סבב שיחות הגרעין באיסטנבול בין שש המעצמות לאירן הסתיים בצהריים ללא תוצאות. קתרין אשטון, האחראית על מדיניות החוץ מטעם האיחוד האירופי, הביעה אכזבה מעמדתה של טהרן בתום יומיים של דיונים.
"התנאים המוקדמים שמציבה טהרן אינם מקובלים", הבהירה אשטון. עוד הוסיפה שרת החוץ של האיחוד כי לא נקבע עדיין מועד לסבב שיחות נוסף, אך הדגישה כי "הדלת למשא ומתן עדיין פתוחה".
מנגד דחה סעיד ג'לילי, ראש צוות המשא ומתן האירני, את הדרישה להעשיר אורניום מחוץ לשטחה ואמר כי טהרן דורשת לממש את הזכות להשלים את העשרת האורניום בהתאם לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.
במסיבת עיתונאים באיסטנבול הדגיש ג'לילי כי אירן עדיין פתוחה להצעות חדשות שיאפשרו שיתוף פעולה לצורך העשרת אורניום למטרות שלום בכל ההיבטים הנוגעים לכך, אך ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף פעם נוספת את ישראל וארה"ב: "אם אתם רוצים לשתף פעולה בנושא הגרעין, למה אינכם מטפלים בנשק הגרעיני האמריקני באירופה ובארסנל הנשק של ישראל?" שאל.
בלייר: תוציאו את הראש מהחול
טרם השיחות יצא שליח הקוורטט למזרח התיכון טוני בלייר בקריאה להחריף את הטון מול טהרן. "עלינו להוציא את הראש מהחול", קרא ראש ממשלת בריטניה לשעבר.
בלייר הדגיש כי טהרן היא גורם שלילי שתומך בטרור ואינה מסכימה עם אורח החיים במערב. עוד הוסיף שליח הקוורטט כי יש להתכונן לקראת מלחמה מול אחמדינג'אד וצבאו. לדבריו, על המערב לשנות את אירן ולהתעמת איתה - ולנקוט בכוח אם יהיה בכך צורך.
לחזק את הקשר - לא עם ישראל
אחרי שביום הראשון של סבב השיחות לא הושגה כל הסכמה, נפגשו היום שוב נציגי אירן ושש המעצמות בטורקיה לדיון בנושא הגרעין והעשרת האורניום.
בטהרן אומנם הסכימו לשוב לשיחות על מנת לרצות את המערב, אך הבהירו כי לא כל המדינות ראויות ליחס מצדן. הבוקר אמר דובר משרד החוץ של אירן כי ארצו איננה מעוניינת בחיזוק הקשרים עם ישראל וארה"ב.
הוא הסביר כי בעיני טהרן ישראל איננה מדינה לגיטמית ולכן לאירן אין כל רצון לקיים עמה קשרים. באשר לארה"ב, טען דובר משרד החוץ כי הוא המדיניות שלה מנוגדת לאינטרסים של טהרן.
אתמול הסתיים באיסטנבול יום השיחות הראשון בין אירן למערב. הצדדים הציגו את עמדותיהם, אך לא הצליחו להגיע להסכמה. הנציגים האירנים אמרו כי אין בכוונתם לדון בכל דרישה להקפיא או להפסיק את העשרת האורניום, בעוד ארה"ב שבה והדגישה כי על טהרן להוכיח שהיא מחויבת לשקיפות מלאה ולאפשר דיון מפורט באשר לתכניתה הגרעינית.
בהכנת הידיעה השתתף ירון שניידר
צפו: כל מסלולי התקיפה האפשריים באירן
תקיפה בטהרן: כל השאלות והתשובות