ביום רביעי הקרוב ייפתח סבב שני של שיחות בין ישראל לפלסטינים, ובקואליצייה נשמעת ביקורת על ההחלטה לפרסם היום מכרזים לבניית מעל אלף יחידות דיור חדשות בירושלים וביהודה ושומרון בזמן המשא ומתן. שר האוצר ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד יצא נגד שיווק הבנייה מעבר לקו הירוק בעיתוי הנוכחי והגדיר אותו "טעות כפולה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"את הפתרונות לבעיית הדיור צריך ליישם באזורי הביקוש וזו מטרת קבינט הדיור", כתב לפיד בעמוד הפייסבוק שלו. "בנוסף, השימוש במשאבים המיועדים לדיור למעמד הביניים כדי להתריס התרסה מיותרת אל מול האמריקנים ולתקוע מקלות בגלגלי שיחות שלום אינה נכונה ואינה מועילה לתהליך".
יו"ר סיעת "יש עתיד" ח"כ עפר שלח אמר כי מדובר בהחלטה מוטעית ומסוכנת "לא רק בעיתוי אלא גם במשוואה המופרכת שהיא יוצרת בין מחוות ישראליות, כדוגמת שחרור האסירים הפלסטינים, לבין קביעת עובדות בשטח שיקשו על כל מו"מ עתידי".
הוא ציין כי "ראש הממשלה הראה אומץ לב פוליטי כשנכנס למשא ומתן,ועליו להראות אותו אומץ בכך שלא ייכנע ללחצים במפלגתו ובקואליציה, שכל מטרתם היא לטרפד את המהלכים להסדר ולהנציח את המציאות המסוכנת של שליטה על עם אחר".
ח"כ רונן הופמן הצטרף לדברי ראש מפלגתו ואמר כי "החלטות שמתקבלות מחוץ לחדר המשא ומתן משפיעות לעתים יותר מהמילים שנאמרות בתוכו. ההחלטה על הבנייה בהתנחלויות בעת הזו מעבירה מסרים סותרים לצד השני והיא עלולה לפגוע לא רק במהות העניין אלא גם להגביל את יכולותיה הטקטיות של ישראל בתהליך המשא ומתן עצמו. עלינו לאפשר לדיונים להתקדם מתוך ניסיון כן ורציני להגיע להסדר בין הצדדים".
"אצבע בעין לארה"ב, אירופה ולפלסטינים"
יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' אמרה כי "על נתניהו להחליט בראש של איזו ממשלה הוא עומד - ממשלה שחותרת להסכם מדיני או ממשלה שחותרת לסכל כל אפשרות להסכם כזה. הודעתו של השר אורי אריאל היא 'אצבע בעין' לארה"ב, לאירופה, לפלסטינים ולרוב המכריע של אזרחי ישראל שחפצים בשלום".
היא הוסיפה כי "מקוממת שבעתיים העובדה כי הממשלה לא נקפה אצבע כדי להקל ולו במעט על המצוקה הקשה של זוגות צעירים המבקשים לרכוש קורת גג לראשם, ואת האנרגיות שלה היא ממשיכה להשקיע בהתנחלויות כאילו דבר לא השתנה". יחימוביץ' קראה לנתניהו, ללפיד וללבני להטיל וטו על המהלך של השר אורי אריאל לפני שיגרם נזק מהותי לתהליך שאפילו טרם החל, לדבריה.
גם יו"ר מרצ זהבה גלאון הזהירה מההשלכות של המהלך. "בניית אלפי יחידות דיור בהתנחלויות היא מטען צד שמניחה הממשלה לחיסול המשא ומתן, עוד לפני שהחל", אמרה. "לא יהיה הסכם עם הפלסטינים כל עוד תימשך הבניה בהתנחלויות. לא יהיה הסכם שלום שאינו מבוסס על קווי 67' עם חילופי שטחים וחלוקת ירושלים".
"לא מקבלים תכתיבים ממדינות אחרות"
הביקורת מגיעה לאחר שמשרד הבינוי והשיכון הודיע כי יפרסם היום מכרזים לבניית למעלה מאלף יחידות דיור בירושלים וביהודה ושומרון. בשכונת גילה בירושלים ישווקו 400 דירות, בחומת שמואל (הר חומה) ייבנו 210 דירות חדשות, בפסגת זאב משווקות 183 דירות ובסך הכל בירושלים - 793 דירות. באריאל ישווקו 117 דירות, באפרת 149 דירות, במעלה אדומים 92 ובביתר 36 דירות חדשות. סך הכל ישווקו בגושי ההתיישבות הגדולים 394 יחידות דיור.
שר השיכון אורי אריאל הדגיש כי "ממשלת ישראל פועלת להורדת יוקר המחייה בכל חלקי מדינת ישראל. אף מדינה בעולם לא מקבלת תכתיבים ממדינות אחרות היכן מותר לה לבנות והיכן לא". הוא הבטיח כי "נמשיך לשווק דירות ולבנות בכל רחבי הארץ, בנגב בגליל ובמרכז כדי לענות על צרכי כל תושבי מדינת ישראל. זה הדבר הנכון כעת, הן מבחינה ציונית והן מבחינה כלכלית".
ראש העיר ירושלים ניר ברקת, בירך את ממשלת ישראל ואת שר השיכון אורי אריאל, על שיווק יחידות הדיור החדשות בבירה. "בנייה חדשה בירושלים היא הכרחית להתפתחות ולחיזוק העיר ולמתן אפשרות לצעירים לגור ולרכוש בה דירה", אמר ברקת. "אני שמח שממשלת ישראל רואה איתנו עין בעין צורך חשוב זה. עלינו להמשיך ולהאיץ בשנים הקרובות עוד ועוד יחידות דיור בכל רחבי העיר ולכל המגזרים, לצד המשך פיתוחה הכלכלי, התרבותי והחינוכי".