הלחץ האמריקני על ישראל מחריף: שר הביטחון אהוד ברק נועד הלילה, בארבע עיניים, עם השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל בניו-יורק. ברק ניסע להעביר מסר לאמריקנים להימנע מעימות ולא להחריף את הטון נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
ברק ומיטשל ניסו להגיע לפשרה, אך מיטשל הבהיר שהממשל האמריקני אינו מחויב להבנות בעל פה של ממשל בוש ואינו מכיר בהן. גורמים אמריקנים הבהירו בימים האחרונים שכל ההבנות בנוגע להמשך הבנייה היו כרוכות בהכרה ישראלית בפתרון שתי המדינות לשני עמים. ברק התייחס גם לבדיקת צוות החקירה המיוחד של האו"ם במבצע עופרת יצוקה.
ובצל המתיחות אמר הלילה הנשיא אובמה בנאום לרדיו הציבורי האמריקני כי "ישראל היא בעלת ברית איתנה ולשתי המדינות מערכת יחסים מיוחדת". עם זה, סייג אובמה כי ארצו לא הייתה תמיד כנה עם ישראל ולא הבהירה לה כי היא לא תמיד פועלת. מחר אמור להיפגש שר הביטחון עם שר סגן הנשיא ג'ו ביידן ועם שר ההגנה רוברט גייטס.
נתניהו: דרישות ארה"ב בלתי סבירות
אתמול פירסם ה"ניו-יורק טיימס" שהנשיא האמריקני שוקל לבטל את התמיכה האוטומטית של אמריקה בהחלטות נגד ישראל באו"ם, אם נתניהו לא יסכים להקפאת התנחלויות. נתניהו מצידו תקף אתמול, בוועדת חוץ וביטחון בכנסת, את הדרישות האמריקניות לאיסור על המשך הבנייה ביהודה ושומרון ואמר שהקפאת החיים ביהודה ושומרון היא דרישה לא סבירה.
גורם בכיר בירושלים ציין בנוסף, כי וושינגטון דורשת מישראל לקיים התחייבויות של ממשלות קודמות, כמו פינוי מאחזים, בעוד שארצות הברית עצמה מסרבת לקיים הסכמות בנושא עניין הגידול הטבעי.
הלחץ שמפעיל ברק אובמה כולל שקילת האפשרות להפסיק את הטלת וטו על החלטות אנטי ישראליות במועצת הביטחון. על פי הפרסום ב"ניו יורק טיימס", גורם אמריקני בכיר ציין כי "אם נתניהו יסרב להקפיא את ההתנחלויות- יש דרכים שונות להגיע לציבור הישראלי, במיוחד במה שנוגע לקשר המיוחד והיציבות הפוליטית של כל ראש ממשלה".
בימים הקרובים יגיע הנשיא האמריקני לסבב שיחות במדינות ערב, בהן סעודיה ומצרים - שם הוא צפוי לשאת נאום לאומה הערבית. עם זאת, ייתכן ולנתניהו, שלא באשמתו, הדבר עשוי לעזור בעקיפין: קבלת לגיטימציה מהקואליציה לפנות את המאחזים.