מתקרבים לפיוס? כלי תקשורת בטורקיה מדווחים על התקדמות משמעותית במגעים בין ירושלים לבין אנקרה. על פי הדיווח, הצדדים הסכימו על פתיחה מחודשת של השגרירויות בשתי המדינות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההסכמות, כך דווח בטורקיה, הושגו במהלך פגישה בין דוד מידן, שליחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לבין חקאן פידאן, ראש ועדת האנרגיה והביטחון של טורקיה. על פי הדיווח, במהלך הפגישה דנו השניים באפשרות שראש ממשלת טורקיה, ארדואן, יגיע לביקור בישראל בחודשים הקרובים.
"טורקיה מקווה שהפרק של משבר היחסים עם ישראל שניצת עם אירועי המרמרה בשנת 2010 - תם", הדגיש היום אהמט דבוטאולו, שר החוץ הטורקי בדברים שאמר לכתב סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "ההבדלים בציפיות של שני הצדדים הולכים ומצטמצמים, השגנו התקדמות עצומה אך צריך להיפגש ולסכם על ההבנות".
בשיחה עם חדשות 2 Online הכחיש גורם מדיני ישראלי רשמי את הדיווחים בכלי התקשורת הטורקיים. על פי הגורם, לא זאת בלבד שלא הוסכם על פתיחת השגרירויות או על ביקור ארדואן, אלא שכלל לא התקיימה פגישה בין מידן לבין פידאן.
במקביל, צפוי בית המשפט באיסטנבול להכריע היום (ה') בתביעה שהגיש ארגון IHH נגד הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי ובכירים בצה"ל בעקבות אירועי משט המרמרה. מחוץ לכותלי בית המשפט התגודדו הבוקר מאות מפגינים שנשאו את דגלי טורקיה ופלסטין, לצד כרזות המשוות בין הציונות לנאציזם. המפגינים קראו קריאות בגנות ישראל.
המשפט, המתנהל על רקע שיחות הפיוס בין טורקיה לישראל, החל בנובמבר 2012 ב"בית המשפט לפשעים חמורים". מלבד אשכנזי עומדים לדין גם ראש אמ"ן לשעבר אהרון ידלין, מפקד חיל הים לשעבר אלי (צ'ייני) מרום ואבישי לוי, שהיה ראש להק מודיעין בחיל האוויר.
התביעה ביקשה לגזור על כל אחד מהבכירים הישראלים תשעה עונשי מאסר עולם בשל האחריות למותם של תשעת פעילי הארגון בהשתלטות על משט המרמרה במאי 2010.
"הסכם פיוס - עד סוף החודש"
מוקדם יותר השבוע הודיע סגן ראש הממשלה הטורקי כי הסכם הפיוס בין טורקיה לישראל ייחתם עד סוף השבוע הבא, כך דווח בעיתון הטורקי "הורייט". על פי הדיווח, הטיוטה האחרונה של ההסכם - הכוללת את סכום הפיצויים שישראל מוכנה לשלם - הועברה לטורקים בחודש שעבר. לדבריו, בתום הבחירות המוניציפליות ייחתם ההסכם סופית והיחסים הדיפלומטיים בין ישראל לטורקיה ישובו מיד להיות כפי שהיו לפני התקרית.
"ההסכם צריך להיות מאושר על ידי הפרלמנט הטורקי, ומיד אחר כך נוכל לשוב ליחסים נורמליים", אמר ארינץ'. על פי הדיווח ב"הורייט", דיפלומטים ישראלים וטורקים נפגשו לפחות ארבע פעמים בשנה האחרונה בעניין זה.
זמן קצר לאחר מכן הביעו גורמים מדיניים בירושלים ספק בנוגע לדבריו של סגן ראש ממשלת טורקיה וטענו כי ראש הממשלה נתניהו טרם קיבל ערבויות מספיקות מארדואן על מנת לאפשר את הסכם הפיוס.
בהכנת הכתבה השתתף יוסי זילברמן.