על רקע הפיוס עם חמאס, ממשיך יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן להעביר את המסר שלפיו הממשלה המאוחדת עם ארגון הטרור לא תפגע במשא ומתן. "אנחנו רוצים להשיג את זכויותינו דרך המשא ומתן", אמר אבו מאזן בפני הוועדה המרכזית של אש"ף, "המשא ומתן הוא חלק מתהליך מדיני".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הממשלה הטכנוקרטית שתוקם היא זו שתנהל את הרשות הפלסטינית, אבל מי שינהל את המשא ומתן הוא אש"ף", הדגיש אבו מאזן. "הממשלה לא תעסוק במשא ומתן, זה לא תחום העיסוק שלה. המשא ומתן נמצא בידי אש"ף כיוון שהוא מייצג את העם הפלסטיני על כל פזורותיו. אש"ף כן מכיר בישראל והוא גם הודיע שהוא נגד אלימות, וכך תעשה הממשלה. כל הסכם שיושג יעבור להחלטת העם במשאל עם, זאת הייתה עמדתנו בעבר וזאת עדיין עמדתנו".
עם זאת, גם הוא מתקשה להאמין ביכולותיו של המשא ומתן להניב פרי, אלא שלטענתו הגורם המהווה מכשול הוא ממשלת ישראל. "מה שהישראלים הוכיחו לנו בכל תקופת המשא ומתן זה שהם לא רוצים פתרון הגיוני", תקף יושב ראש הרשות הפלסטינית.
"הישראלים תמכו במצב של הפיצול"
אבו מאזן המשיך לבקר את ישראל על התנהלותה בעקבות הפיוס בין פתח לחמאס: "הישראלים תמכו במצב של הפיצול בינינו ואהבו אותו. הם השתמשו בפיצול כתירוץ, ואמרו 'אם מי נישא וניתן, הרי יש שתי רשויות'. אנחנו נמשיך לעבוד על הפיוס בכל הכוח ונשקיע המון מאמצים כדי שהוא ייצא לפועל".
"לא נקבל את ההתנחלויות", הבהיר אבו מאזן, "מהאבן הראשונה שהונחה ועד האבן האחרונה. ההתנחלויות לא חוקיות, הן נבנו על האדמה שלנו. אבל עם זאת הסכמנו עם האמריקנים שהמשא ומתן יתקיים על קווי 67' ומשם התחלנו את המשא ומתן".
לטענתו, הרשות הפלסטינית הגישה הצעה לפתרון על סוגיית הגבולות, אבל לא קיבלה שום תשובה. "אפשר להמשיך את המשא ומתן לתקופה של שלושה חודשים, אך התקופה הזאת צריכה לכלול את הקפאת ההתנחלויות. הרי לא אפשרי שישראל תמשיך לבנות בזמן שאנחנו אנחנו דנים על הגבולות".
ראש הממשלה הפלסטיני הגיש את התפטרותו לאבו מאזן
אתמול, כפי שדווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית וואפו, הגיש ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמאדללה את התפטרותו לאבו מאזן. על פי הדיווח, חמדאללה אמר לאבו מאזן: "אני מתפטר, הממשלה בידיך, כבוד הנשיא, ואתה יכול לעשות בה מה שאתה רוצה". בכך סלל חמדאללה את הדרך להקמת ממשלה חדשה בהשתתפות חמאס.
כשבע שנים לאחר הפיכת החמאס ברצועת עזה הושג ביום רביעי פיוס בין חמאס לפתח - דבר שיאפשר את הקמת ממשלת האחדות. ראש ממשלת חמאס בעזה איסמעיל הנייה בירך על ההסכם: "הסתיימו שנות הפילוג".
"הפיוס הוא הכרח לאומי נוכח מה שעושה ישראל בירושלים, בגדה ובעזה", אמר הנייה. "על בסיס זה הסכמנו בשתי פגישות בין משלחות חמאס ופתח על סיום הפילוג ויישום הסכם הפיוס".
הנייה ציין כי ההסכם כולל את אישור ההסכמים הקודמים בין התנועות, הקמת ממשלת פיוס בתוך חמישה שבועות, בחירות לפרלמנט ולנשיאות בתוך שישה חודשים אחרי הרכבת הממשלה ושינוי מבנה אש"ף בתוך חמישה שבועות.
בישראל הביעו זעם על ההסכם. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן אמרו כי חתימה על הסכם לממשלת אחדות של הפת"ח והחמאס היא חתימה על סיומו של המשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית.
יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט כינה את העסקה הנרקמת "ממשלת אחדות הטרור". הממונה על המשא ומתן, שרת המשפטים ציפי לבני, אמרה כי "ההחלטה להשעות את השיחות היא החלטה נכונה, השילוב של הרשות עם החמאס הוא רע".