תתקיים ושכל הצדדים יקיימו אותה", הוסיף באן קי מון בנאומו. "לי יש אחריות לסבל האנשים בעזה. אנחנו נשגר משלחת שתעריך את הצרכים ההומניטרים בעזה יחד עם הבנק העולמי וארגונים אחרים", אמר.
לדברי מזכ"ל האו"ם, בתוך עשרה ימים יתקבל דוח ההערכה לגבי הצרכים של תושבי עזה. "חשוב להחזיר את המשא ומתן במזרח התיכון למסלולו. חשובה אחדות העם הפלסטיני, אי אפשר להמשיך בפירוד. אני שב ומבקש מהפלסטינים להתפייס ולפתור את כל הבעיות בדיאלוג", הוסיף מזכ"ל האו"ם. "אני מודאג מסימנים מאוד מדאיגים למשבר בעולם הערבי. מנהיגי העולם הערבי צרכים להיות מאוחדים. רק כך נוכל להגיע לשלום ויציבות באזור ובעולם כולו".
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, התייחס לנושא הברחות הנשק אל הרצועה. "התחייבנו לסייע לישראל ולמצרים בכל הדרכים הטכניות, הצבאיות, הימיות והדיפלומטיות הנחוצות כדי למנוע הברחות נשק", אמר סרקוזי, "עלינו להמשיך ולהגביר את המאמצים להשיג הסדר, שיהיה מבוסס על שתי מדינות זו לצד זו, מדינה פלסטינית ומדינת ישראל, לה יש את הזכות להגן על עצמה".
סרקוזי: התחייבנו לסייע בכל הנחוץ למנוע הברחות נשק
ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר כי "הפסקת האש השבירה הזו צריכה להיות מלווה בהפסקת ירי הטילים ובתקווה להתחלת מו"מ רציני עד להסכם סופי. צריך להתייחס לטרגדיה ההומניטרית הזו לא רק באהדה, אלא בגיוס מיידי של עזרה". בראון הוסיף כי "אנו נעזור לילדים שעברו טראומה, נעזור לבנות מחדש את הבניינים שנהרסו, אנו נעזור לנטרל פצצות שלא התפוצצו באזור כדי שהאנשים לא יפגעו".
יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, אמר בוועידה כי "אני מקווה שנוכל להגיע לתהדייה ולשיקום, ומקווה שהפסקת האש תתבסס". מלך ירדן, עבדאללה, בירך אף הוא בוועידה על הפסקת האש. "המצב ההומניטרי בעזה נורא", אמר המלך. "אני מקווה שהמערב ישחק תפקיד חשוב בחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. יש חשיבות לתיאום בין אירופה לארצות הברית כדי למצוא פיתרון. אין זמן טוב יותר להסדר, מאשר עכשיו".
"מטרת הפיסגה בשארם א שייח' היא הפסקת אש לטווח ארוך", כך אמר היום בכיר בממשל המצרי לסוכנות הידיעות רויטרס. "הפיסגה תנסה לסייע למצרים לשכנע את ישראל להפוך את הפסקת האש החד-צדדית להסכם הדדי ארוך טווח, שיוביל לנסיגת ישראל מרצועת עזה".
מובארק לא היה שותף להחלטה על הפסקת האש
דובר שר החוץ המצרי, חוסאם זאקי, אמר כי "יש גילויי אלימות פה ושם. המטרה עכשיו היא להחליט על התנאים כדי להשיג הפסקת אש לזמן ארוך". ההחלטה להכריז על הפסקת אש ללא תיאום עם מובארק, צרמה למנהיג המצרי, שניסה ליצור הסכם הדדי. אמש הוא אמר ש"מצרים תמשיך לנסות ולדחוף להסכם הפסקת אש הדדי, בסיוע אירופי".
זאקי הוסיף כי המנהיגים האירופים דנו בפסגה על הדרכים למניעת חדירה של אמל"ח לרצועה ממצרים. בריטניה, צרפת וגרמניה הציעו להציב כוחות ימיים סמוך לרצועה, צעד חריג במדיניות החוץ של המדינות. לשארם, אגב, לא מגיעים נציגים מישראל או מוושינגטון, יומיים בלבד לאחר חתימת מזכר ההבנות באשר להברחת הנשק עם קונדוליזה רייס.
עופרת יצוקה - סיקור מיוחד
רה"מ: נוצרים את האש החל מ-2:00